22 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Τα διαφημιστικά εργαλεία του Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

5 MIN READ

Έρευνα | Τα διαφημιστικά εργαλεία του Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

Έρευνα | Τα διαφημιστικά εργαλεία του Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

Το διαδίκτυο έχει καταφέρει να εισχωρήσει με ιδιαίτερα καθοριστικό τρόπο στις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα  δεδομένα των χρηστων μετά από οποιαδήποτε διαδικτυακή τους ενέργεια αποθηκεύεται στο διαδίκτυο και παραμένει εκεί για πάντα. 

Έτσι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των κέντρων δεδομένων αλλά και γενικότερα της δύναμης του διαδικτύου πολύ συχνά είναι θέμα συζήτησης από ολόκληρη τη κοινωνία. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα ζήτημα που οδηγεί σε συζητήσεις σχετικά με τα μονοπώλια της τεχνολογίας καθώς και την υπερβολική δύναμη που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στο cloud, το οποίο, στην ουσία, αποτελείται από ένα τεράστιο σύστημα καλωδίων που διαπερνούν τους ωκεανούς του κόσμου.

Οι εταιρίες Big Tech εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της διεθνούς καλωδίωσης. Τα τελευταία χρόνια, το (80%) των επενδύσεων σε νέα καλώδια προήλθε από το Facebook. Σήμερα το Facebook διαθέτει στη κατοχή του 99.399 χιλιόμετρα καλωδίων. 

Τελευταία, όμως, παρατηρείται μια αλλαγή που αφορά τα δεδομένα. Πλέον, αυξάνονται οι αντιδράσεις από τους ανθρώπους που αφορούν το tracking στο διαδίκτυο. Από τότε που η Apple άρχισε να ρωτά τους χρήστες εάν θα επιτρέπουν να γίνεται tracking η διαδικτυακή τους δραστηριότητα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συμφώνησε, αυτό προκάλεσε προβλήματα στις εταιρείες Direct To Consumer, οι οποίες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις στρατηγικές διαφήμισης και απόκτησης πελατών τους στα social media.

Το Facebook είναι μια από αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επενδύει αρκετά στη διαφήμιση. Μια νέα ερευνητική εργασία που συντάχθηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών και επιστημόνων πληροφορικής από την Ισπανία και την Αυστρία έδειξε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία στόχευσης του Facebook για να προβάλλουν μια διαφήμιση αποκλειστικά σε ένα μόνο άτομο. 

Η εργασία – με τίτλο “Unique on Facebook: Formulation and Evidence of (Nano)targeting Individual Users with non-PII Data” ορίζει ένα σύστημα μέτρησης που δείχνει την πιθανότητα ένας χρήστης του Facebook να μπορεί να αναγνωριστεί μοναδικά με βάση τα ενδιαφέροντα που του αποδίδει η διαφημιστική πλατφόρμα. 

Τα ενδιαφέροντα στο Facebook είναι προσωπικά δεδομένα 

Το να έχει κανείς ένα σπάνιο ενδιαφέρον ή πολλά ενδιαφέροντα που γνωρίζει το Facebook μπορεί να τον καταστήσει εύκολα αναγνωρίσιμο στην πλατφόρμα, ακόμη και ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλους χρήστες. Η εταιρεία επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες για μη χρήστες, πράγμα που σημαίνει ότι η εμβέλειά της κλιμακώνεται σε ακόμη περισσότερους χρήστες του διαδικτύου από όσους είναι ενεργοί στο Facebook. 

Η έρευνα αυτή παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία για τη δυνατότητα συστηματικής εκμετάλλευσης της διαφημιστικής πλατφόρμας του FB για την εφαρμογή νανοστόχευσης με βάση non-PII (interest based) δεδομένα.Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση συλλέχθηκαν από 2.390 χρήστες του Facebook μέσω μιας επέκτασης του προγράμματος περιήγησης με την ονομασία Data Valuation Tool for Facebook Users, η οποία ανέλυσε τη σελίδα προτιμήσεων σχετικά με τις διαφημίσεις του κάθε χρήστη για να συγκεντρώσει τα ενδιαφέροντα του, καθώς και να παρέχει μια εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα έσοδα του Facebook από τις διαφημίσεις που λαμβάνουν κατά την περιήγησή τους στην πλατφόρμα. 

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη νανοστόχευση

Ένας τρόπος για να αποτραπεί η one-to-one στόχευση θα ήταν αν το Facebook έβαζε ένα ισχυρό όριο στο ελάχιστο μέγεθος του κοινού. 

Το Facebook παρέχει μια τιμή “Δυνητικής εμβέλειας” στους διαφημιζόμενους που χρησιμοποιούν το εργαλείο Ads Campaign Manager αν το δυνητικό μέγεθος κοινού για μια καμπάνια είναι μεγαλύτερο από 1.000.Ωστόσο, το Facebook δεν εμποδίζει στην πραγματικότητα τους διαφημιζόμενους να δημιουργήσουν μια καμπάνια που στοχεύει σε λιγότερους χρήστες από αυτά τα όρια δυνητικής εμβέλειας – η πλατφόρμα απλώς δεν λέει στους διαφημιζόμενους πόσους σε ανθρώπους θα φτάσουν τα μηνύματά τους. 

Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής: 

(i) η νανοστόχευση ενός χρήστη στο Facebook είναι εξαιρετικά πιθανή αν ένας attacker μπορεί να συμπεράνει ενδιαφέροντα 18+ από τον στοχευόμενο χρήστη, 

(ii) η νανοστόχευση είναι εξαιρετικά φθηνή και 

(iii) τα 2/3 των διαφημίσεων με νανοστόχευση αναμένεται να παραδοθούν στον στοχευόμενο χρήστη σε λιγότερο από 7 ώρες.

Βέβαια, υπάρχουν λύσεις για το όριο των 100 που το Facebook ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει στα Custom Audiences (ένα άλλο εργαλείο στόχευσης που περιλαμβάνει τη μεταφόρτωση PII από τους διαφημιζόμενους).

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν περιλαμβάνουν μόνο τα προφανή αναγνωριστικά στοιχεία, όπως το όνομα ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός ατόμου (γνωστές και ως “PII”), αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν – έμμεσα – για την ταυτοποίηση ενός ατόμου, όπως η τοποθεσία ενός ατόμου ή ακόμη και τα ενδιαφέροντά του.

Άλλες έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η εκ νέου ταυτοποίηση ατόμων είναι δυνατή με λίγες μόνο πληροφορίες, όπως μεταδεδομένα πιστωτικών καρτών ή συνήθειες παρακολούθησης στο Netflix.Στη δράση του Facebook υπάρχουν σίγουρα κάποια νομικά προβλήματα. Η νομική βάση που επικαλείται το Facebook για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων για τη στόχευση διαφημίσεων αμφισβητείται εδώ και χρόνια στην ΕΕ. 

Νομική βάση για τη στόχευση διαφημίσεων 

Ο τεχνολογικός γίγαντας συνήθιζε να ισχυρίζεται ότι οι χρήστες συναινούν στη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων για τη στόχευση διαφημίσεων. Ωστόσο, δεν προσφέρει ελεύθερη, συγκεκριμένη και ενημερωμένη επιλογή στους ανθρώπους σχετικά με το αν θέλουν να καταρτιστεί το προφίλ τους για διαφημίσεις συμπεριφοράς ή αν θέλουν απλώς να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. 

Στην έρευνα, οι ερευνητές εντοπίζουν μια σειρά από επιβλαβείς κινδύνους που, όπως λένε, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη νανοστόχευση – όπως η ψυχολογική πειθώ, η χειραγώγηση των χρηστών και ο εκβιασμός. 

Θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί – για παράδειγμα – το σκάνδαλο κατάχρησης δεδομένων του Facebook του 2018 της Cambridge Analytica, όπου ένας προγραμματιστής που είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα του Facebook μπόρεσε να αντλήσει δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των περισσότερων χρηστών – μέσω μιας εφαρμογής κουίζ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.