20 Απρ 2024
READING

Coca-Cola, Unilever και PepsiCo προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση με πλαστικό

3 MIN READ

Coca-Cola, Unilever και PepsiCo προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση με πλαστικό

Coca-Cola, Unilever και PepsiCo προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση με πλαστικό

Ανακοινώθηκε σε έρευνα ότι η Coca-Cola προκαλεί την μεγαλύτερη ρύπανση σε πλαστικό για τέταρτη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από την αντίπαλη PepsiCo. Αυτό αποκαλύφθηκε από την έρευνα «Brand Audit 2021» που δημοσιεύτηκε από την Break Free from Plastic. Επιπλέον, η Unilever μπήκε για πρώτη φορά στους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές με τις Nestlé, Mondelēz, Danone και Mars να ακολουθούν.

Παρά τη συμπερίληψή τους στην έκθεση, όλες αυτές οι εταιρείες έχουν στόχους βιωσιμότητας και έχουν δεσμευτεί για λιγότερη ρύπανση είτε με αλλαγές στις συσκευασίες είτε μα αλλαγή σε όλη την διαδικασία παραγωγής. Για παράδειγμα η δέσμευση της Unilever να μειώσει τη συνολική χρήση πλαστικού κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025, και αρκετές, όπως η Coca-Cola, έχουν δοκιμάσει βιώσιμες συσκευασίες. 

Η Coca-Cola αναπτύσσει σταθερά πρωτοβουλίες βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια, όπως η μετάβαση σε μπουκάλια από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό μέχρι το 2025. Ο γίγαντας των ποτών κατατάχθηκε τον περασμένο μήνα ως η εταιρεία με τις υψηλότερες δεσμεύσεις διαφάνειας και ανακυκλωσιμότητας, όμως παρόλα αυτά, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των εκθέσεων αποβλήτων. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 2021 καταγράφηκε ποσότητα κομματιών πλαστικών αποβλήτων από προϊόντα της Coca-Cola υπερδιπλάσια από το 2018. Τα συνολικά απόβλητα της εταιρείας ήταν επίσης περισσότερα από τα απόβλητα της PepsiCo και της Unilever μαζί. Συνεπώς, φαίνεται ότι η υπόσχεση της Coca-Cola το 2018 να συλλέγει ένα μπουκάλι για κάθε ένα που πουλάει μέχρι το 2030 έχει μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. 

Σε αντίθεση βέβαια με αυτά τα ευρήματα, σε μια νέα έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού As You Sow η Coca-Cola σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη βιωσιμότητα των συσκευασιών μεταξύ 50 εταιρειών που απευθύνονται στον καταναλωτή . Οι εταιρείες βαθμολογήθηκαν με βάση παράγοντες όπως ο σχεδιασμός των συσκευασιών τους, η ποσότητα ανακυκλωμένου περιεχομένου στις συσκευασίες τους και η οικονομική υποστήριξη των προσπαθειών ανακύκλωσης. Η Coca-Cola ξεχώρισε για τη διαφάνεια γύρω από τη χρήση των συσκευασιών της, την ισχυρή δέσμευση για ανακύκλωση και την υποστήριξή της σε πρωτοβουλίες ευθύνης ως παραγωγός προϊόντων.

Η συμπερίληψη της Unilever στην πρώτη τριάδα χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα μη αναμενόμενη. Ο γίγαντας τροφίμων δεσμεύτηκε το 2019 να μειώσει στο μισό τη χρήση παρθένου πλαστικού, μαζί με τη συλλογή και επεξεργασία περισσότερου πλαστικού από αυτό που πωλεί, μέχρι το 2025.

Η δέσμευση της PepsiCo να μειώσει τη χρήση παρθένου πλαστικού κατά 50% έως το 2030 και να ενσωματώσει το ήμισυ του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις πλαστικές συσκευασίες της δεν φτάνει αρκετά μακριά σύμφωνα με τον οργανισμό βιωσιμότητας. Η εταιρία έχει ανακοινώσει αρκετές απόπειρες σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα που απαιτούν λίγες ή καθόλου συσκευασίες μιας χρήσης, όμως ο οργανισμός πρόσθεσε ότι μπορεί να εξετάσει την περαιτέρω εξάπλωση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών.  

Ο οργανισμός δήλωσε ότι αυτό που απουσιάζει από τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας πολλών εταιρειών είναι μια ολιστική θεώρηση της μείωσης του πλαστικού από ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να διαχειριστούν τις πλήρεις επιπτώσεις του πλαστικού που παράγουν, από την εξόρυξη έως τη διάθεση και όχι μόνο για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Επιπλέον, η έρευνα επέκρινε τις εταιρείες πως με δεσμεύσεις για “καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα” ως “βιτρίνα” εμφανίζονται βιώσιμες, ενώ συνεχίζουν να ρυπαίνουν μέσω της χρήσης πλαστικών συσκευασιών. Μαζί με την κριτική που ασκεί στις εταιρείες για τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, η έκθεση τόνισε την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση την έρευνα της GreenPeace.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι για να βελτιωθούν οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τη χρήση πλαστικών και τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και να προβούν σε μείωση της ποσότητας πλαστικού που παράγεται και να καταστήσουν όλες τις συσκευασίες επαναχρησιμοποιήσιμες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.