26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι διακρίθηκαν στην εργασία εξ αποστάσεως

4 MIN READ

Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι διακρίθηκαν στην εργασία εξ αποστάσεως

Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι διακρίθηκαν στην εργασία εξ αποστάσεως

Η εργασία εξ αποστάσεως προσέφερε στους εσωστρεφείς υπαλλήλους που περνούσαν απαρατήρητοι στο γραφείο την ευκαιρία να ξεχωρίσουν πραγματικά. Ενώ η μετάβαση στην εργασία από το σπίτι στις αρχές του 2020 ήταν απότομη για όλους, κάποιοι βρήκαν τον εαυτό τους να ευδοκιμεί περισσότερο από άλλους, σε πολλές περιπτώσεις, χάρη στον τύπο της προσωπικότητάς τους. Πολλοί εσωστρεφείς εργαζόμενοι βρήκαν πιο αποτελεσματικό να εργάζονται από ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. 

Οι ανάγκες των πελατών άλλαξαν επίσης με τρόπους που ωφέλησαν τις δεξιότητες των εσωστρεφών, ενώ η ψηφιακή επικοινωνία προσέφερε στους εσωστρεφείς περισσότερες ευκαιρίες να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Για τους εσωστρεφείς, η εργασία εξ αποστάσεως προσέφερε όχι μόνο μια λιγότερο κουραστική καθημερινότητα, αλλά και μια ευκαιρία να συνδυάσουν την επιπλέον ενέργεια με νέους τρόπους εργασίας και να ξεχωρίσουν πραγματικά. 

Τις αβέβαιες ημέρες, στην αρχή της πανδημίας, οι ανάγκες των εταιρειών και των πελατών γνώρισαν μια αλλαγή και οι εργαζόμενοι που μπορούσαν να τις ικανοποιήσουν ξεχώρισαν. Ενώ οι εξωστρεφείς άνθρωποι επαινούνται για την εξωστρέφεια, τον προσανατολισμό στη δράση και τον ενθουσιασμό τους, οι εσωστρεφείς προσφέρουν αναλυτική σκέψη και ενσυναίσθηση. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι δεξιότητες έγιναν αμέσως περιζήτητες με τους εσωστρεφείς να είναι αξιόπιστοι, να αναλαμβάνουν ένα έργο και το κάνουν διεξοδικά. Είναι καλοί στη βαθιά σκέψη και στη διαμόρφωση προσωπικών δεσμών και αυτό ήταν πολύ σημαντικό κατά την περίοδο που οι εταιρείες προσπαθούσαν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Η τάση τους να βάζουν τους άλλους στο προσκήνιο, να κρατούν την ομάδα και να είναι ο σιωπηλοί συνεργάτες είναι ένα δυνατό σημείο.

Εκτός από το να έχουν τις κατάλληλες έμφυτες δεξιότητες, πολλοί εσωστρεφείς επωφελήθηκαν από την απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον γραφείου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παραδοσιακό γραφείο, το οποίο από πολλές απόψεις δεν ταίριαζε πραγματικά στους εργαζόμενους με πιο εσωστρεφείς προσωπικότητες. Το παραδοσιακό γραφείο μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον με εσωστρεφή προσωπικότητα, αφού η συνεχής συζήτηση μπορεί να είναι εξαντλητική. Ενώ οι εξωστρεφείς, αντίθετα, ενεργοποιούνται από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οι νευροεπιστήμες βοηθούν στην υποστήριξη της θεωρίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ντοπαμίνη και συνεπώς χρειάζονται πολλά ερεθίσματα για να έχουν αρκετή ενέργεια. Οι εσωστρεφείς είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στη χημική ουσία του εγκεφάλου και η υπερβολική διέγερση μπορεί γρήγορα να γίνει κουραστική. Έτσι, με την εργασία από το σπίτι, οι εσωστρεφείς εργαζόμενοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη ισορροπία.

Πέρα από την παροχή περισσότερης ηρεμίας και γαλήνης, το νέο, φιλικό προς τους εσωστρεφείς εργασιακό περιβάλλον έδωσε χώρο σε αυτές τις προσωπικότητες να ξεχωρίσουν και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, η αίθουσα συνεδριάσεων αντικαταστάθηκε από τους εικονικούς χώρους συνεδριάσεων και αυτό έδωσε μεγαλύτερη άνεση συμμετοχής στους εσωστρεφείς χαρακτήρες.

Σε μια περίπτωση όπως το παραπάνω παράδειγμα, υπάρχουν λιγότερες διακοπές και επικαλύψεις αυτών που μιλούν και, επίσης, ένας ελαφρώς πιο αργός ρυθμός συζήτησης δίνει στους εσωστρεφείς τον χρόνο που χρειάζονται για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους. Επιπλέον, οι εξωστρεφείς, πιο έντονοι συνάδελφοι είναι λιγότερο πιθανό να κυριαρχήσουν σε έναν εικονικό χώρο από ότι σε έναν φυσικό.

Στους εσωστρεφείς μπορεί να αρέσει η μοναξιά της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν έχει τα μειονεκτήματά της για τους εσωστρεφείς. Ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά την εύρεση ενός ήσυχου χώρου, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν προκλήσεις που αποσπούν την προσοχή και είναι ψυχικά εξαντλητικές για τους εσωστρεφείς.

Εάν ο χώρος του γραφείου στο σπίτι είναι περιορισμένος ή δεν έχει την αίσθηση της ιδιωτικότητας, μπορεί να επιβαρύνει την ευεξία και την ισορροπία των εσωστρεφών. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να βοηθήσουν όλους τους εργαζόμενους στις ομάδες τους, συμπεριλαμβανομένων των εσωστρεφών εργαζομένων, να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς χώρους εργασίας.

Με την επιστροφή στο γραφείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εργασία εξ αποστάσεως θα κάνουν τις εταιρείες και τους χώρους εργασίας να είναι πιο φιλικοί προς τους εσωστρεφείς. Υπάρχουν τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες για να διασφαλίσουν ότι οι πιο εσωστρεφείς εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.