20 Απρ 2024
READING

Το Walmart ξεπερνά το Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο 

6 MIN READ

Το Walmart ξεπερνά το Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο 

Το Walmart ξεπερνά το Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο 

Το Amazon αναμένεται να κλείσει το 2021 με περισσότερα από 468 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως, ενώ το Walmart θα έχει 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως το δεύτερο αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο – συγκεκριμένα, πάνω από πέντε φορές ταχύτερα. Εάν οι ρυθμοί αυτοί παραμείνουν σταθεροί, το ηλεκτρονικό εμπόριο του Walmart θα ξεπεράσει τις λιανικές πωλήσεις του Amazon μέσα σε τέσσερα χρόνια. 

Οι λόγοι που οι πελάτες επιλέγουν τις δύο εταιρείες

Σύμφωνα με έρευνα της Jungle Scout, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές ψωνίζουν από το Walmart είναι οι τιμές, ακολουθούμενη από την εξοικείωση με τα προϊόντα και την εγγύτητα στα καταστήματα Walmart για εύκολη παραλαβή και επιστροφή, με το 31% να προτιμά το Walmart λόγω των καταστημάτων του. Τα καταστήματα είναι ένα δυνατό σημείο του Walmart στο μυαλό των καταναλωτών του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το Walmart έχει πάνω από 5.000 καταστήματα στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το Amazon που έχει λιγότερα από 600 (και πάνω από το 80% αυτών είναι καταστήματα Whole Foods). Τα καταστήματα αποτελούν για τους καταναλωτές ένα μέρος όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα από έναν υπάλληλο και, παράλληλα, επιτρέπουν την αποκέντρωση των αποθεμάτων και την τοποθέτησή τους κοντά στους καταναλωτές. 

Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Walmart, σε συνεργασία με την Argo AI και τη Ford, λάνσαρε μια νέα υπηρεσία αυτόνομου delivery μέσω οχημάτων. Αρχικά η συγκεκριμένη υπηρεσία θα επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν διαδικτυακές παραγγελίες για είδη παντοπωλείου καθώς και για άλλα είδη χρησιμοποιώντας την online πλατφόρμα παραγγελιών του Walmart.  

Η δύναμη του Walmart στα φυσικά καταστήματα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να προσελκύσει τους καταναλωτές του Amazon. Οι περισσότεροι από τους καταναλωτές που ψωνίζουν από το Amazon και δεν ψωνίζουν στο Walmart.com (57%) ψωνίζουν στα καταστήματα Walmart. Μια μεγάλη ώθηση του Walmart στα καταστήματά του για να προσελκύσει καταναλωτές στην ηλεκτρονική του επιχείρηση θα μπορούσε να επιταχύνει το ηλεκτρονικό εμπόριο του Walmart εις βάρος του Amazon. 

Αλλά το ένα τρίτο των περισσότερων καταναλωτών ψωνίζει από το Amazon λόγω της συνδρομής τους στο Prime και των ελκυστικών εξόδων αποστολής. Η επιλογή του brand δεν παίζει τόσο σηματνικό ρόλο. Μόνο το ένα τέταρτο ή λιγότερο των καταναλωτών αναφέρουν ως βασικό πόλο έλξης το brand ενός από τους δύο λιανοπωλητές.

Αυτή τη στιγμή, το 35% των καταναλωτών ψωνίζει ηλεκτρονικά από το Amazon και όχι από το Walmart. Αλλά μόνο το 9% των καταναλωτών ψωνίζει ηλεκτρονικά από το Walmart και όχι από το Amazon. 

Οι συνδρομές μελών και στους δύο λιανοπωλητές προσφέρουν πολλά παρόμοια προνόμια, όπως γρήγορη και δωρεάν αποστολή και προσφορές σε προϊόντα. Αλλά το καθένα από αυτά προσφέρει και διαφορετικά θέλγητρα. Το Walmart προσφέρει εξοικονόμηση βενζίνης και διευκολύνει τους καταναλωτές να κάνουν checkout όταν βρίσκονται στα καταστήματα Walmart. Το Amazon περιλαμβάνει streaming πολυμέσων και οι έξυπνες συσκευές στο σπίτι που διευκολύνουν τις παραγγελίες. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να παρέχει γρήγορη και οικονομική παράδοση και να ανταγωνιστεί το Amazon, το Walmart πραγματοποίησε πρόσφατα μια συνεργασία με το Instacart, επεκτείνοντας ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα παραδόσεων. 

Η συμφωνία Walmart/Instacart είναι η πιο πρόσφατη σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ του λιανικού εμπορίου σε κατάστημα και του online εμπορίου είναι δυσδιάκριτα.Το Amazon αρχικά εξαγόρασε την Whole Foods και πλέον οι εταιρείες διανομών ακολουθούν αυτή την προσέγγιση.

Τι αγοράζουν οι καταναλωτές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους και οι δύο λιανοπωλητές μπορούν να αναπτυχθούν και γιατί ο ανταγωνισμός τους είναι σκληρός είναι ότι προσελκύουν καταναλωτές που θέλουν διαφορετικά πράγματα. Τα προϊόντα που αγοράζονται συχνότερα από άλλα μέσω διαδικτύου από το Walmart από καταναλωτές που δεν ψωνίζουν από το Amazon είναι τα είδη σούπερ μάρκετ, τα είδη καθαρισμού και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα προϊόντα που αγοράζονται συχνότερα από το Amazon από καταναλωτές που δεν ψωνίζουν στο ηλεκτρονικό marketplace του Walmart είναι τα είδη ένδυσης, οι βιταμίνες/συμπληρώματα και τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. 

Επιπτώσεις στους third-party πωλητές

Μόνο το 7% των third-party πωλητών στο Amazon πωλούν στο Walmart.com. Βλέπουν όμως την ανάπτυξη στο Walmart.com και αμφιβάλλουν – σχεδόν το 40% αυτών των πωλητών του Amazon σκέφτονται να πουλήσουν και στο Walmart Marketplace. Και το ένα τρίτο των third-party πωλητών του Amazon πιστεύει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο του Walmart θα ανταγωνιστεί έντονα το Amazon στο μέλλον. 

Τελευταία, οι third-party πωλητές γίνονται πιο πετυχημένοι από το Amazon. Ορισμένοι ανεξάρτητοι πωλητές στο Amazon έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Παράδειγμα αποτελεί η Anker, μια μάρκα ηλεκτρονικών ειδών που ξεκίνησε στο Amazon το 2011. 

Πέρυσι, η Anker εισήχθηκε στο κινεζικό χρηματιστήριο και έκτοτε έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες, όπως οι Best Buy και Walmart. Η Anker εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Amazon, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο brand εκτός της πλατφόρμας.

Και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που θα είναι σύνηθες για τους πωλητές του Amazon. Καθώς το Amazon αναπτύσσεται, ορισμένα από τα κορυφαία brands που είναι εγγενή στο Amazon έχουν διογκωθεί σε τέτοιο μέγεθος που είναι έτοιμα να αποσχιστούν από την πλατφόρμα. Εταιρείες όπως η Pharmapacks και η Anker είναι οι πρώτες, αλλά όλο και περισσότερο, οι πωλητές του Amazon επιτυγχάνουν αρκετή ανάπτυξη ώστε να μπορούν να σταθούν ως δημόσιες μάρκες με το δικό τους καθεστώς.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα 

Και οι δύο λιανοπωλητές χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να αναπτυχθούν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Amazon αύξησε τον στόλο αερομεταφορών του από 50 αεροπλάνα σε 70 και άνοιξε έναν κεντρικό κόμβο αερομεταφορών στο μετρό του Σινσινάτι, αξιοποιώντας το πλεονέκτημά του στην ταχεία παράδοση. Το Walmart ενίσχυσε το πλεονέκτημά του στα είδη παντοπωλείου προσθέτοντας κέντρα μικροεκτέλεσης για να επιταχύνει τις παραγγελίες και επέκτεινε την παραλαβή από το πεζοδρόμιο στην εφαρμογή του για τα είδη σούπερ μαρκετ για να συμπεριλάβει και άλλα είδη. 

Και οι δύο λιανοπωλητές έχουν πλεονεκτήματα που είναι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί τόσο. Αλλά κανένας από τους δύο οργανισμούς δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έναν ανταγωνιστή τόσο τρομερό όσο αυτός που αντιμετωπίζουν τώρα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το Walmart θα μπορέσει να κερδίσει το Amazon ή ενδεχομένως να το ξεπεράσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο λιανικό εμπόριο, οι ηγετικές θέσεις θεωρούνται συχνά στατικές, αλλά πάντα αλλάζουν, οι εταιρείες εφησυχάζουν και ο ανταγωνισμός έρχεται από νέα μέρη που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Το αν μπορεί το Walmart να διατηρήσei τη δυναμική του και να ξεπεράσει το Amazon θα φανεί στο μέλλον.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.