19 Απρ 2024
READING

Η IKEA υλοποιεί την στρατηγική αστικής ανάπτυξης

3 MIN READ

Η IKEA υλοποιεί την στρατηγική αστικής ανάπτυξης

Η IKEA υλοποιεί την στρατηγική αστικής ανάπτυξης

Η IKEA αγόρασε πρόσφατα το πρώην κατάστημα-ναυαρχίδα του Topshop στην Oxford Street του Λονδίνου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό νέο κατάστημα που θα ανοίξει το φθινόπωρο του 2023. Η κίνηση αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη αλλαγή κατεύθυνσης για την ΙΚΕΑ, η οποία έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο καταστημάτων αστικής μορφής σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, σηματοδοτεί την πορεία τέλους ενός από τους πιο επιδραστικούς και, κάποτε, επιτυχημένους ομίλους μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΙΚΕΑ δήλωσε σχετικά με την εξαγορά ότι σχεδιάζει να ανοίξει το κατάστημα της Oxford Street το φθινόπωρο του 2023 και η αξία της αγοράς έφτασε στα 378 εκ. λίρες.Θα εστιάσει  σε είδη σπιτιού και αξεσουάρ, ενώ η πλήρης γκάμα επίπλων του λιανοπωλητή θα είναι επίσης διαθέσιμη για παράδοση στο σπίτι. Αυτό αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό βήμα μέχρι στιγμής στην αυξανόμενη εστίασή της σε αστικές τοποθεσίες. 

Η ΙΚΕΑ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 420 καταστήματα σε 52 χώρες και είναι περισσότερο γνωστή για μεγάλα καταστήματα της που συνήθως βρίσκονται στα προάστια ή σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τώρα, πειραματίζεται με νέες έννοιες λιανικής πώλησης σε “ζωντανούς αστικούς προορισμούς” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανοίγει 50 καταστήματα μικρού μεγέθους παγκοσμίως. Αυτό εξυπηρετεί την φιλοδοξία της εταιρίας να γίνει πιο προσιτή και θέλει να συνδυάσει τα μεγάλα καταστήματα με μικρότερα που θα βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο όπου οι άνθρωποι ζουν ή εργάζονται ή μετακινούνται.Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε στην Ελλάδα με το άνοιγμα καταστήματος IKEA στο Mall στην Αθήνα.

Η ΙΚΕΑ δήλωσε ότι, παρόλο που οι ηλεκτρονικές αγορές συνεχίζουν να επιταχύνονται με ραγδαίους ρυθμούς, τα φυσικά καταστήματα θα αποτελούν πάντα βασικό μέρος της εμπειρίας της. Το να τοποθετηθεί ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στην καρδιά της Oxford Street, έναν από τους πιο καινοτόμους, δυναμικούς και συναρπαστικούς προορισμούς λιανικής πώλησης στον κόσμο, είναι μια άμεση απάντηση σε αυτές τις κοινωνικές αλλαγές.

Το Λονδίνο έχει υποφέρει δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλα μέρη της χώρας, χάνοντας μεγάλο μέρος της τυπικής τουριστικής και μη τοπικής επισκεψιμότητας που επισκέπτεται την πρωτεύουσα σε ένα κανονικό έτος. Τα καταστήματα στον δρόμο της Oxford Street έχουν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο νέος, υψηλού προφίλ ενοικιαστής αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τον δρόμο λιανικής πώλησης, μετά από κάποια προηγούμενα χρόνια παρακμής. Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Debenhams έχει επίσης κλείσει, ενώ τόσο η Marks & Spencer όσο και η John Lewis σκοπεύουν να μετατρέψουν μέρος των καταστημάτων τους σε γραφεία, μειώνοντας τη λιανική τους προσφορά.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 85 κενά από τα περίπου 350-400 καταστήματα που βρίσκονται στην Oxford Street και υπάρχουν σχέδια για τη μετατροπή της διασταύρωσης στην οποία θα βρίσκεται το ΙΚΕΑ σε δύο πλατείες. Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού της Oxford Street, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες αγοραστικές και εργασιακές συνήθειες, που επιταχύνθηκαν από την πανδημία, την ανάγκη για πιο πράσινους δημόσιους χώρους και την άφιξη της νέας γραμμής του μετρό. Ωστόσο αναφέρεται ότι η περιοχή παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με πολλές κενές μονάδες να βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Η ΙΚΕΑ δηλώνει ότι η απόκτηση του καταστήματος ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πιο προσβάσιμο, προσιτό και βιώσιμο ΙΚΕΑ για τους πελάτες της. Το συγκεκριμένο ακίνητο προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για χώρους λιανικής πώλησης και η εταιρία τονίζει ότι πιστεύει στη μακροπρόθεσμη αξία της αγοράς ακινήτων στο Λονδίνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.