19 Απρ 2024
READING

Μεγάλο business για το Spotify τα podcasts

3 MIN READ

Μεγάλο business για το Spotify τα podcasts

Μεγάλο business για το Spotify τα podcasts

Σύμφωνα με έρευνες αναμένεται το Spotify να βρίσκεται στην Νο1 θέση ως πλατφόρμα podcast που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους ακροατές των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά podcast, το συγκεκριμένο ορόσημο είναι σημαντικό καθώς αποδεικνύει την τεράστια επένδυση που έχει κάνει το Spotify στο κομμάτι των podcasts τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Spotify που περιλαμβάνουν μουσική και podcasts αυξήθηκαν κατά (19%) από έτος σε έτος, αγγίζοντας τα 381 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο του 2021, από 365 εκατομμύρια τον προηγούμενο χρόνο. Επιπλέον αυξήθηκε ο αριθμός και των Premium συνδρομητών κατά (19%) αγγίζοντας τα 172 εκατομμύρια, από 165 εκατομμύρια τον προηγούμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του eMarketer, τόσο στο Spotify όσο και στο Apple Podcasts οι ακροατές των ΗΠΑ υπήρξαν αρκετά ενεργοί. Συγκεκριμένα το Spotify θα φτάσει τους 28,2 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές podcast στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας τα 28,0 εκατομμύρια του Apple Podcast σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ακροατών podcast του Spotify στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 43,6 εκατομμύρια έως το 2025.

Το ορόσημο του podcast βασίζεται κυρίως στη χρήση και όχι στις λήψεις

Σύμφωνα με δεδομένα έρευνας αποτελούμενη από 8.000 χρήστες podcast, όταν ρωτήθηκαν «ποια πλατφόρμα ή υπηρεσία χρησιμοποιείτε περισσότερο όταν ακούτε podcast;», η πρώτη απάντηση που ήρθε στο μυαλό τους ήταν το Spotify αποτελώντας το 24% των χρηστών podcast, ξεπερνώντας την Apple που είχε την προτίμηση του 21% των χρηστών και το YouTube στην τρίτη θέση με 18%. Το Spotify απέδωσε την αύξηση της ακροαματικότητας του podcast όχι μόνο στο περιεχόμενό του, αλλά και στις συνεχείς βελτιώσεις των δυνατοτήτων του. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δεν είχε επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές απορρήτου του iOS που είχαν επηρεάσει άλλες επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, όπως το Snap και το Facebook, καθώς διαθέτει κυρίως first-party δεδομένα χρηστών. 

Πριν από μόλις τρία χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι του Spotify στο podcasting με έναν κατάλογο αποτελούμενο περίπου 185.000 podcast. Σήμερα στο Spotify υπάρχουν πάνω από 3,2 εκατομμύρια podcast με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1.500%. Το προηγούμενο τρίμηνο η πλατφόρμα  είχε 2,9 εκατομμύρια podcast. Όλα αυτά δε θα μπορούσαν να γίνουν σε καμία περίπτωση πραγματικότητα εάν η δημοφιλέστατη πλατφόρμα δεν επένδυε σε ορισμένους καθοριστικούς τομείς.

Επωφελημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ανάπτυξη της πλατφόρμας δεν είναι μόνο οι χρήστες αλλά και οι creators και οι advertisers, οι οποίοι συνδυαστικά ενισχύουν τη δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή το  Spotify στην αγορά. Την ίδια στιγμή που το Spotify διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους, η ανανέωση της εφαρμογής podcast της Apple, αντιμετώπισε αρνητικές κριτικές αφενός από τους χρήστες, αφετέρου από τους δημιουργούς περιεχομένου της εφαρμογής. Οι podcasters παραπονέθηκαν για μία σειρά από σφάλματα που κληθήκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της χρήσης της εφαρμογής.Η Apple έδρασε άμεσα διορθώνοντας ένα κρίσιμο σφάλμα που σχετίζεται με τις αυτόματες λήψεις. Ωστόσο φέτος η Apple φημολογείται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια νέας συνδρομητικής υπηρεσίας podcast αμφισβητώντας την κυριαρχία του Spotify. Έτσι έχει ξεκινήσει μια νέα πλατφόρμα, το Apple Podcasts Spotlight, για να αναδείξει νέους ενδιαφέροντες δημιουργούς. 

Εν τω μεταξύ τα podcast βοηθούν το Spotify να ενισχύσει σε γενικότερο πλαίσιο την εταιρεία.Εκτός από την άνοδο των χρηστών το Spotify σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στο κομμάτι του advertising και το 2021 η εταιρεία αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από διαφημιστικά έσοδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.