01 Ιαν 2025
READING

Amazon και Zara δεσμεύονται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές τους μέχρι το 2040

3 MIN READ

Amazon και Zara δεσμεύονται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές τους μέχρι το 2040

Amazon και Zara δεσμεύονται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές τους μέχρι το 2040
1 MIN READ
31 Δεκ 2024

Στη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιούν για όλες τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές τους καύσιμα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2040, προχώρησαν εταιρείες κολοσσοί όπως η Amazon, η Ikea, η Unilever και η Inditex, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που οργάνωσε το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο Aspen. Συνολικά εννέα εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Amazon, Ikea, Inditex (Zara, Massimo Dutti), Michelin, Unilever, Frog Bikes, Patagonia, Tchibo, Brooks Running), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ινστιτούτου αναμένονται και άλλες επιχειρήσεις να ενταχθούν. 

Δεδομένου ότι το 90% των εμπορευμάτων διεθνώς μεταφέρονται μέσω θάλασσας, οι θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές ευθύνονται για το 3% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου συνολικά, ποσοστό που προβλέπεται να αγγίξει το 10% μέχρι το 2050, αν η βιομηχανία δε λάβει δραστικά μέτρα και συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρυπογόνα καύσιμα. Για την ακρίβεια, οι θαλάσσιες μεταφορές παράγουν κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο τόνους αερίων, ποσότητα αντίστοιχη με το αποτύπωμα άνθρακα μιας χώρας όπως η Γερμανία. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δεσμεύτηκαν να κάνουν αυτήν τη μετάβαση σε εναλλακτικά, πιο καθαρά καύσιμα, σημειώνουν πόσο σημαντική θεωρούν αυτήν την κινητοποίηση, αφού μεγάλο ποσοστό των ρύπων που παράγουν οφείλεται ακριβώς στις μεταφορές των εμπορευμάτων τους.

Η επικρατέστερη εναλλακτική επιλογή καυσίμου για τη ναυτιλία είναι η «πράσινη αμμωνία», αμμωνία που παράγεται με νέες τεχνολογίες, οι οποίες επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, και η οποία όταν καίγεται δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Χρειάζεται ωστόσο να επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή των νέων καυσίμων, καθώς και για την κατασκευή νέων σκαφών ή τη μετατροπή των υπαρχόντων, εφόσον το καύσιμο το απαιτεί. Αυτό σημαίνει ότι στενεύει χρονικά ο ορίζοντας μέσα στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η μετάβαση.

Δείτε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες στις μεταφορές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, με τις αγορές να εκτοξεύονται τις περιόδους που οι άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κόστος των μεταφορών αλλά και να αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων.

Πάντως, περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι μπορεί η συμφωνία και η δέσμευση αυτή να είναι «ιστορική», είναι όμως και «πολύ αδύναμη», εξηγώντας ότι, ουσιαστικά, ο στόχος έχει τεθεί πολύ μακριά στο μέλλον: θα έπρεπε η μετάβαση σε μεταφορές με μηδενικούς ρύπους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα. Μόνο έτσι θα βοηθήσουν οι εταιρείες αυτές ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου  που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, δηλαδή να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Όπως λένε, τα καθαρότερα καύσιμα ήδη υπάρχουν, συνεπώς μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon – που μάλιστα επικρίνεται για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα – θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν ακόμα πιο δραστικά για να τα προωθήσουν και να τα υιοθετήσουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα απαιτεί οι ρύποι να μειωθούν στο μισό, σε σχέση με το 2008, μέχρι το 2050, ενώ η Συμφωνία του Παρισιού ορίζει την πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι τότε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.