24 Απρ 2024
READING

Η σημαντικότητα της διαφορετικότητας στην διαφήμιση

2 MIN READ

Η σημαντικότητα της διαφορετικότητας στην διαφήμιση

Η σημαντικότητα της διαφορετικότητας στην διαφήμιση

Το Facebook δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τη σημασία της διαφορετικότητας στο τομέα του advertising, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος της εκπροσώπησης ανεξάρτητα από τη μορφή προώθησης. Σε συνεργασία με τη Deloitte, το Facebook πραγματοποίησε μια σειρά από συνεντεύξεις και έρευνες για να εντοπίσει τα βασικά εμπόδια που υπάρχουν στο να γίνει πραγματικότητα κάποια διαφήμιση ή γενικότερα κάποια προωθητική ενέργεια, η οποία θα είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική αποσκοπώντας στο να τονίσει την ανάγκη για ρεαλιστική εκπροσώπηση. 

Με άλλα λόγια η διαφήμιση έχει τη δύναμη να διαμορφώσει τον κόσμο μας. Όταν γίνεται με επιτυχημένο τρόπο αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές μας επιθυμίες και τροφοδοτεί τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες μας. Οι ιστορίες που βλέπουμε στη διαφήμιση διαμορφώνουν από τη μία το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, αλλά και από την άλλη το πώς βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Για πάρα πολύ καιρό η αίσθηση του να ανήκουμε κάπου συνδέονταν αποκλειστικά και μόνο με την επαφή μας με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους, κάτι που αποκαλύπτεται καθώς μόνο το (41%) των καταναλωτών των ΗΠΑ αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από τις διαφημίσεις που βλέπουν καθημερινά. 

Πλέον η κοινωνία χρειάζεται πραγματική εκπροσώπηση στον τομέα της διαφήμισης. Η διαφορετικότητα είναι κάτι που υπάρχει και κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό. Ωστόσο αρκετές εταιρείες διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να αυξήσουν το αίσθημα του diversity στις καμπάνιες τους αν και η προθυμία υπάρχει. 

Επιπλέον το (93%) των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσε ότι θα ήταν αρκετά δεκτικοί στο κομμάτι της εκπροσώπησης από μία διαφορετική σκοπιά όταν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιου είδους προωθητική ενέργεια,  γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμοι να δημιουργήσουν πιο αντιπροσωπευτικό και περιεκτικό περιεχόμενο εάν το αίτημα προέρχεται από το καταναλωτικό τους κοινό. Ωστόσο τα εμπορικά σήματα δεν θέλουν να κάνουν κάτι λάθος και στη συνέχεια να κατηγορηθούν δεδομένου ότι η αντίδραση του κοινού πλέον είναι πιο ενεργή και καθοριστική από ποτέ. 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα brands πρέπει να επιδιώκουν πιο ενεργά να συμπεριλάβουν περισσότερους ανθρώπους και πολιτισμούς στις καμπάνιες τους, ανεξάρτητα με τον αντίκτυπο που πιθανότατα να έχουν. Ζούμε ναι μεν σε μία κοινωνία με ευκολία στην κριτική, στην οποία όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο επιθυμεί. Εάν όλα αυτά τα κοινωνικά μέσα προσπαθούσαν λίγο περισσότερο να κάνουν με γενναιότητα αυτό που λέμε «ασυνήθιστο», τότε σίγουρα θα καταφέρουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.