19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πάνω από το 70% των λιανικών πωλήσεων θα προέρχεται από καταστήματα τα επόμενα χρόνια

3 MIN READ

Έρευνα | Πάνω από το 70% των λιανικών πωλήσεων θα προέρχεται από καταστήματα τα επόμενα χρόνια

Έρευνα | Πάνω από το 70% των λιανικών πωλήσεων θα προέρχεται από καταστήματα τα επόμενα χρόνια

Η πανδημία ενισχύει τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο, ίσως είναι πιο ακριβές να ειπωθεί ότι οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο “ψηφιακά κατατοπισμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα της Forrester. Βρέθηκε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες αγοραστές ηλεκτρονικού εμπορίου απολαμβάνουν να δοκιμάζουν νέες μάρκες, ενώ το 63% δηλώνει ότι αφιερώνει χρόνο για να συγκρίνει προϊόντα online πριν προβεί σε αγορά. 

Παρόλα αυτά, τα καταστήματα παραμένουν ο μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους αγοραστές καθώς εκτιμάται ότι το 72% των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ θα πραγματοποιείται εκεί μέχρι το 2024. Αντίθετα, σε παλαιότερες έρευνες είχε φανεί ότι πάνω από το μισό ποσοστό των ερωτώμενων θα πραγματοποιούσαν πολύ πιο εύκολα τις αγορές τους σε ένα site ή app κάποιου συγκεκριμένου brand, παρά να επισκεφθούν το φυσικό κατάστημα. Αυτό το ποσοστό έχει μεταβληθεί και οι κυριότεροι λόγοι προτίμησης για τις αγορές στο κατάστημα είναι η δοκιμή των προϊόντων σε ποσοστό 47%, καθώς και η δυνατότητα άμεση παραλαβής του προϊόντος μετά την αγορά σε ποσοστό 38%. Από την άλλη, οι περισσότεροι καταναλωτές που δήλωσαν ότι προτιμούν τις online αγορές υποστήριξαν ότι δύο βασικοί λόγοι που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για την εξυπηρέτησή τους είναι η ταχύτητα με το ποσοστό να ανέρχεται στο (51%) και η ευκολία με το ποσοστό να ανέρχεται στο (36%).

Τα δωρεάν και διαθέσιμα εμβόλια έχουν περιορίσει τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας σε πολλές περιοχές, αλλά οι παραλλαγές του ιού έχουν εισάγει νέα επίπεδα αβεβαιότητας. Αυτό περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο και την κινητικότητα σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες ανοίγουν περισσότερα καταστήματα από ότι κλείνουν και ο ρυθμός της επισκεψιμότητας είναι αυξημένος παγκοσμίως.

Οι αγορές σε φυσικά καταστήματα δίνουν την δυνατότητα να έρθει ο αγοραστής σε επαφή με το προϊόν, να το περιεργαστεί και ύστερα να καταλήξει στην αγορά του. Επιπλέον, παρέχεται περισσότερη αμεσότητα και επίσης, είναι γεγονός πως οι περίοδοι εορτών είναι συνδεδεμένες με την εμπειρία των αγορών σε φυσικά καταστήματα σχεδόν σαν ιεροτελεστία. Οπότε, ειδικά όσον αφορά το προσεχές διάστημα, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν αξία για τους καταναλωτές που θα κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και είναι πιθανό να τους ωθήσουν σε φυσικά καταστήματα.

Είναι γεγονός ότι με τις ηλεκτρονικές αγορές δεν παρέχεται διευκόλυνση μόνο στο αγοραστικό κοινό, αλλά και σε άλλους τομείς εξυπηρέτησης όπως είναι οργανισμοί, retailers, τράπεζες και εταιρείες κοινής ωφέλειας που αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για την παροχή σταθερά αποδοτικών και αποτελεσματικών digital εμπειριών. Ωστόσο, ένα κανάλι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει συνολικά τις ανάγκες. Όταν πρόκειται για επιστροφές, η φυσική παρουσία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τους λιανοπωλητές, σύμφωνα με την έρευνα. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν τις επιστροφές στο κατάστημα. Παράλληλα το 41% των καταναλωτών τόνισε ότι οι ηλεκτρονικές επιστροφές είναι δύσκολες και πάνω από το 1/3 των καταναλωτών δήλωσαν ότι αυτό τους έχει αποθαρρύνει από το να προβούν σε ηλεκτρονικές αγορές εξαρχής. 

Τα καταστήματα έχουν αποδειχθεί σημαντική πηγή για το marketing και την απόκτηση πελατών, όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές εταιρείες αποκλειστικού ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο στόχος των καταστημάτων πρέπει να είναι η παροχή εμπειριών και η υποστήριξη λειτουργιών που διευκολύνουν τους πελάτες και τους παρέχουν ποικίλες δυνατότητες στην εξυπηρέτηση τους. 

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να περιμένουν περισσότερες επιλογές όταν κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, όπως φάνηκε από το ποσοστό 45% των ερωτηθέντων που το δήλωσε. Το το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παραλαβή από το κατάστημα μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ σχεδόν το 1/3 των καταναλωτών που χρησιμοποίησαν τέτοιες υπηρεσίες παραλαβής το έκαναν για να εξοικονομήσουν χρόνο από την αναζήτηση τους τα προϊόντα στο κατάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.