25 Απρ 2024
READING

Cosmos Sport | πως ο δεύτερος ηγείται και ο πρώτος παρακολουθεί

4 MIN READ

Cosmos Sport | πως ο δεύτερος ηγείται και ο πρώτος παρακολουθεί

Cosmos Sport | πως ο δεύτερος ηγείται και ο πρώτος παρακολουθεί

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία Cosmos Sport-JD Sports με την εξαγορά του 80% της ελληνικής εταιρείας από την πολυεθνική.Δεν ανακοίνωθηκε το τίμημα αλλά υπάρχει μια εκτίμηση για 50 εκ. ευρώ χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί.

Η αγορά των αθλητικών ειδών οδηγείται σε μια νέα φάση στην οποία θα επανακαθοριστούν μερίδια και κυριαρχία κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά αυτής της κίνησης που αξίζει τον κόπο να επισημανθούν και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα η “φωτίσουν” πεδία που δεν είναι προφανή σε μια πρώτη ανάγνωση.

Ο πρώτος μερικές φορές δεν ηγείται αλλά ακολουθεί

Η Intersport είναι μια εταιρεία που τα τελευταία 15 χρόνια είχε την κυριαρχία στην αγορά των αθλητικών ειδών και μάλλον για αρκετά από αυτά χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο και ανταγωνισμό.Την τελευταία 5ετία με την ανάπτυξη δύο εταιρειών και κυρίως της Cosmos Sport και λιγότερο λόγω της Zackret σε συνδυασμό με την πρόσφατη είσοδο της Decathlon η Intersport άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον μόνη της αλλά μάλλον χωρίς να ανησυχήσει πολύ.

Όμως μάλλον η εταιρεία εφησυχασμένη στο κυριαρχικό μερίδιο αγοράς που είχε όλα αυτά τα χρόνια δεν φαινόταν να κάνει βήματα προς το μέλλον αλλά περισσότερο να “εισπράτει” τα αποτελέσματα της πρώτης θέσης από το ισχυρό και μεγάλο δίκτυο λιανικής που είχε αναπτύξει πολύ νωρίτερα από πολλούς άλλους και το μεγάλο μέγεθος της.

Η εταιρεία μάλλον δεν επένδυσε σε δύο κρίσιμα δομικά στοιχεία, στο Omnichannel με την είσοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην δύναμη της μάρκας.Και η συζήτηση ότι η εταιρεία δεν ανησυχεί από την είσοδο της JD στην Ελληνική αγορά μάλλον θυμίζει την προσέγγιση που οδήγησε μια περιφερειακή εταιρεία-όπως ήταν η Cosmos Sport στην αφετηρία της- να διεκδικεί πλέον την κυριαρχία στην αγορά.Για να γίνει σαφές πόσο υστέρησε η Intersport αξίζει να αναφερθεί οτι πριν μια δεκαετία η Cosmos Sport είχε 9.2 εκ.ευρώ τζίρο με 14 καταστήματα και μια δεκαετία μετά θα ξεπεράσει τα 80 εκ. ευρώ με 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η εταιρεία  το 2021 θα κάνει σχεδόν 30 εκ. ευρώ πωλήσεις πάνω από το 2020.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Intersport έχει χάσει σημαντικό έδαφος και καθυστέρησε πάρα πολύ να αντιληφθεί τις αλλαγές και να αντιδράσει.Πολλές φορές η πρώτη θέση δημιουργεί ασφάλεια και εφησυχασμό και ο πρώτος δεν ηγείται αλλά ακολουθεί , και είτε δεν το έχει αντιληφθεί ότι ακολουθεί είτε το έχει αντιληφθεί αλλά δεν αντιδρά.

Τι είναι η Cosmos Sport; Είναι επιτυχημένο παράδειγμα omnichannel retailer

Η Cosmos Sport είναι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα omnichannel retailer και αυτό βασίστηκε σε μια σοβαρή και σταθερή στρατηγική να επενδύσει εκεί που οι άλλοι ακόμη δεν τολμούσαν.Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα στο μέγεθος της Cosmos Sport που να έχουν κοντά στο 50% των πωλήσεων τους να έρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο.Και για να μιλάμε με νούμερα, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 80 εκ.ευρώ τζίρο το 2021 αυτό οδηγεί σε περίπου 40 εκ.ευρώ τζίρο να προέρχονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Προφανώς υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που κάνουν 40 εκ.ευρώ πωλήσεις από ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο τζίρο από την Cosmos Sport η είναι μόνο στο ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς να έχουν δίκτυο λιανικής.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, το γεγονός ότι η Cosmos Sport διαθέτει ένα σοβαρό δίκτυο με 61 φυσικά καταστήματα. Ουσιαστικά λοιπόν η Cosmos Sport είναι ένας ολοκληρωμένος omnichannel retailer με ισορροπία και συνέργειες μεταξύ φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μια άλλη σημαντική επένδυση της εταιρείας ήταν στην μάρκα της και στην αξία που έχτισε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια.Η επένδυση σε διαφορετικά concept, η φρεσκάδα στην επικοινωνία , η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η σύνδεση με τις νεότερες γενιές δημιούργησαν αξία στην μάρκα που αποτυπώνεται σε ανάπτυξη πωλήσεων.

Προφανώς λοιπόν η Cosmos Sport κέρδισε μερίδιο αγοράς, πωλήσεις και αξία μάρκας όλα αυτά τα χρόνια και βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση να καθορίσει την επόμενη ημέρα.Και από την άλλη η Intersport έχασε σημαντικό έδαφος και βρίσκεται πλέον σε μια θέση που δεν είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.Είναι δεδομένο ότι το “παιχνίδι ξαναρχίζει” στην αγορά των αθλητικών ειδών.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.