27 Απρ 2024
READING

Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

3 MIN READ

Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι retailers όπως η Kroger και η Walgreens έχουν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα διαφημίσεων για τα brands-προμηθευτές τους. Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να αυξάνουν τον αριθμό των διαφημίσεων στα sites τους. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι retailers έχουν ως οδηγό το Amazon. Είναι φανερό ότι αρκετοί retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις του Amazon. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Profitero, όλων των τύπων retailers έχουν προσθέσει σημαντικά περισσότερες διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα το Walmart, ο μεγαλύτερος retailer της αγοράς των φυσικών καταστημάτων, αύξησε τον μέσο αριθμό διαφημίσεών του στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης από 1,9 τον Οκτώβριο του 2020 σε 4,0 τον Αύγουστο του 2021. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί βρίσκονται αρκετά χαμηλά συγκριτικά με αυτούς του Amazon, το οποίο είχε κατά μέσο όρο 8,5 χορηγούμενες διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης τον Αύγουστο του 2021. 

Το κομμάτι του advertising υπήρξε αρκετά προσοδοφόρο για το Amazon, κάτι που ώθησε τους retailers να δοκιμάσουν τα όριά τους, σχετικά με το πόσες διαφημίσεις χρειάζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης για να αυξηθούν αισθητά οι πωλήσεις. Τα διαφημιστικά έσοδα του Amazon από τις ΗΠΑ το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν στα $15,73 δισ., υψηλότερα κατά (52,5%) σε σύγκριση με το 2019. Ακόμη και οι λιανοπωλητές που διαθέτουν sites μικρότερης εμβέλειας, όπως το The Home Depot, το CVS και το Lowe’s, έχουν ενισχύσει αρκετά τις διαφημίσεις τους στα αποτελέσματα αναζήτησης. 

Ωστόσο η υπερφόρτωση με διαφημίσεις κατά τη διαδικασία αναζήτησης μπορεί να μην αποφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα. Για έναν μέσο αγοραστή τα αποτελέσματα αναζήτησης του Amazon είναι τόσο φορτωμένα με διαφημίσεις, κάτι που δυσκολεύει τον καταναλωτή να ξεχωρίσει ποιες από τις διαφημίσεις είναι χορηγούμενες και ποιες όχι. Πράγματι το Amazon έχει επενδύσει τόσο πολύ στο κομμάτι του digital advertising καθώς έφτασε τις 9,4 διαφημίσεις ανά σελίδα τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο τα δεδομένα του Profitero υποδηλώνουν ότι, όσο οι διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης συμβάλουν στην οικοδόμηση μίας καλής αγοραστικής εμπειρίας, πολύ σύντομα θα εφαρμόζεται από ολόκληρο τον κλάδο του retailing. 

Η άνοδος των διαφημίσεων αναζήτησης προϊόντων μπορεί να εντοπιστεί απευθείας στο τρόπο λειτουργίας του Amazon. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 υπήρξε από τους πρώτους που άρχισαν να προσθέτει χορηγούμενες διαφημίσεις στις πλατφόρμες τους. Ωστόσο υπήρξε ο πρώτος το έκανε αισθητά αποκτώντας πολύ γρήγορα έσοδα. Σε λιγότερο από μια δεκαετία το Amazon απέδειξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να δημιουργήσει κέρδη. Πέρυσι η διαφημιστική του επιχείρηση απέφερε 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Με το πέρασμα των χρόνων το Amazon δε στάθηκε εκεί. Πλέον αυτό που έχει κάνει είναι να ανακαλύπτει νέα μέσα προώθησης και προβολής. Πέρα από τις διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, το Amazon επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην πώληση των first-party δεδομένων του για διαφημίσεις εκτός πλατφόρμας. Πλέον είναι αρκετά δύσκολο για έναν χρήστη να επισκεφθεί ένα site χωρίς πρώτα να δει μία σειρά από χορηγούμενες διαφημίσεις, κάτι που δίνει στους retailers να καταλάβουν ότι το μέλλον της εκάστοτε επιχείρησης έγκειται στην ικανότητα να δημιουργούν ένα καλό και προσοδοφόρο μοντέλο διαφημιστικών εσόδων.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να δημιουργούν τις δικές τους διαφημιστικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα έσοδα. Ωστόσο μόνο το Walmart και το Amazon κατά μέσο όρο έχουν περισσότερες από δύο διαφημίσεις στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ένας λόγος για τον οποίο τόσο το Walmart όσο και το Amazon διαθέτουν και οι δύο μεγάλα third-party marketplaces, είναι ότι διαθέτουν τεράστια ομάδα πωλητών όπου είναι πρόθυμοι να διαφημιστούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά αποκλειστικά και μόνο είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη διαφημιστική επιχείρηση, απλώς τουλάχιστον βοηθά τις εταιρείες να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Βέβαια δεν καθίσταται σαφές, πόσο ακριβώς θα διαρκέσει το συγκεκριμένο είδος διαφήμισης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.