Η “συνδεδεμένη” συσκευασία είναι μια καινούργια δημιουργική ευκαιρία για τις μάρκες

Η συσκευασία αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο οι μάρκες προσπαθούν να προσελκύσουν νεαρότερους καταναλωτές. Είναι γνωστό πως οι νέες γενιές αποτελούν κλειδί στην οικονομία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εμπειρία είναι πλέον πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοραστικής διαδικασίας, τα brands προσαρμόζονται με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η συνδεδεμένη-connected συσκευασία.

Η εμπειρία λιανικής πώλησης σήμερα είναι τόσο φυσική όσο και ψηφιακή. Από τις βιτρίνες των καταστημάτων, την εμπειρία αγοράς, την εξυπηρέτηση πελατών και το marketing – το online ταξίδι αγορών είναι εξίσου σημαντικό με κάθε άλλο ταξίδι. Ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας, η ανάγκη των brands να συνδεθούν πιο άμεσα με τους καταναλωτές έχει γίνει κρίσιμη σε έναν κόσμο ηλεκτρονικού εμπορίου και εμπειριών κατά παραγγελία, ενώ τα lockdowns και τα κλεισίματα των καταστημάτων λιανικής έχουν καταστήσει την προσέλκυση και διατήρηση της προσοχής των αγοραστών πιο ανταγωνιστική από ποτέ.

Όμως, ένα στοιχείο του λιανικού εμπορίου που μπορεί αρχικά να μη φαίνεται εγγενώς ψηφιακό είναι η συσκευασία των καταναλωτικών προϊόντων. Ωστόσο, η νέα έκθεση Connected Experience Report 2021, που κυκλοφόρησε από την SharpEnd, δείχνει ότι η συνδεδεμένη συσκευασία είναι η επόμενη μεγάλη τάση στην τεχνολογία του λιανικού εμπορίου – και έχει τη δύναμη να διευκολύνει μια σεισμική βιομηχανική αλλαγή στις συνδέσεις μεταξύ καταναλωτών και brands.

Τι είναι η συνδεδεμένη συσκευασία; 

Η συνδεδεμένη συσκευασία αναφέρεται στη μετατροπή της κανονικής συσκευασίας σε μια ψηφιακή εμπειρία, με σάρωση, πάτημα ή υπόδειξη με χρήση των συσκευών των καταναλωτών, ώστε να παρέχει έναν εντελώς νέο τρόπο για τις μάρκες να συνδεθούν με τους πελάτες – και να συλλέξουν επίσης δεδομένα πελατών. 

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης διασκεδαστικού ψηφιακού περιεχομένου μέσω κωδικών QR που σαρώνονται με την κάμερα ενός smartphone, κινούμενων σχεδίων επαυξημένης πραγματικότητας, πατώντας ένα προϊόν με τη χρήση τεχνολογίας NFC, αναγνώρισης εικόνας και πολλά άλλα. Κάθε συνδεδεμένη συσκευασία παρουσιάζει μια εντελώς νέα δημιουργική οδό για τους λιανοπωλητές ώστε να χτίσουν την αφοσίωση των πελατών τους, επικοινωνώντας παράλληλα την ιστορία τους πιο άμεσα από ποτέ. Δηλαδή, απευθείας από το ίδιο το προϊόν. 

Οι πελάτες λιανικής επιθυμούν σύνδεση 

Σύμφωνα με την έκθεση της SharpEnd, το 65% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 74% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν πώς να συνδεθούν με ένα προϊόν μέσω του smartphone τους. Οι πελάτες είναι πρόθυμοι να αλληλεπιδράσουν προκειμένου να βιώσουν μια εμπειρία με τους κυριότερους λόγους για τους οποίους θα ασχολούνταν με εμπειρίες όπως η συνδεδεμένη συσκευασία να είναι οι εκπτώσεις, οι οδηγίες χρήσης και περισσότερη γνώση για το προϊόν. 

Το Internet of Things έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο περιμένουμε να αλληλεπιδρούμε με τον χώρο γύρω μας. Ταυτόχρονα, οι πελάτες είναι πλέον πιο εξοικειωμένοι από ποτέ με τη χρήση των κωδικών QR στην καθημερινή ζωή από ανάγκη και όχι ως καινοτομία – και βλέπουν την εγγενή αξία τους και στη βιώσιμη παροχή πληροφοριών. 

Αναμένεται αύξηση των συνδεδεμένων συσκευασιών

Οι λιανοπωλητές παγκοσμίως ενσωματώνουν ήδη συνδεδεμένες εμπειρίες στα προϊόντα και τις συσκευασίες τους – και βλέπουν σαφή αποτελέσματα. Ένα από τα πιο πρόσφατα ήταν η συνεργασία μεταξύ της Levi’s και της Ganni για τη δημιουργία ρούχων με δυνατότητα NFC – μεταμορφώνοντας το εμβληματικό Jacron backpatch του οίκου μόδας denim για πρώτη φορά από το 1873. 

Αυτό σήμαινε ότι οι καταναλωτές μπορούσαν να αγγίξουν την ετικέτα – χωρίς να απαιτείται εφαρμογή – και να μεταφερθούν απευθείας σε έναν επιμελημένο κόμβο περιεχομένου, πλούσιο σε ιστορίες, οδηγούς μόδας και ευκαιρίες για τους χρήστες να συνεργαστούν με τη μάρκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δυνατότητα αυτή οδήγησε σε 67% επαναλαμβανόμενες επισκέψεις-συνδέσεις με τη συγκεκριμένη εμπειρία στον ιστότοπο με το περιεχόμενο.

Η Reckitt Benckiser,  παγκόσμιος ιδιοκτήτης καταναλωτικών brand αναπτύσσει την συνδεδεμένη συσκευασια ως ένα “μόνιμα ενεργό” μέσο σε όλο το χαρτοφυλάκιό των προιόντων της.Το Johnnie Walker Whisky, συνεργαζόμενο με τη νορβηγική εταιρεία Thinfilm, δημιούργησε μια μοναδική εμπειρία για τους πελάτες του που δεν είναι μόνο καινοτόμα, αλλά και απίστευτα ενημερωτική, φέρνοντας έτσι την έξυπνη τεχνολογία στη βιομηχανία αλκοόλ για να διασφαλίσει ότι η παραχάραξη αντιμετωπίζεται με πιο ενεργό τρόπο.Ομοίως, η Unilever έχει αρχίσει να αναπτύσσει συνδεδεμένες συσκευασίες.

Οι πελάτες θέλουν να αφιερώσουν χρόνο για να ασχοληθούν με τα προϊόντα τους και είναι πρόθυμοι να μάθουν πώς, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και βαθύτερη σύνδεση με τα αγαθά τους. Τώρα, οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν χρόνο και στη συνδεδεμένη συσκευασία – προκειμένου να κερδίσουν τα ίδια οφέλη από τους πελάτες τους.