15 Νοέ 2024
READING

Το 75% των cell-based εταιρειών κρέατος προτιμά τον όρο “καλλιεργημένα” για τα προϊόντα τους 

3 MIN READ

Το 75% των cell-based εταιρειών κρέατος προτιμά τον όρο “καλλιεργημένα” για τα προϊόντα τους 

Το 75% των cell-based εταιρειών κρέατος προτιμά τον όρο “καλλιεργημένα” για τα προϊόντα τους 

Τα τρία τέταρτα όλων των εταιρειών που παρασκευάζουν κρέας από ζωικά κύτταρα προτιμούν να αποκαλούν τα προϊόντα τους “καλλιεργημένο κρέας”, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Good Food Institute τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή  προτιμάται από το 20%. Μόνο μία εταιρεία προτίμησε το “κρέας από κύτταρα”. Η έρευνα αφορούσε 44 εταιρείες του χώρου. 

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές προτιμούν επίσης τον όρο “καλλιεργημένο” όταν αναφέρονται σε αυτόν τον χώρο. Οι ομάδες εστίασης διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές συνδέουν το “καλλιεργημένο” με τη γεωργία, τη φυσικότητα και τη φροντίδα.Το πώς θα αποκαλείται αυτή η κατηγορία κρέατος εξετάζεται επί του παρόντος από το USDA και το FDA, οι οποίες έχουν ρυθμιστική αρμοδιότητα σε τμήματα του νεοεμφανιζόμενου τμήματος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το USDA άνοιξε ένα φάκελο για την υποβολή σχολίων σχετικά με την επισήμανση και τα πρότυπα ταυτότητας για το κρέας με βάση τα κύτταρα.

 

Το Good Food Institute χρησιμοποιεί τον όρο “καλλιεργημένο κρέας” ως τον προτιμώμενο τρόπο αναφοράς στο τμήμα αυτό.Αν και αυτή τη στιγμή το τμήμα αυτό έχει λίγα προϊόντα και περιορισμένη επαφή με τους καταναλωτές, υπήρξαν πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στην ονομασία του. Ο όρος “καθαρό κρέας” χρησιμοποιήθηκε κάποτε ευρέως από όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά έγινε λιγότερο δημοφιλής επειδή φαίνεται να υπονοεί ότι το κρέας από ζώα είναι βρώμικο. Επίσης, παλαιότερα αναφερόταν ως “κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο”, αλλά οι εταιρείες του τομέα αντιτάχθηκαν σε αυτό, επειδή κάνει τα προϊόντα να ακούγονται σαν επιστημονικό πείραμα. 

Η μελέτη Mattson του 2019 διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές τείνουν να βλέπουν το “βασισμένο σε κύτταρα” ως την πιο επιστημονική ονομασία. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας διαφοροποιητικός όρος, καθώς το κρέας που προέρχεται από ζώα είναι επίσης βασισμένο σε κύτταρα. Το “καλλιεργημένο” έχει επίσης τη δική του σημασία στα τρόφιμα, αναφερόμενο συνήθως σε διαδικασίες όπου τα προϊόντα αλατίζονται ή παλαιώνονται. 

Το καλλιεργημένο κρέας σηματοδοτεί λίγο περισσότερο τη φροντίδα/προσεκτική διαδικασία που απαιτείται και ο όρος έχει προτιμηθεί από τα 13 μέλη της ευρωπαϊκής ομάδας που προωθεί τη βασισμένη στα κύτταρα βιομηχανία.Η συμφωνία σε ένα πρότυπο ονομασίας προωθεί την ενότητα και μειώνει την πιθανότητα σύγχυσης των καταναλωτών γύρω από το χώρο. 

Αλλά σε αντίθεση με ορισμένα προϊόντα τροφίμων υψηλής τεχνολογίας, το κρέας που παράγεται από κύτταρα θα υπόκειται σίγουρα σε αυστηρούς κανονισμούς γύρω από την επισήμανση των προϊόντων. Παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές είναι αναμφίβολα πρόθυμες να ακούσουν όλες τις προτιμήσεις σχετικά με το πώς θα ονομάζονται αυτά τα προϊόντα, και η κοινή γνώμη των κατασκευαστών του χώρου θα έχει κάποια βαρύτητα, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να επιλέξουν να τα ονομάσουν διαφορετικά από το “καλλιεργημένο κρέας”.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βραζιλία, το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσουν παρόμοια ορολογία. Ενώ είναι λογικό οι χώρες να έχουν παρόμοιους νόμους για την επισήμανση στη σημερινή παγκόσμια αγορά, οι τοπικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως η σχεδόν απαγόρευση της Ευρώπης στην ορολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.