25 Απρ 2024
READING

Γιατί το PayPal θέλει να εξαγοράσει το Pinterest

4 MIN READ

Γιατί το PayPal θέλει να εξαγοράσει το Pinterest

Γιατί το PayPal θέλει να εξαγοράσει το Pinterest

Ο γίγαντας των ψηφιακών πληρωμών, PayPal, φημολογήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και αγορών Pinterest, δημιουργώντας ενδεχομένως έναν κολοσσό της αγοράς. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών δεν είχαν προβεί σε αποσαφήνιση μέχρι πρότινος και αυτό είχε ξεσπάσει πλήθος σχολιασμών.

Οι πωλήσεις με ένα κλικ στο Pinterest που κινούνται μέσω των καναλιών του PayPal, βάζοντας τα προϊόντα άμεσα στο δρόμο προς το σπίτι ενός καταναλωτή, θεωρείται ότι έχουν τεράστιο επιχειρηματικό νόημα και κερδοφορία. Ένας τέτοιος συνδυασμός θα έδινε επίσης στο PayPal πρόσβαση σε δεδομένα αγορών που θα επέτρεπαν πιο στοχευμένο marketing.

Όσον αφορά την αρνητική πλευρά, η ανάπτυξη του PayPal, και ιδίως η αυξανόμενη εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του, έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι στιγμής, αλλά μια συμφωνία όπως αυτή θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Το ενδιαφέρον ήταν ότι η μετοχή του Pinterest αυξήθηκε με αφορμή τις αναφορές των φημών, αλλά η μετοχή του PayPal κατέρρευσε.

Η μεγαλύτερη αγορά PayPal

Η αγορά, εάν ολοκληρωνόταν, θα επισφράγιζε ένα έτος κατά το οποίο οι εταιρείες πληρωμών έχουν αυξήσει τις δαπάνες εξαγορών, λόγω των επιχειρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν στον κλάδο και οδηγούν τον ανταγωνισμό. Με την ανάπτυξη των fintech, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων πληρωμών που αυξάνονται στην αγορά  των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τόσο οι παλαιότεροι παίκτες όσο και οι νεοεισερχόμενοι ήταν πρόθυμοι να “εξαγοράσουν” ανάπτυξη και να προστατευτούν συνδυάζοντας περισσότερες επιχειρήσεις. 

Το Pinterest αναφέρεται ότι θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη και πιο ακριβή εξαγορά του PayPal και ενδεχομένως θα μπορούσε να θέσει το PayPal σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Pinterest αναπτύχθηκε ως ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης για τους καταναλωτές που “καρφιτσώνουν” πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους και μεταξύ άλλων ανταλλάσσουν συμβουλές για διάφορα θέμετα. Έχει κερδίσει έσοδα από τη διαφήμιση στον ιστότοπο, αλλά πρόσφατα το Pinterest στράφηκε, όπως και τα υπόλοιπα μέσα, στο να ενσωματώσει και τις αγορές, αναπτύσσοντας νέες πηγές εσόδων. Νωρίτερα φέτος, επέκτεινε μια παγκόσμια συνεργασία με το Shopify, διευρύνοντας την πρόσβαση των λιανοπωλητών για πωλήσεις μέσω του ιστότοπου.

Οι φιλοδοξίες του PayPal

Από την πλευρά του, το PayPal αποζητά περισσότερα κανάλια για το εμπόριο ενώ βλέπει σταθερή, έως αυξανόμενη, ζήτηση για τις υπηρεσίες του, καθώς το marketing του αρχίζει να αποδίδει με μετρήσιμους τρόπους.

Μια κίνηση του PayPal στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα κάλυπτε τις φιλοδοξίες του για κυριαρχία. Θα αύξανε επίσης την αντιπαλότητα του PayPal με το Amazon, το οποίο διαθέτει το δικό του σύστημα πληρωμών και δεν αφήνει τους πελάτες να χρησιμοποιούν το PayPal για να αγοράζουν προϊόντα.

Όπως και άλλες fintech, το PayPal φέτος επικεντρώθηκε επίσης στη δημιουργία μιας “SuperApp”, η οποία επιδιώκει να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πακέτο αγορών, πληρωμών και οικονομικών εργαλείων μέσω των κινητών τους. Η εταιρία έχει επίσης αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα και τους κωδικούς QR ως τρόπους αύξησης των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του PayPal. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι μια πιθανή εξαγορά του Pinterest ταιριάζει με τη στρατηγική επέκτασης της Super App για την ενίσχυση των χρηστών και της δέσμευσης.

Η εξαγορά θα επέτρεπε επίσης στο PayPal να κερδίσει περισσότερα από την μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς όλο και περισσότεροι αγοραστές αγοράζουν ολοένα και περισσότερο αντικείμενα που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας συχνά “influencers” σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το TikTok και ακόμη και το Pinterest.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα το PayPal δήλωσε ότι εν τέλει δεν επιδιώκει την εξαγορά του Pinterest αυτή τη στιγμή. Οι πηγές είχαν προειδοποιήσει ούτως ή άλλως, ότι τίποτα δεν ήταν σίγουρο κι ότι οι όροι μπορούσαν να αλλάξουν.

Η COVID ενισχύει την ανάπτυξη της PayPal

Οι μετοχές του PayPal έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ακολούθησε όταν οι καταναλωτές μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι και στράφηκαν μαζικά στις αγορές μέσω διαδικτύου. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταφράστηκε σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το σύστημα ψηφιακών πληρωμών του PayPal για περισσότερες αγορές.

Η δυναμική του PayPal συνεχίστηκε και φέτος, με τα καθαρά έσοδα της εταιρείας να σημειώνουν άλμα σε σύγκριση με πέρυσι, και τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται για την περίοδο αυτή επίσης. Η εταιρία πιστεύει στην μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και σκοπεύει να κυριαρχήσει στην αγορά πληρωμών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.