22 Ιαν 2025
READING

Το μέλλον των πολυτελών brands στην Κίνα 

5 MIN READ

Το μέλλον των πολυτελών brands στην Κίνα 

Το μέλλον των πολυτελών brands στην Κίνα 

Το μέλλον της ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς πολυτελών ειδών στην Κίνα μπορεί να φαίνεται επισφαλές και αυτό υπαγορεύεται από γεγονότα όπως η υποχώρηση της κουλτούρας των influencers, η πρόσφατη ανάπτυξη των KOL, όρος που υιοθετήθηκε στην Κίνα και περιγράφει άτομα που χρησιμοποιούνται για την τεράστια επιρροή τους ώστε να εξυπηρετήσουν σκοπούς marketing, καθώς και άλλες εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα αβέβαιο τοπίο.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.Ωστόσο, οι ενδείξεις συχνά δεν ταυτίζονται με την κατεύθυνσή που τελικά ακολουθεί η αγορά. Ενώ ορισμένες δυσκολίες είναι γεγονός και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη ορισμένων εμπορικών σημάτων πολυτελείας βραχυπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας παραμένουν άθικτες. Άλλωστε, κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που η κινεζική αγορά πολυτελείας δέχτηκε χτυπήματα, αλλά αναδύθηκε στη συνέχεια πιο ισχυρή από ποτέ.

Έτσι, για μια πιο αντικειμενική εικόνα, αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες της χώρας. Πρώτον, υπάρχει μεγάλη αστικοποίηση.  Η Κίνα έχει πλέον 16 πόλεις που φιλοξενούν πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους η καθεμία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία με τέτοιο πληθυσμό, ενώ η  Ευρώπη έχει τρεις και η Ινδία έξι. Είναι εντυπωσιακό ότι ορισμένες από αυτές τις κινεζικές μεγαλουπόλεις κατέχουν οικονομική ισχύ συγκρίσιμη με ολόκληρες χώρες. Αυτές οι μεγαλουπόλεις μεγάλωσαν, αστικοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν ταχύτερα τα τελευταία 20 χρόνια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Αυτή η πρωτοφανής δυναμική θα τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Αλλά δεν είναι μόνο το απόλυτο μέγεθος και η δυναμική των πόλεων της Κίνας που είναι αξιοσημείωτα, αλλά και η ραγδαία αύξηση της ποιότητας ζωής. Από τις 100 πιο βιώσιμες πόλεις στην πρόσφατη κατάταξη του Economist, οι δέκα βρίσκονται στην Κίνα. Αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όχι μόνο στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στην αύξηση της ποιότητας ζωής. Αυτοί οι παράγοντες συχνά υποτιμώνται κατά την αξιολόγηση των προοπτικών των αγορών πολυτελείας.

Επιπλέον, η μεσαία τάξη στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό πελατών πολυτελών προϊόντων στην αγορά. Μερικοί αναλυτές εξετάζουν μόνο το τρέχον μέγεθος της αγοράς όταν εξετάζουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά παραλείπουν τις μελλοντικές και πιο θεμελιώδεις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς.

Μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα ταξίδια και την καραντίνα, αναμένεται ότι πολλοί Κινέζοι θα ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό και θα ξοδέψουν χρήματα σε πολυτελείς μάρκες στην Κορέα, τη Γαλλία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι μόνο μερικοί από τους δημοφιλείς προορισμούς. Ωστόσο, η αλματώδης ανάπτυξη της Χαϊνάν, με τα αφορολόγητα, θα εξουδετερώσει μέρος αυτών των χαμένων εσόδων από την πολυτέλεια και μπορούμε να περιμένουμε ότι και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές αφορολόγητων ειδών θα τροφοδοτήσουν τις τοπικές προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας στον τομέα της πολυτέλειας.Οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς της Κίνας και να επικεντρωθούν στη δημιουργία σχετικών προτάσεων αγοράς που θα προσελκύσουν τους Κινέζους καταναλωτές. Με την αυξανόμενη σημασία των Κινέζων καταναλωτών της Γενιάς Ζ, η οποία είναι η πιο πλούσια, πιο αισιόδοξη και πιο προσανατολισμένη στην κατανάλωση γενιά που εισήλθε ποτέ στην αγορά, η πολυτέλεια θα πρέπει να λάβει περαιτέρω ώθηση. Οι Κινέζοι της γενιάς Ζ δεν βίωσαν ποτέ κρίση και είναι πολύ πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο αυτοί οι πελάτες έχουν διαφορετικές προσδοκίες.

Πρώτον, λατρεύουν την τεχνολογία, οπότε οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να επινοήσουν πιο τεχνολογικά βασισμένες λύσεις. Η πρόσφατη είσοδος της Louis Vuitton στις αγορές ακουστικών, έξυπνων ρολογιών και ηχείων θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη ένδειξη αυτής της μετατόπισης των προσδοκιών και αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα. Αντίστοιχα, η επιτυχία της Tesla προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη Γενιά Z και τους νέους millennials, οι οποίοι θέλουν ένα “τεχνολογικό” αυτοκίνητο και όχι ένα παραδοσιακό. Όλα αυτά είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το τοπίο της πολυτέλειας κλίνει έντονα προς την τεχνολογία.

Δεύτερον, είναι πολύ πιο ανοιχτοί στις εγχώριες μάρκες πολυτελείας, ανεξάρτητα από την κατηγορία. Ακόμη και στα αυτοκίνητα φαίνεται ότι οι κινεζικές premium και πολυτελείς μάρκες πλέον έλκουν σημαντικούς αριθμούς πελατών. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός στην πολυτέλεια θα ανέβει δραματικά και οι κινεζικές μάρκες πολυτελείας θα αποκτήσουν τεράστια έλξη μέχρι το 2030. 

Τρίτον, η δυναμική στην ανάπτυξη των κινεζικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης είναι πρωτοφανής. Οι περισσότερες δυτικές μάρκες έχουν δυσκολευτεί να ακολουθήσουν την ταχύτητα των αλλαγών της Κίνας και, ως εκ τούτου, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις λίγες μάρκες που ηγούνται σε αυτόν τον χώρο. Με την Κίνα να κατέχει μερίδιο σχεδόν 50% στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τώρα που οι περισσότερες αποφάσεις αγοράς κινούνται σήμερα διαδικτυακά, το να μείνει πίσω μια μάρκα σημαίνει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μιας εταιρείας. 

Τέλος, η καταναλωτές της Γενιάς Ζ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας και σε θέματα βιωσιμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών της Γενιάς Ζ προτιμούν να ψωνίζουν από βιώσιμες μάρκες και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 10% περισσότερα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν βιώσιμα προϊόντα. Τα secondhand προϊόντα είναι πολύ διαδεδομένα στους νέους και αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 10% του συνόλου των πωλήσεων ενδυμάτων. Επιπλέον, έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία οι δεσμεύσεις των εταιριών, οι αξίες που πρεσβεύουν και η ενσωμάτωση τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες (ESG) στις επιχειρήσεις τους.

Συνεπώς, οι εταιρίες πολυτελείας πρέπει να ασχοληθούν με τα θεμελιώδη στοιχεία της μάρκας, τις στρατηγικές, τα χαρτοφυλάκια και την τιμολόγηση. Επίσης, όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία, η νοοτροπία τους πρέπει να αλλάξει και να την αξιοποιήσουν στο έπακρο. Τέλος, οι εταιρίες για να προσελκύσουν τους νέους Κινέζους καταναλωτές πρέπει να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και να καταστήσουν επίκεντρο της δραστηριοποίησης τους κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.