Sephora | Η στρατηγική τους σχετικά με το black beauty

Τα Sephora υποστηρίζουν την πρώτη τους καμπάνια που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προώθηση διαφόρων brand καλλυντικών, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε μαύρους ανθρώπους, προσπαθώντας μέσω αυτού  να διευκολύνει την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο. Ο γνωστός retailer προϊόντων ομορφιάς καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν συχνότερα αλλά και περισσότερες εικόνες μαύρων γυναικών και ανδρών όταν αναζητούν τη λέξη «Black beauty», είτε στο Google στο YouTube.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας «Black Beauty Is Beauty» που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο, τα Sephora εστιάζουν στο project, με στόχο τη βελτίωση της προβολής τόσο του περιεχομένου όσο και των προϊόντων τους για τους μαύρους καταναλωτές. Ο βασικός σκοπός είναι να διευκολυνθεί η ανίχνευση και ο εντοπισμός των συγκεκριμένων εικόνων από τους αλγόριθμους αναζήτησης και κατ’ επέκταση να εμφανίζονται στη κορυφή των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα αναζήτησης και οι αλγόριθμοι επηρεάζονται όχι μόνο από αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό, αλλά και από αυτό που υπάρχει στην αγορά για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο. Η προσπάθεια των Sephora να αλλάξουν τα αποτελέσματα αναζήτησης όσον αφορά το «Black beauty», αποτελεί απότοκο της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη φυλετική προκατάληψη που δυστυχώς ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Ωστόσο αυτό που έχει γίνει φανερό ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, είναι η εμφάνιση του συγκεκριμένου ζητήματος στο τομέα της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία του τύπου και της ακαδημαϊκής έρευνας είναι γεγονός ότι οι αλγόριθμοι της αναζήτησης στο διαδίκτυο, η αναγνώριση προσώπου, το language processing και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κάνουν διακρίσεις. 

Το «Black beauty» σημαίνει πολλά περισσότερα 

Η R/GA, εταιρεία επικοινωνίας και καινοτομίας που συνεργάστηκε με τα Sephora εντόπισε στα αποτελέσματα αναζήτησης ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και οι εικόνες των μαύρων ανθρώπων δυστυχώς δεν εκπροσωπούνται με τον τρόπο που θα έπρεπε. Επιπλέον τα αποτελέσματα αναζήτησης δε συνέβαλαν στο να βοηθήσουν στην εύρεση της ταινίας μικρού μήκους «Black Beauty Is Beauty» των Sephora που αποτελεί βασικό μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του retailer να προωθήσει brands, τα οποία ανήκουν κατά βάση σε μαύρους.  Το σποτ των 60 δευτερολέπτων παρουσιάζει ένα κολάζ, το οποίο περιέχει διάφορα beauty trends, προϊόντα και εργαλεία επηρεασμένα από τη mainstream κουλτούρα σε συνδυασμό με την κουλτούρα ομορφιάς των μαύρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Fenty Beauty της Rihanna – η αξία της οποίας εκτιμάται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για τις μάρκες που δεν θέλουν να αναλάβουν τόσο ενεργό ρόλο σε κοινωνικά ζητήματα, αλλά προτιμούν να ηγηθούν μέσω της εκπροσώπησης. Ενώ η μάρκα ομορφιάς δεν αγωνίζεται εμφανώς για κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, αναμφίβολα έφερε επανάσταση στο τοπίο της βιομηχανίας ομορφιάς με μια σειρά προϊόντων που απευθύνονται σε όλους. Στον πυρήνα της μάρκας βρίσκεται ένας απροκάλυπτος εορτασμός της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης που δεν υμνεί μόνο τις διαφορετικές αποχρώσεις του δέρματος αλλά και τις διαφορετικές αντιλήψεις για την ομορφιά.

Εκτός από τη στρατηγική που δημιουργήθηκε με σκοπό την αλλαγή της εμπειρίας αναζήτησης αλλά και προώθησης του περιεχομένου «Black Beauty Is Beauty», δημιουργήθηκε και μία ταινία κοινωνικού χαρακτήρα μικρού μήκους, μέσω της οποίας τονίζονταν ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι υφίστανται ζητήματα προκατάληψης όσον αφορά τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.   

Αναλυτικότερα η ταινία διάρκειας 90 δευτερολέπτων με τίτλο «What You Need to Know about #BlackBeauty» ft. R/GA, προτρέπει τους θεατές να δημιουργούν σχετικό περιεχόμενο προσθέτοντας το hashtag #BlackBeauty. Η προσθήκη των σχετικών tags σε περιεχόμενο βοηθά τους ανθρώπους να το βρουν, ειδικά σε πλατφόρμες των social media όπως το Instagram και το Twitter, ενώ η οπτική αναζήτηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO). Όλη αυτή η στρατηγική στοχεύει στο να επηρεάσει τους αλγόριθμους αναζήτησης με την πάροδο του χρόνου, ώστε να αναγνωρίζουν περιεχόμενο, εικόνες και links σχετικό με το Black beauty.  

Επιπροσθέτως τα τελευταία χρόνια τα Sephora εργάστηκαν στο να βελτιώσουν την εμπειρία των μαύρων πελατών στα φυσικά καταστήματα. Αφού πραγματοποίησε μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι αγοραστές από μειονοτικές κοινωνικές ομάδες ήταν πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους διαδικτυακά αποφεύγοντας τη περιήγησή τους σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Έτσι το 2019 η γνωστή αλυσίδα beauty προϊόντων έκλεισε όλες τις τοποθεσίες της, με σκοπό να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της σχετικά με τη διαφορετικότητα, με αφορμή το συμβάν της ερμηνεύτριας SZA, η οποία παραπονέθηκε ότι αντιμετώπισε ρατσιστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των αγορών της σε ένα φυσικό κατάστημα των Sephora στην Καλιφόρνια.

Πέρυσι τα Sephora επέκτειναν τις προσπάθειές τους όσον αφορά το κομμάτι του diversity, του equity καθώς και του inclusion (DEI). Υποσχέθηκαν να διαθέσουν τουλάχιστον το (15%) του χώρου των ραφιών τους για προϊόντα εταιρειών που ανήκουν σε μαύρους επιχειρηματίες.Τώρα η προσπάθεια της RG/A να επεκτείνει την καμπάνια των Sephora στο διαδίκτυο και να την κάνει πιο ορατή στα αποτελέσματα αναζήτησης έχει σχεδιαστεί για να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία μίας διαφορετικής καταναλωτικής εμπειρίας, η οποία θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.