28 Απρ 2024
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται στο επίκεντρο εξαγορών τύπου PayPal-Pinterest  

6 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται στο επίκεντρο εξαγορών τύπου PayPal-Pinterest  

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται στο επίκεντρο εξαγορών τύπου PayPal-Pinterest  

Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε πολύ ότι το PayPal διερευνά την εξαγορά του Pinterest ως μέσο για να γίνει “super app”. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία αποσχίστηκε από το eBay το 2015, είχε προσφέρει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Pinterest σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα αλλά τελικά ανακοίνωσε ότι δεν προχωράει σε αυτή την κίνηση.  

Αν και οι δύο εταιρείες μπορεί να φαίνονται κάπως διαφορετικές, και οι δύο ενδιαφέρονται για τις αναδυόμενες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Μια συγχώνευση, από αυτή την άποψη, θα εδραίωνε τις αντίστοιχες προσπάθειές τους. Για το Pinterest, η ρευστότητα θα το βοηθούσε να επενδύσει περαιτέρω στα ψηφιακά εργαλεία του για τις μάρκες λιανικής και τους καταναλωτές. Για το PayPal, που το 2020 κατέγραψε το καλύτερο ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμά του, καθώς επεξεργάστηκε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές που καταγράφηκαν στο οικονομικό ύψος ρεκόρ των 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ενσωμάτωση του Pinterest θα παρουσίαζε μια άλλη βάση χρηστών για την προώθηση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων της.

Αυτό έρχεται καθώς η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να αυξάνεται – οι online πωλήσεις έφτασαν τα 408,51 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξημένες κατά 21,9% από το 2020 – και οι μάρκες αναζητούν νέες πλατφόρμες για να προσεγγίσουν πελάτες πέρα από το Facebook.   

Το Pinterest εδώ και χρόνια ζει στη σκιά του Facebook και του Instagram. Ξεκίνησε το 2010, προσφέροντας στους χρήστες εργαλεία για να δημιουργούν και να μοιράζονται  inspiration boards. Η ιδέα ήταν να υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο lifestyle που να επιτρέπει την ανακάλυψη ιδεών και προϊόντων DIY. Αλλά δεν ανεπτυσσόταν ποτέ με τους ρυθμούς του Facebook και του Twitter. Το Facebook έχει σήμερα περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, μια αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη και το νεοεισερχόμενο TikTok, το οποίο ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του 2018, έφτασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες τον Σεπτέμβριο.Συγκριτικά, το Pinterest έχει προσθέσει εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες σταδιακά. Η πλατφόρμα έφτασε τους 70 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το 2013, λίγο μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής Android. Η εταιρεία πρόσθεσε πάνω από 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες πέρυσι. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, ο αριθμός των εμπόρων που χρησιμοποιούν τις πληρωμένες διαφημίσεις του Pinterest εξαπλασιάστηκε. 

Φέτος, ωστόσο, η βάση των ενεργών χρηστών του Pinterest μειώθηκε. Κατά το τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, η εταιρεία έχασε πέντε εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στο εξωτερικό, η παγκόσμια βάση χρηστών του έφτασε τα 454 εκατομμύρια, μια αύξηση 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.Η πλατφόρμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαθέτει μια νέα σειρά δυνατοτήτων του digital commerce. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν πολλά νέα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά των Idea Pins, τα οποία είναι shoppable video pins και κυκλοφόρησαν αρχικά τον Ιούλιο του 2021.

Ακόμη μέσα στο καλοκαίρι το Pinterest εισήγαγε τη λειτουργία «shopping list» στη πλατφόρμα του, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα προϊόντα που έχουν καρφιτσωμένα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της εφαρμογής και να λαμβάνουν ειδοποίηση στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί μείωση της τιμής του αγαθού που επιθυμούν.Αρχικά το Pinterest ενσωμάτωσε στη δυνατότητα Idea Pins το εργαλείο Try on, το οποίο βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα (AR).

Ένας τρόπος με τον οποίο το Pinterest προσπάθησε να διαφοροποιηθεί ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες του συνδέονταν με την πλατφόρμα. Επισήμανε την πλατφόρμα διαφημίσεων της ως μια υπηρεσία που κάνει τους ανθρώπους να δεσμεύονται με διαφορετικό τρόπο από άλλες εταιρείες όπως η Google. Κατά μέσο όρο, οι πληρωμένες διαφημίσεις του Pinterest κοστίζουν σταθερά από 0,10 έως 1,50 δολάρια ανά αλληλεπίδραση. Εν τω μεταξύ, τα CPM (δηλαδή  το κόστος που πληρώνει ένας διαφημιζόμενος ανά χίλες προβολές ή εμφανίσεις της διαφήμισης) του Facebook έχουν γίνει όλο και πιο ακριβά για τους διαφημιζόμενους – πρόσφατα αυξήθηκαν κατά περίπου 12% από το 2019. 

Παράλληλα με τις διαφημιστικές του προσπάθειες, το Pinterest είχε επίσης τις δικές του φιλοδοξίες ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2019, προσεγγίζει brands και εμπόρους λιανικής πώλησης με πιο ισχυρά εργαλεία marketing και checkout. Πιο πρόσφατα, το Pinterest έθεσε σε λειτουργία τα shoppable pins και μια λειτουργία βίντεο με δημιουργούς, παρόμοια με το TikTok. Η στρατηγική του Pinterest έχει επικεντρωθεί στη μετατροπή των χρηστών του σε αγοραστές. Αυτό το επιτυγχάνει όλο και περισσότερο προβάλλοντας τον εαυτό του ως πλατφόρμα για συνεργασίες marketing με μάρκες.

Η εταιρεία έχει προσελκύσει μια σειρά από brands για να δημιουργήσουν καμπάνιες στην τροφοδοσία της – από νεοεμφανιζόμενες εταιρείες που απευθύνονται απευθείας στον καταναλωτή μέχρι μεγάλες εταιρείες. Τον Ιούνιο, το Pinterest συνεργάστηκε με μάρκες DTC, όπως η Brightland και η Maude, σε καμπάνιες με προϊόντα αποκλειστικά για το Pinterest. Τον Αύγουστο, το Pinterest εγκαινίασε μια σειρά από καμπάνιες με επίκεντρο τις συνταγές που μπορούν να αγοραστούν, με το Hendrick’s Gin και το Bon & Viv spiked seltzer. Έτσι, οι εβδομαδιαίες συναλλαγές της πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά 300% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.  

Η συμμετοχή του PayPal ως ιδιοκτήτη θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις φιλοδοξίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Από την πλευρά του Pinterest, το PayPal παρέχει μια ασφάλεια και εμπιστοσύνη που συνδέεται με μια δημοφιλή λύση πληρωμής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την πλατφόρμα να ανταγωνιστεί τις εταιρείες όπως το Facebook Marketplace και το Instagram – καθώς και νεότερους παίκτες όπως το TikTok. Εν τω μεταξύ, το Facebook, το TikTok και το Twitter αναβαθμίζουν επίσης τις δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου. Το Facebook και το Instagram επενδύουν όλο και περισσότερο στο live video commerce, ενώ το Twitter πειραματίζεται με το shoppable περιεχόμενο. 

Για το PayPal, που από έρευνα έχει προκύψει ότι προτιμάται από το 58% των χρηστών όταν καλούνται να κάνουν κάποια ηλεκτρονική πληρωμή, η εξαγορά θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για την περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμή των λειτουργιών ηλεκτρονικού εμπορίου της. Η εφαρμογή PayPal να είναι εγκατεστημένη σε σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των smartphones. Όμως, η κυριαρχία του κινδυνεύει. Έτσι, η εταιρεία γνωρίζει ότι πρέπει να εισέλθει στον κλάδο του BNPL, στον ηλεκτρονικό έλεγχο και στο κοινωνικό εμπόριο για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών. Επίσης, το PayPal θα έχει την ευκαιρία να συνδέσει τις υπηρεσίες του στην εξαιρετικά αφοσιωμένη κοινότητα χρηστών του Pinterest.

Η υπηρεσία BNPL κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη αγορά. Μια έρευνα από την Juniper Research έχει προβλέψει ένα λαμπρό μέλλον για τις ευέλικτες διαδικτυακές πληρωμές buy-now-pay-later. Ως αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας αύξησης της χρήσης BNPL, έως το 2026 οι υπηρεσίες BNPL αναμένεται να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 24% των παγκόσμιων συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου για φυσικά αγαθά, σε σύγκριση με το 9% του 2021.Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι ο παγκόσμιος αριθμός χρηστών BNPL θα υπερβεί το 1,5 δισεκατομμύριο το 2026, πάνω από 4 φορές περισσότεροι από τους 340 εκατομμύρια χρήστες που αναμενόταν το 2021.

Το PayPal οικοδομεί αθόρυβα μια μεγαλύτερη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω εξαγορών νεοφυών επιχειρήσεων. Το 2019, η εταιρεία εξαγόρασε την επέκταση κουπονιών του προγράμματος περιήγησης Honey έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και τον περασμένο Μάιο, ανακοίνωσε την εξαγορά της υπηρεσίας επιστροφών παραγγελιών Happy Returns – οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Staples για να ανοίξουν 3.800 “return bars”. Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, η PayPal εξαγόρασε την ιαπωνική υπηρεσία “buy now, pay later” Paidy έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  

Ήταν καλή στιγμή και για τις δύο εταιρείες να προσπαθήσουν να αναπτυχθούν. Τα ψηφιακά εργαλεία πληρωμών υιοθετούνται γρηγορότερα από ποτέ και πλατφόρμες όπως το Facebook αντιμετωπίζουν ευρύτερο έλεγχο. Έτσι, πολλές μάρκες αναζητούν νέες πλατφόρμες για να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες. Αυτό μπορεί να οφελήσει τόσο την PayPal όσο και το Pinterest.Θα δούμε στο μέλλον εάν αυτή η εξαγορά θα γίνει πραγματικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.