26 Απρ 2024
READING

Έρχονται οι ασφάλειες αυτοκινήτου που παρακολουθούν την οδηγική συμπεριφορά

3 MIN READ

Έρχονται οι ασφάλειες αυτοκινήτου που παρακολουθούν την οδηγική συμπεριφορά

Έρχονται οι ασφάλειες αυτοκινήτου που παρακολουθούν την οδηγική συμπεριφορά

Το μέλλον φέρνει έναν νέο τύπο ασφαλειών αυτοκινήτου,  που θα μπορούσε να σημαίνει οικονομικότερα συμβόλαια. Ωστόσο, καθώς τα κριτήρια για τις χρεώσεις θα βασίζονται στην οδηγική συμπεριφορά, προϋπόθεση είναι να παρακολουθείται ο οδηγός.

Εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει ασφαλιστικά προϊόντα που λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο οδήγησης για να αποφασίσουν για τις χρεώσεις των συμβολαίων. Έτσι, αντί για τα κριτήρια μιας συνηθισμένης ασφάλειας, αυτές οι εταιρείες συγκεντρώνουν μέσω εφαρμογών και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τηλεματικής, στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά του οδηγού, τα οποία αξιολογούνται αναλόγως προκειμένου να οριστεί το μηνιαίο ποσό. 

Ελπίζουν ότι αυτή η δυνατότητα θα οδηγήσει σε οικονομικότερα συμβόλαια και ότι επιπλέον θα δώσει ένα κίνητρο στους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στο δρόμο, εφόσον θα ανταμείβονται για αυτό με μείωση του κόστους της ασφάλειάς τους. 

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει η ιδέα. Οι σχετικές εφαρμογές, για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που χρειάζονται και να καταφέρουν να δημιουργήσουν το προφίλ του, θα πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς τον οδηγό και, το κυριότερο, να  μπορούν να εντοπίσουν τη θέση του. Ειδικοί του κλάδου όμως πιστεύουν ότι αυτή η προϋπόθεση θα αποτρέψει τους οδηγούς από το να αγοράσουν ένα τέτοιο προϊόν. Σύμφωνα με έρευνες, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στο να μοιράζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος ή ένα όφελος για αυτούς. Οι δημιουργοί ποντάρουν λοιπόν ακριβώς στο ότι το ενδεχόμενο οικονομικό όφελος θα τους ενθαρρύνει να έχουν συνέχεια την αντίστοιχη εφαρμογή ανοιχτή.

Αυτές τις μέρες και ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι λανσάρει ένα παρόμοιο προϊόν για τα Tesla του, που θα βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, με τη διαφορά, όπως τονίζει, ότι δε χρειάζεται ο οδηγός να αγοράσει κάποια συσκευή ή εφαρμογή, καθώς η εταιρεία θα χρησιμοποιεί στοιχεία από το ίδιο το αυτοκίνητο για να κάνει την εκτίμηση του οδηγού και να του αποδίδει το «σκορ ασφάλειας», ώστε να διαμορφώνει ανάλογα το μηνιαίο κόστος της ασφάλειας. Το προϊόν είναι ήδη διαθέσιμο στο Τέξας. 

Δείτε ακόμα: Πώς τα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται οικειοθελώς οι καταναλωτές αλλάζουν το marketing

Εν τω μεταξύ, διατυπώνονται επιπλέον ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει η επικράτηση αυτού του μοντέλου στο μέλλον, σημειώνοντας ότι αν τελικά οι οδηγοί αποδειχθούν πρόθυμοι να μοιράζονται τα στοιχεία τους με τις εφαρμογές αυτές, και τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα γίνουν δημοφιλή, τα παραδοσιακά ασφαλιστικά συμβόλαια θα ακριβύνουν υπερβολικά.

Οι άνθρωποι του κλάδου πάντως, αν και πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων να κοστίζει τόσο πολύ, από την άλλη σημειώνουν ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα όπως τα ξέρουμε υπάρχουν ήδη αρκετό καιρό, μπορούν αρκετά καλά να προβλέψουν τα ρίσκα, και ότι τελικά δεν είναι σίγουρο ότι θα στραφούν μαζικά οι οδηγοί στην τηλεματική και τις εφαρμογές.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.