22 Δεκ 2024
READING

Ορισμός της “νέας πολυτέλειας” της Κίνας

4 MIN READ

Ορισμός της “νέας πολυτέλειας” της Κίνας

Ορισμός της “νέας πολυτέλειας” της Κίνας

Πολυτέλεια δεν είναι μόνο το προϊόν αλλά κυρίως η εμπειρία. Η πολυτέλεια συνδέεται άμεσα με την έννοια της αξίας μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει κάποιο brand. Και η εμπειρία έχει ιδιαίτερη σημασία για το ηλεκτρονικό εμπόριο αφού η άνοδός του είναι εμφανής. 

Στην Κίνα, την κορυφαία αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, σχεδόν το (45%)  όλων των αγορών πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά το 2020. 

Η αγορά πολυτελείας της Κίνας έχει γίνει πολύ πιο εγχώρια τα τελευταία δύο χρόνια , με τους καταναλωτές που προηγουμένως είχαν προορισμό την Ευρώπη ή την Ιαπωνία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά και να ταξιδεύουν πολύ λιγότερο στο εξωτερικό, αναγκάζοντας τις μάρκες πολυτελείας να σκεφτούν δημιουργικά για να αυξήσουν τις πωλήσεις στην Κίνα.

Τώρα που η κινεζική Gen Z έχει γίνει μια μεγάλη κινητήρια δύναμη στην αγορά πολυτελείας, η τοπική νεανική κουλτούρα έχει αρχίσει να αναβαθμίζει και να μεταμορφώνει τη βιομηχανία της μόδας ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες της.

Η αυτοεπιβράβευση πυροδοτεί αγοραστικές αποφάσεις 

Η κατανάλωση ειδών πολυτελείας δεν περιορίζεται πλέον σε πολυτελείς τσάντες, ενδύματα ή παπούτσια. Σήμερα, η έννοια έχει εμποτιστεί με την αυξανόμενη πολιτιστική και κοινοτική ευαισθητοποίηση της κινεζικής νεολαίας. Ως εκ τούτου, οι αναδυόμενες τάσεις του τρόπου ζωής, όπως τα συλλεκτικά αντικείμενα, η φιλοξενία και το glamping, παρουσιάζονται ως νέα “κοινωνικά νομίσματα”. 

Αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη καταναλωτική νοοτροπία καθοδηγείται από ολοκληρωμένους παράγοντες, όπως η εμφάνιση πολύ διαφορετικών εμπορικών κέντρων όπως το TX Huaihai, τα ταξίδια στην ύπαιθρο, τα εξειδικευμένα αθλήματα όπως το σκι και το σερφ, και η τάση για ποτό στο σπίτι. 

Οι έννοιες της “συναισθηματικής ζήτησης” και της “βιώσιμης κατανάλωσης” προγούνται σε σύγκριση με την επίδειξη, ειδικά η ικανοποίηση της συναισθηματικής ζήτησης είναι η πιο κρίσιμη για τις νέες γενιές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νέοι επιδιώκουν την προσωπική έκφραση και την αίσθηση της ταυτότητας. Ο κορυφαίος παράγοντας που πυροδοτεί τις αγορές πολυτελείας της Gen Ζ είναι η “επιβράβευση του εαυτού”, ακολουθούμενη από την “επιδίωξη της μόδας” και την “ανύψωση της αυτοπεποίθησης”. 

Οι πολιτισμικές νοοτροπίες εμπλουτίζουν τη νέα πολυτέλεια 

Οι νέες γενιές έχουν εκτεθεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς, έχοντας μεγαλώσει με ταχείς ψηφιακούς μετασχηματισμούς και νέους πολιτιστικούς υβριδισμούς. Αυτή η ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “νομάδες του διαδικτύου”, με την “κοινότητα και τη γνώση να γίνονται κοινωνικά νομίσματα σε διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες”. 

Η νέα πολυτέλεια υποστηρίζει νέες αξίες 

Από τη σκοπιά της μάρκας, η βιωσιμότητα είναι μια κρίσιμη αξία που εκπροσωπείται από τη “νέα πολυτέλεια”. Η βιωσιμότητα αποτελεί βασική αξία για τη “νέα πολυτέλεια”. 

Σύμφωνα με το New Youth Culture Insights, η “κουλτούρα της βιώσιμης κατανάλωσης” είναι μία από τις οκτώ σημαντικότερες πολιτιστικές εκφράσεις για τις νέες γενιές. Για παράδειγμα, η Gen Z έχει σημειώσει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα για την online αγορά βιώσιμων παπουτσιών. 

Απόδειξη αποτελεί το φαινόμενο του luxury DIY, που άρχισε να αναδύεται στην κινεζική μόδα κατά το 2020 και αφορά την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πολυτελών αντικειμένων. Για παράδειγμα, βιντεοσκοπημένα tutorials με τίτλους όπως, “Πώς να φτιάξετε μια πολυτελή tote περιορισμένης έκδοσης χωρίς δαπάνες”, άρχισαν να εμφανίζονται, δείχνοντας συνήθως μια βήμα προς βήμα διαδικασία αναβάθμισης επώνυμων shopping bags σε επαναχρησιμοποιήσιμες tote με λογότυπο.  

Η “νέα πολυτέλεια” έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: συναισθηματική αξία, βιωσιμότητα και διαπολιτισμικές νοοτροπίες.Τα πολυτελή σήματα ίσως αντιμετωπίζουν κρίση νοήματος.Οι παλαιές έννοιες δεν ισχύουν πλέον, αλλά πολλές μάρκες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει το νέο νόημα των καταναλωτών προκειμένου να καταστούν οι ίδιες σχετικές στο πλαίσιο αυτό.

Αρκετές πολυτελείς μάρκες βρίσκονται στο μεταίχμιο, καθώς η αγορά ορίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και αλλάζει τον πολιτισμό, επειδή η πολυτέλεια είναι πρωτίστως πολιτιστικό κατασκεύασμα. Για να δημιουργήσουν νέα στρατηγική για τις μάρκες πολυτελείας, οι εταιρείες πολυτελών προϊόντων πρέπει να μάθουν να βλέπουν και να διαχειρίζονται τις μάρκες ως δυναμικά οικοσυστήματα πολιτιστικής σημασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.