Συνεχίζει να κυριαρχεί το Amazon Logistics στην αγορά της μεταφοράς δεμάτων 

Το μερίδιο αγοράς του Amazon αναφορικά με τους όγκους δεμάτων στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο (21%) το 2020 μετά από χρόνια ταχείας ανάπτυξης, τοποθετώντας το μπροστά από τη FedEx και ακριβώς πίσω από την UPS, σύμφωνα με τον Δείκτη Αποστολής Δεμάτων Pitney Bowes. 

Είναι πασιφανές ότι η FedEx επιδιώκει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου ικανό να ανταγωνιστεί τον γίγαντα του e-tail. Η FedEx και το Amazon είναι φανερό ότι ανταγωνίζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν ιδιόκτητες δυνατότητες στο τομέα του delivery σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή τους από third-party παρόχους παράδοσης. Από την άλλη η συνεχόμενη ζήτηση για την παράδοση πακέτων κατά την περίοδο των εορτών του 2021 αναμένεται να υπερβεί την υφιστάμενη δυνατότητα των εταιρειών κατά περίπου 5 εκατομμύρια τεμάχια ημερησίως στην Αμερική, καθώς η UPS και οι ανταγωνιστές της προετοιμάζονται για ένα ακόμη κύμα πολλών αποστολών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι η UPS προσθέτει χωρητικότητα ενόψει της περιόδου αιχμής, συμπεριλαμβανομένων 700.000  τετραγωνικών μέτρων πρόσθετου χώρου διαλογής αλλά και περισσότερων αεροσκαφών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Τόσο τα έσοδα όσο και οι όγκοι των παραγγελιών για όλες τις εταιρείες μεταφοράς δεμάτων παρουσίασαν ισχυρή άνοδο πέρυσι λόγω της πανδημίας COVID-19,  μέσω της οποίας προκλήθηκε τεράστια ζήτηση για αποστολές ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο αριθμός των δεμάτων που αποστέλλονται παγκοσμίως αυξήθηκε κατακόρυφα το 2020 κάτι που συνεχίζει να αναπτύσσεται εκθετικά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δείκτη αποστολής δεμάτων Pitney Bowes, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για το 2020 από 13 μεγάλες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, ο παγκόσμιος όγκος δεμάτων άγγιξε τα 131,2 δισεκατομμύρια το 2020, ισοδυναμώντας με την αποστολή 4.160 δεμάτων ανά δευτερόλεπτο, αύξηση (27%) σε ετήσια βάση. Κατά μέσο όρο κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο δημιούργησε περίπου 34 δέματα κατά τη διάρκεια του 2020.

Ωστόσο η ανάπτυξη του Amazon Logistics και στις δύο κατηγορίες ξεπερνά κάθε χρόνο από το 2014 τη FedEx, τη UPS καθώς και την Postal Service σύμφωνα με τον δείκτη Pitney Bowes. Είναι προφανές πως η ταχεία ανάπτυξη του Amazon έχει καταφέρει να το συγκαταλέξει ανάμεσα στους κορυφαίους retail παρόχους. Η αυξανόμενη παρουσία του Amazon Logistics αν και έχει επηρεάσει το μερίδιο αγοράς των δεμάτων, συνεχίζει να παραμένει εξαιρετικά ενοποιημένη παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα άλλων επιλογών παράδοσης, όπως για παράδειγμα οι περιφερειακοί μεταφορείς. Επιλογές εκτός της FedEx, της UPS, της Postal Service καθώς και του Amazon, αποτελούν μόλις το (1%) του μεριδίου αγοράς, σύμφωνα με τον δείκτη Pitney Bowes. Μελλοντικά πολύ πιθανόν να ενταχθούν κι’ άλλοι παίκτες στην αγορά. 

Το Amazon εστιάζει κυρίως στις παραδόσεις του όγκου των εσωτερικών του δεμάτων, ενώ η FedEx και η UPS έχουν γίνει πιο επιλεκτικές, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο κερδοφόρες αποστολές B2B καθώς και σε μικρότερες επιχειρήσεις, αντί να κατακλυστούν από τον ατελείωτο όγκο των κατ’ οίκον παραδόσεων. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι οι διάφοροι νεοεισερχόμενοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερο μερίδιο από τους κυρίαρχους της αγοράς, εφόσον ο όγκος των δεμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει αισθητά τη διαθέσιμη χωρητικότητα.

Ακόμη ο δείκτης προβλέπει ότι ο όγκος των δεμάτων στις ΗΠΑ θα διπλασιαστεί έως το 2026 αγγίζοντας τα 39 δισεκατομμύρια δέματα, ενώ για τη τωρινή περίοδο αιχμής αναμένονται περίπου 5 εκατομμύρια δέματα ημερησίως. Αρκετοί αποστολείς έχουν περισσότερες παραγγελίες να εκπληρώσουν, αλλά ο χώρος στα φορτηγά παράδοσης είναι περιορισμένος.

Ακόμα και στη περίπτωση του Amazon είναι αδύνατο να αποφύγει τη χρήση διαφορετικών μεταφορέων δεμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Η εταιρεία βρίσκεται στη μέση της δημιουργίας των δυνατοτήτων της για εσωτερική εκπλήρωση, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να βασίζεται σε λύσεις της UPS για last-mile παραδόσεις. Οι αποστολές δεμάτων που προέρχονται από το Amazon υπερδιπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 4,2 δισεκατομμύρια το 2020. Τα διπλάσια από αυτά τα δέματα μεταβιβάστηκαν σε άλλους μεταφορείς για last-mile παραδόσεις το 2020 (2,8 δισεκατομμύρια) έναντι του 2019 (1,4 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με τον Pitney Bowes.

Καθώς το Amazon ενισχύει την ικανότητά του να μειώσει την εξάρτησή του από άλλους αερομεταφορείς, παράλληλα έχει την ευκαιρία να χειριστεί με ιδανικό τρόπο και τις εξωτερικές αποστολές.