23 Απρ 2024
READING

Το Bookshop.org αποκτά τη δική του φωνή στην αγορά των εκδόσεων 

3 MIN READ

Το Bookshop.org αποκτά τη δική του φωνή στην αγορά των εκδόσεων 

Το Bookshop.org αποκτά τη δική του φωνή στην αγορά των εκδόσεων 

Οι πωλήσεις των βιβλίων άρχισαν να ανθίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown, με αποτέλεσμα ο γραπτός λόγος να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Πλέον έχει παρατηρηθεί άνοδος μίας ολόκληρης σειράς από νέα προϊόντα-υπηρεσίες αλλά και χρηματοδοτήσεις σχετικά με τον κόσμο των βιβλίων, όπως είναι το site BingeBooks.com, η startup Literati ή αλλιώς BookClub, η υπηρεσία streaming Litnerd καθώς και οι πλατφόρμες Glose, LitCharts και Epic. 

Παρόλα αυτά η εταιρεία, η οποία κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών αναγνωστών ήταν το Bookshop.org, ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο έχοντας ως αποστολή την οικονομική υποστήριξη τοπικών και ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, καταφέρνοντας να ανταγωνιστεί σε αυτόν το τομέα το Amazon. Η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της τον Ιανουάριο του 2020 τη στιγμή που πανδημία εξαπλώνονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Andy Hunter. 

Ενάμιση χρόνο μετά, καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών βιβλιοπωλείων, το Bookshop δεν έχει παρατηρήσει κάποιου είδους πτώση. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Αυγούστου φέτος ήταν (10%) υψηλότερες από εκείνες του Ιουλίου, κάτι που αποδεικνύει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει περίπου τον ίδιο αριθμό πωλήσεων με εκείνον του 2020. Επιπλέον τον Μάιο οι πωλήσεις των βιβλιοπωλείων αυξήθηκαν κατά (130%) ετησίως. Πλέον το Bookshop.org φιλοξενεί 1.100 καταστήματα στην πλατφόρμα του και διαθέτει περισσότερες από 30.000 affiliates, οι οποίες επιμελούνται το κομμάτι των book recommendations, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να λαμβάνουν προτάσεις από ένα τεράστιο εύρος πηγών, όπως είναι τα λογοτεχνικά περιοδικά, οι λογοτεχνικοί οργανισμού, οι λάτρεις των βιβλίων καθώς και διάφοροι βιβλιοθηκονόμοι. 

Το Bookshop κερδίζει χρήματα όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Κάτι όμως που το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες online εταιρείες είναι ότι έχει έναν αρκετά φιλελεύθερο χαρακτήρα, καθώς πληρώνει χρήματα σε affiliates και σε βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Platform Seller.

Παρόλο που η εταιρεία διανύει μία πολύ καλή περίοδο δεν έχει επαναπαυθεί. Το κλειδί για να συνεχίζει να προσελκύει τόσο πελάτες όσο και  βιβλιοπωλεία είναι να προσφέρει μία προσιτή και απλή εμπειρία για όλους. Πρόκληση πλέον αποτελεί η δημιουργία μίας πλατφόρμας, η οποία θα είναι εξαιρετικά συναρπαστική για τους πελάτες προσφέροντας ταυτόχρονα μία μοναδική online εμπειρία στον τομέα της πώλησης βιβλίων. Με άλλα λόγια στηρίζεται σε συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για το διαδίκτυο. Καταρχάς η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τα βιβλιοπωλεία ώστε να καταφέρει να βελτιστοποιήσει το κομμάτι των μηχανών αναζήτησης, καθώς ο τομέας του SEO διατηρεί τον ανταγωνισμό σε υψηλά επίπεδα. Κατόπιν η εταιρεία εφαρμόζει πρακτικές σχετικά με το email marketing, της επικοινωνίας με τους πελάτες και της βελτιστοποίηση των ποσοστών του conversion στην πλατφόρμα της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Amazon αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία. Το app Amazon Kindle είναι εξαιρετικά δημοφιλές προσφέροντας στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Αναφορικά με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται στο χώρο των βιβλίων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσω των στρατηγικών disruption που εφαρμόζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες προσπαθώντας να ενταχθούν στην αγορά, να καταφέρουν να συνεργαστούν αρμονικά με τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και τα μέλη της κοινότητας που υπάρχουν. Κύριος σκοπός τους είναι να προβάλλουν τα βιβλία σε μεγαλύτερο κοινό. 

Συμπερασματικά η βασική ανησυχία δεν έχει να κάνει ούτε με τον ανταγωνισμό ούτε εάν το βιβλίο συνεχίζει να παραμένει ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας. Η πρόκληση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σημερινό οικοσύστημα των εκδόσεων διασφαλίζει την επιτυχία μόνο της πιο διαδεδομένης κατηγορίας βιβλίων και όχι ολόκληρου του οικοσυστήματος. Οι νέοι συγγραφείς δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει, καθώς οι μηχανές αναζήτησης παροτρύνουν τους αναγνώστες συνεχώς στις πιο γνωστές επιλογές και όχι σε κάτι φρέσκο και διαφορετικό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.