19 Απρ 2024
READING

Η Fender εισέρχεται στο TikTok επενδύοντας στο ψηφιακό μέλλον 

4 MIN READ

Η Fender εισέρχεται στο TikTok επενδύοντας στο ψηφιακό μέλλον 

Η Fender εισέρχεται στο TikTok επενδύοντας στο ψηφιακό μέλλον 

Η πανδημία επέφερε αλλαγές σε πολλά πράγματα, ακόμα και για την περίφημη κατασκευάστρια οργάνων Fender, της οποίας οι κιθάρες Telecaster και Stratocaster υπήρξαν σημαντικά μέρη του ηχητικού τοπίου της ροκ, της ποπ και άλλων μουσικών ειδών.Τώρα η μάρκα, η οποία ιδρύθηκε το 1946 και έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες, προσαρμόζεται σε έναν νέο κόσμο διαδικτυακών ενεργειών, συνεχών ηχογραφήσεων και νέων πλατφορμών για την ανακάλυψη της μουσικής. 

Κορυφαία στη λίστα αυτή είναι το TikTok, η τεράστια εφαρμογή που εισέβαλε στην ζωή κυρίως των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα, η Fender εγκαινιάζει τη δική της παρουσία στην εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει επειδή το TikTok έχει γίνει ένα τόσο εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για τους ανερχόμενους μουσικούς να δημοσιοποιήσουν τραγούδια και να γίνουν γνωστοί από μόνοι τους. 

Tο TikTok ανακοίνωσε ότι έχει πλέον ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να επεκταθεί και να εισέρθει ακόμα περισσότερο στην αγορά, πράγμα που επιδιώκει μέσω διάφορων δράσεων και καινοτόμων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, δοκιμάζει τα TikTok Stories, κάνει προσπάθειες διεύρυνσης των δυνατοτήτων του Social commerce, ενώ εξετάζει και νέες δυνατότητες που σχετίζονται με την επαυξημένη πραγματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας. 

Η μουσική είναι βασικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα του TikTok μοιράζεται και αφομοιώνει το περιεχόμενο. Μουσική και ο ήχος αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της εμπειρίας στο TikTok, τα οποία πυροδοτούν τις παγκόσμιες τάσεις, αποτελούν πηγή έμπνευση και ατελείωτης δημιουργικότητας και ενοποιούν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Γι’αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα αυξάνει τις συνεργασίες της που αφορούν τα δύο αυτά σημεία. 

Η Fender έχει ένα αρκετά καλό προβάδισμα για την επιτυχία στο TikTok. Το #Fender έχει χρησιμοποιηθεί ως hashtag στην πλατφόρμα 160 εκατομμύρια φορές, και αυτό πριν από την έναρξη του δικού της επίσημου λογαριασμού.Η εταιρεία βρίσκεται ήδη στις περισσότερες από τις άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook και διαθέτει μια ακμάζουσα παρουσία στο YouTube.

Για να καταφέρει η Fender να αυξήσει ραγδαία τους ακολούθους της, προχωρά πέρα από το marketing προϊόντων σε πιο “σειριακό περιεχόμενο”, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού χώρου όπου οι νέοι παίκτες μπορούν να “συμπληρώνουν” την εκπαίδευσή τους όταν δεν χρησιμοποιούν τη συνδρομητική εφαρμογή διδασκαλίας Fender Play. Αυτός ο ψηφιακός χώρος μπορεί να φιλοξενεί performances, τεχνικές και συμβουλές, μέχρι υλικό από τα παρασκήνια του στούντιο, όπως τη δυνατότητα παρακολούθησης ενος παραγωγού να φτιάχνει ένα κομμάτι από την αρχή. 

Αναμένεται να δούμε περισσότερες επενδύσεις και στην εφαρμογή Fender Play, η οποία έχει εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς χρήστες. Ειδικότερα, η εταιρεία εστιάζει στην εμπειρία εκμάθησης κατά τους πρώτους μήνες χρήσης της εφαρμογής για την εκμάθηση κιθάρας, μπάσου ή γιουκαλίλι. Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η εταιρεία προσέφερε δωρεάν πρόσβαση στην εφαρμογή και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγγράφηκαν σε διάστημα ενός μήνα.

Η εταιρεία αρχίζει και σκέφτεται πολύ ευρύτερα για το ποια είναι όλα τα εργαλεία που χρειάζονται οι μουσικοί, πέρα από την κιθάρα, τον ενισχυτή και το Fender Play. Ένας ανερχόμενος τομέας είναι οι ψηφιακοί ενισχυτές, όπου οι παίκτες συνδέουν την κιθάρα τους με ένα τηλέφωνο ή ένα tablet για να ηχογραφήσουν και να δημιουργήσουν μουσική.Η εταιρεία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αρκετό μέλλον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη νέα γενιά μουσικών που μεγαλώνουν βλέποντας το κινητό τηλέφωνο και το φορητό τους υπολογιστή ως το επίκεντρο του στούντιο τους. 

Η στροφή προς το marketing μέσω των social media και την διαδικτυακή παρουσία οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία πωλεί τα προϊόντα της. Πλέον, σχεδόν το 70% των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Αλλά αυτό οφείλεται, επίσης, στη μεταβολή των δημογραφικών χαρακτηριστικών του ποιος αγοράζει αυτά τα όργανα της Fender. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί τόσο οι γυναίκες, όσο και οι νεαρότεροι σε ηλικία καταναλωτές. 

Η ψηφιακή ώθηση στηρίζει τη δημιουργία νέων εργαλείων της εταιρείας για μια γενιά που σκέφτεται περισσότερο ψηφιακά. Η αγορά έχει γενικότερα διαφοροποιηθεί αρκετά εξαιτίας των νεαρότερων γενεών, οι οποίες λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές.Αυτόν τον μήνα, η Fender παρουσίασε μια σειρά από ανανεωμένες κλασικές κιθάρες με την ονομασία Player Plus Series. Πρόκειται για μια αναβάθμιση από τη σειρά Player Series των οργάνων που λάνσαρε η εταιρεία το 2018.

Ο στόχος της εταιρείας για τους επόμενους μήνες είναι να δώσει ευκαιρίες και να αναδείξει στα κανάλια της καλλιτέχνες που θεωρεί ότι είναι πραγματικά ξεχωριστοί, να τους προσφέρει μια πλατφόρμα για να ενισχύσουν τη μουσική τους, να αυξήσουν το κοινό τους και να επιταχύνουν τα δικά τους μουσικά ταξίδια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.