22 Δεκ 2024
READING

Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία 

8 MIN READ

Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία 

Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ενταχθεί στην αγορά με απώτερο σκοπό τόσο να  μεταμορφώσουν την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και να θα συμβάλουν στην αισθητή μείωση των εκπομπών του άνθρακα από τον πλανήτη. Στις σύγχρονες κοινωνίες η έννοια του mobility έχει αλλάξει αρκετά, αλλά κυρίως προς το καλύτερο. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκπομπές ρύπων, η συμφόρηση και η ασφάλεια είναι μείζονα ζητήματα σήμερα, να καταβάλουν μία σειρά από προσπάθειες να βελτιώσουν την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Εάν το status quo συνεχιστεί τα διάφορα προβλήματα κινητικότητας θα μεγεθυνθούν καθώς τόσο η αύξηση του πληθυσμού όσο και του ΑΕΠ οδηγούν στην αύξηση της ιδιοκτησίας νέων αυτοκινήτων. Η απάντηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας σε όλο αυτό είναι να δημιουργεί μία σειρά από καινοτόμες λύσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των αστικών δρόμων και σχετίζονται με το mobility ως υπηρεσία, με τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, με τις διάφορες λύσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά και με νέες καινοτόμες ιδέες οχημάτων μεταφοράς όπως για παράδειγμα τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ της εταιρείας Bird. 

Για να καταφέρει η σύγχρονη κοινωνία να μεταμορφώσει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε πρέπει να πραγματοποιηθούν αλλαγές σε τρεις βασικούς τομείς: το τομέα του regulation, της συμπεριφοράς των καταναλωτών καθώς και του τομέα της τεχνολογίας. 

Regulation: Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι μεγάλες πόλεις έχουν θεσπίσει κανονισμούς και κίνητρα για να επιταχύνουν τη στροφή προς μία πιο βιώσιμη μετακίνηση. Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο θέτουν ολοένα και πιο αυστηρούς στόχους ώστε να καταφέρουν να μειώσουν αισθητά τις εκπομπές αερίων. Παραδείγματος χάρη η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το πρόγραμμα «Fit for 55», το οποίο επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές σχετικά με το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση της γης, τις μεταφορές και τη φορολογία μειώνοντας τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον (55%) έως το 2030. Παράλληλα και η κυβέρνηση Biden εισήγαγε στόχους, οι οποίοι συνδέονται με την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μέχρι το 2030. 

Οι πόλεις εργάζονται για να μειώσουν τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων και τη συμφόρηση, προσφέροντας μεγαλύτερη υποστήριξη μέσω εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια αναβαθμίζοντας το δίκτυο των ποδηλάτων δημιουργώντας παράλληλα περισσότερους ποδηλατοδρόμους. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από 150 πόλεις στην Ευρώπη έχουν ήδη δημιουργήσει κανονισμούς σχετικούς με τη μείωση των εκπομπών αερίων καθώς και της ρύπανσης.

Συμπεριφορά καταναλωτή: Η συμπεριφορά και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών μεταβάλλονται καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αποδέχονται τους πιο εναλλακτικούς και βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Παραδείγματος χάρη η μετακίνηση μέσα στα αστικά κέντρα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων ή ηλεκτροκίνητων σκούτερ, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (60%). Την ίδια στιγμή ευρήματα ερευνών αποδεικνύουν ότι η μέση χρήση ποδηλάτου (κοινόχρηστο και ιδιωτικό) μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από (10%) μετά την πανδημία. Ήρθε η ώρα για τις πόλεις να επανεξετάσουν τα σχέδια υποδομής τους και να τα προσαρμόσουν, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα στο μέλλον μετά την πανδημία. Η πρόκληση για τις πόλεις θα είναι να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές ζημιές στις πόλεις. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι και οι καταναλωτές γίνονται πιο ανοιχτοί σε τέτοιου είδους επιλογές μετακίνησης. 

Τεχνολογία: Οι παίκτες του συγκεκριμένου κλάδου εντάσσουν αρκετά συχνά τη καινοτομία στις τεχνολογικές τους δυνατότητας στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αναπτύσσουν νέες δυνατότητες όπως είναι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η αυτονομία καθώς και η κοινόχρηστη μετακίνηση. Ο κλάδος έχει προσελκύσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, με περίπου τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύθηκαν από τις αρχές του 2020. Όλα αυτά τα χρήματα στοχεύουν σε εταιρείες και start-ups επιχειρήσεις που εργάζονται στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, των νέων οχημάτων και της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης. Τέτοιου είδους τεχνολογικές καινοτομίες θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων καθιστώντας τους νέους τρόπους μετακίνησης εναλλακτικούς.

Η ηλεκτροκίνηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας μετακίνησης παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Για να διασφαλιστεί η γρήγορη, ευρεία υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, η κυκλοφορία νέων ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Κατόπιν ολόκληρο το οικοσύστημα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να καταφέρει το συγκεκριμένο μετασχηματισμό με επιτυχία. 

Η εντονότερη υιοθέτηση επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν οι πωλήσεις και η διείσδυση των EV επιταχύνθηκαν στις μεγάλες αγορές παρά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε σε αυτήν την εξέλιξη, όπου η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων άγγιξε το (8%) εξαιτίας των εντολών πολιτικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το 2021 οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενσωμάτωση κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE) στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι νέοι κανονιστικοί στόχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν τώρα σε άνοδο του μεριδίου των EV τουλάχιστον (50%). Ταυτόχρονα η νοοτροπία των καταναλωτών έχει επίσης μετατοπιστεί προς μία πιο βιώσιμη μετακίνηση, με περισσότερο από το (45%) των πελατών να σκέφτονται να αγοράσουν ένα EV. Βασικός στόχος αποτελεί μέχρι το 2035, οι μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων να έχουν γίνουν ηλεκτρικές. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υιοθέτηση των EV θα φτάσει το (45%). Ωστόσο ακόμη και η συγκεκριμένη προοπτική ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίου. Με άλλα λόγια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το (75%) των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων παγκοσμίως έως το 2030. Αναλυτικότερα η αγορά της Κίνας θα συνεχίσει να σημειώνει ισχυρή αύξηση της ηλεκτροκίνησης παραμένοντας η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Το μοντέλο υιοθέτησής θα αποφέρει μερίδιο κινεζικών EV πάνω από (70%) όσον αφορά τις για πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το 2030. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε στόχο ηλεκτροδότησης (50%) για το 2030, ισχυρές επενδύσεις στην υποδομή φόρτισης καθώς αυστηρότερους στόχους σχετικά με τις εκπομπές αερίου. Ακολουθώντας τον δρόμο της Ευρώπης και της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τους προβλεπόμενους στόχους, φτάνοντας το (65%) των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030. 

Ο μετασχηματισμός του e-mobility θα διαταράξει την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι υφιστάμενοι προμηθευτές αυτοκινήτων θα πρέπει να μετατοπίσουν την παραγωγή από εξαρτήματα ICE σε οχήματα EV. Η Ευρώπη θα πρέπει να κατασκευάσει περίπου 24 νέα εργοστάσια μπαταριών giga. Με περισσότερα από 70 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο μέχρι το 2030, η βιομηχανία θα χρειαστεί να εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό δημόσιων φορτιστών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιβλέπει και εργασίες συντήρησης. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθεί κατά (5%) ώστε να καλύψει τη ζήτηση φόρτισης των EV. 

Η ηλεκτροκίνηση θα προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο μετασχηματισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση θα διαταράξει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και θα δημιουργήσει μια σημαντική αλλαγή στο μέγεθος της αγοράς σχετικά με τα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Τα κρίσιμα εξαρτήματα για την ηλεκτροδότηση, όπως οι μπαταρίες, οι ηλεκτροκινητήρες καθώς και τα εργαλεία που απαιτούνται για την αυτόνομη οδήγηση, όπως οι αισθητήρες ανίχνευσης φωτός και εμβέλειας και οι αισθητήρες ραντάρ πιθανότατα να αποτελέσουν περίπου το (52%) του συνολικού μεγέθους της αγοράς έως το 2030. 

Η παραγωγή μπαταριών στην ΕΕ πιθανότατα θα βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη ζήτηση

Με βάση τα ανακοινωθέντα σχέδια συγκέντρωσης, προβλέπεται εικοσαπλάσια αύξηση της παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη αγγίζοντας τα 965 GWh έως το 2030. Τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα επαγγελματικά οχήματα BEV θα καλύψουν το (90%) Έτσι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αναμένεται μεταβολή των δεδομένων της μεταλλευτικής βιομηχανίας. 

Επιτάχυνση της δημιουργίας υποδομών φόρτισης

Λαμβάνοντας υπόψη την απορρόφηση των ηλεκτρικών οχημάτων, η δημιουργία υποδομής φόρτισης πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συμφόρησης καθώς και τυχόν ο περιορισμός της απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων. Η δημιουργία υποδομής φόρτισης σε συγχρονισμό με τον συνεχόμενα αυξανόμενο των EV κρίνεται απαραίτητη την επόμενη δεκαετία. Θα πρέπει να εγκατασταθούν στον κλάδο περισσότεροι από 15.000 φορτιστές την εβδομάδα έως το 2030 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον τα ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να καλύψουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το (5%) της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τα 2030 στην Ευρώπη. 

Οι μηδενικές εκπομπές αερίων συνδέονται με την απαλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με τη προσθήκη άνθρακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν στοχεύουμε στη μείωση των εκπομπών των υλικών, δύο βασικά ζητήματα έχουν σημασία. Πρώτον η αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται αντικατάσταση των παρθένων/πρωτογενών υλικών με πιο ανακυκλωμένες εναλλακτικές, κάτι το οποίο θα εξοικονομήσει μεγάλο μερίδιο των εκπομπών αερίου που απαιτούνται για την αρχική παραγωγή πρώτων υλών. Δεύτερον η μετάβαση σε πιο πράσινες πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα η χρήση πρωτογενών υλικών που παράγονται μέσω μίας διαδικασίας χαμηλών ή ακόμη και χωρίς καθόλου ποσοστού άνθρακα, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία υλικών υψηλής ποιότητας, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό εκπομπών ρύπων. 

Μείωση των εκπομπών αερίων των μέσων μεταφοράς κατά (55%) έως το 2030 

Οι τρέχουσες ρυθμίσεις και οι στόχοι δεν θα αποβούν βοηθητικές με τον τρόπο που πρέπει να είναι, εάν ο τομέας των μέσω μαζικής μεταφοράς δεν επιθυμεί να συμβάλει πλήρως στον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά (55%) έως το 2030. 

Συνοψίζοντας τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εδώ και η σύγχρονη βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα των μεταφορών, αν και πρέπει να ληφθούν περισσότερες πιο αποτελεσματικές ενέργειες. Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί έναν μετασχηματισμό της βιομηχανίας που πραγματοποιείται με πρωτοφανή ταχύτητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ολοένα και περισσότεροι παίκτες υιοθετούν πιο λύσεις με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το κλειδί είναι η σύζευξη της βιωσιμότητας με την οικονομική βιωσιμότητα μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας. 

Με πληροφορίες από την McKinsey

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.