22 Ιαν 2025
READING

Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανεμπορίου

4 MIN READ

Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανεμπορίου

Οι τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανεμπορίου

Μπορεί να υπάρχει η εντύπωση ότι η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε, με την έμφαση να δίνεται κατ’ αρχάς στο online shopping, ωστόσο οι καινοτομίες με τις οποίες τόσο γρήγορα αναγκάστηκε να εξοικειωθεί το καταναλωτικό κοινό αποτελούν αναπόφευκτες εξελίξεις που απλώς επιτάχυνε η συνθήκη που επέβαλε ο κορονοϊός.

Ως αποτέλεσμα, η ψηφιακή παρουσία των λιανεμπόρων αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς τους, ενώ οι καταναλωτές έμαθαν ότι, χάρη στη δυνατότητα των ιντερνετικών αγορών, δεν περιορίζονται πλέον από αποστάσεις και χρόνους – μάλιστα, η ταυτόχρονη ραγδαία ανάπτυξη των πλατφορμών delivery φέρνει τα πάντα πολύ πιο άμεσα στην πόρτα τους, προσθέτοντας στο shopping μία ακόμα παράμετρο, αυτήν της ευκολίας.

Αν λοιπόν το μέλλον για το λιανεμπόριο φαντάζει, αν μη τι άλλο, κατεξοχήν ψηφιακό, υπάρχει ωστόσο μια ισχυρή τάση που δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα, και ότι δε βρισκόμαστε ακριβώς στα πρόθυρα μιας εποχής όπου όλες ο αγορές γίνονται ψηφιακά, από retailers-κολοσσούς.

Πρόκειται για την επιστροφή των καταναλωτών στα γνώριμά τους μικρά καταστήματα της γειτονιάς τους, τα οποία μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι των ηλεκτρονικών αγορών με επιτυχία. Το γεγονός δείχνει ότι παράλληλα με όλες τις εντυπωσιακές καινοτομίες που προσφέρουν οι μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και οι ψηφιακές multi-brand πλατφόρμες, η νοοτροπία του κοινού φαίνεται ότι χωράει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους, γεγονός που ωθεί τόσο τα μεγάλα brands όσο και τους μικρούς λιανεμπόρους να εξελίσσονται.

Τι θα δούμε λοιπόν μέσα στα επόμενα χρόνια, με αφετηρία το ότι και τα μικρότερα καταστήματα θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανταγωνιζόμενα ακόμα και τις μεγάλες μάρκες;

1. Θα ζήσουμε μια εμπειρία αγορών που συνδυάζει την ψηφιακή με τη φυσική παρουσία, δεδομένου ότι το αγοραστικό κοινό δεν ξεχνά την αξία της διά ζώσης επίσκεψης στα φυσικά καταστήματα. Είναι γεγονός ότι σε εννιά στους δέκα καταναλωτές λείπει η εμπειρία των χαλαρών αγορών μέσα στα ίδια τα καταστήματα, αλλά και η δυνατότητα να φύγουν από εκεί με όσα αγόρασαν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη διαδικασία μεταφορικών και παράδοσης. Έτσι, θα δούμε να εμπλουτίζεται ψηφιακά η επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα με τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του πελάτη και, από την άλλη, η online παρουσία του καταστήματος να συνδέεται με τη φυσική, με παρουσιάσεις προϊόντων με live streaming, για παράδειγμα, ή έστω και αν αυτό σημαίνει απλώς ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει διαδικτυακά και να παραλάβει άμεσα από το κατάστημα.

2. Θα παραλαμβάνουμε μέσα σε λίγες ώρες (ή λεπτά της ώρας) όσα αγοράσαμε από το eshop του κοντινού μας μικρού καταστήματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα των τοπικών καταστημάτων σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες των retailers – εννοείται και σε σχέση με τις πλατφόρμες του εξωτερικού – που συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη διανομή των προϊοντων τους.

3. Θα πραγματοποιούμε όλο και συχνότερα αγορές μέσα από τα social media, μέσω των οποίων και θα μπορούμε να αναπτύξουμε μια στενότερη σχέση με τα αγαπημένα μας καταστήματα. Αυτό σημαίνει  ότι θα μπορούμε να αγοράζουμε κατευθείαν αυτό που βλέπουμε στο account ενός retailer, μεγάλου ή μικρού και τοπικού, μέσα από τα καινούρια εργαλεία άμεσης αγοράς που προσφέρουν πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok, ή θα συμμετέχουμε σε προωθητικές ενέργειες. Για τα μικρά καταστήματα, το social selling έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μια ευκαιρία σύνδεσης με την τοπική κοινότητα, καθώς δραστηριοποιείται σε αυτό το περιβάλλον – χτίζοντας έτσι μια πιο προσωπική σχέση αφοσίωσης με τους πελάτες.

4. Τα καταστήματα θα διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το στοκ τους χάρη στις νέες ψηφιακές δυνατότητες απογραφής και ενημέρωσης των αποθεμάτων και των τιμών, κάτι απαραίτητο την εποχή της omnichannel προσέγγισης, που απαιτεί οργάνωση για πωλήσεις από το φυσικό κατάστημα, το online store και τα social media ταυτόχρονα.

5. Πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε θα φτάνουν σε εμάς από τα dark stores, τα μη επισκέψιμα καταστήματα που ανοίγουν σιγά σιγά σε διάσπαρτα σημεία των πόλεων, με στόχο να εξυπηρετούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τους αγοραστές, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες delivery.

6. Θα βλέπουμε στα ράφια όλο και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό αφορά φυσικά περισσότερο τους μεγάλους retailers, που βλέπουν μια αλματώδη άνοδο στην προτίμηση του κοινού για αυτά τα αγαθά, τα οποία προσφέρουν και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

7. Θα αγοράζουμε τρόφιμα από εστιατόρια, βινύλια από concept κομμωτήρια, ψηφιακά μαθήματα μαγειρικής από καταστήματα που πωλούν είδη κουζίνας, καθώς τα όρια ανάμεσα στους διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους γίνονται πιο ασαφή και αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Το πιθανότερο είναι ότι ο μέσος καταναλωτής έχει ήδη πάρει μια ιδέα από κάποιες από αυτές τις τάσεις και το σίγουρο είναι ότι θα τις δει να εξαπλώνονται και να αναπτύσσονται προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες αγοράς. Οι λιανέμποροι μπαίνουν λοιπόν εκ των πραγμάτων σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες αλλά και οι καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να βγουν ωφελημένοι μακροπρόθεσμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.