20 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούν οι πελάτες να βοηθήσουν στην προώθηση ενός brand

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι πελάτες να βοηθήσουν στην προώθηση ενός brand

Πώς μπορούν οι πελάτες να βοηθήσουν στην προώθηση ενός brand

Όση αυτοπεποίθηση και αν έχουμε για την αξία του brand μας, ο δικός μας λόγος σίγουρα δεν αρκεί για την επιτυχία του. Είναι η ικανοποίηση των ίδιων των πελατών που αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη για αυτό.Συνεπώς, και ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία της εταιρείας marketing BrightLocal, που δείχνουν ότι το 79% των καταναλωτών λένε ότι εμπιστεύονται τις online κριτικές όσο και τις προτάσεις που τους κάνουν οι φίλοι τους, αυτό που χρειάζεται ένα brand για να απογειωθεί είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει έναν «στρατό» από πελάτες που κηρύττουν την αξία του.

Αλλά αυτό δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πριν προχωρήσουμε στα τρία βασικά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε την καλή γνώμη που έχουν οι πελάτες μας για εμάς, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο για να εκφράζουν την γνώμη τους. Είτε πρόκειται για τη δυνατότητα να αφήσουν ένα σχόλιο στο website μας, είτε για έναν τρόπο άμεσης συνομιλίας μαζί τους, ή ακόμα και αν αναθέσουμε σε συγκεκριμένους υπαλλήλους να ασχολούνται με αυτήν την επικοινωνία, σημασία έχει να εδραιώσουμε ένα δυνατό engagement με τους πελάτες μας.

Τα επόμενα βήματά πρέπει να είναι τα εξής:

1. Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα πελατών-κηρύκων

Χρειάζεται ένα σαφές πλάνο για να ξεκινήσουμε, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σκοπός του προγράμματος πρέπει να είναι να εδραιώσουμε μία αμοιβαία επωφελή επικοινωνία με τους πελάτες που δίνουν το καλύτερο feedback για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας. Και μόνο το γεγονός ότι το 79% των marketers που έχουν μετατρέψει τους πελάτες τους σε «διαφημιστές» του brand τους έχουν διαπιστώσει αύξηση στις πωλήσεις τους μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να το κάνουμε. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να κερδίσουμε engagement χάρη στους ευχαριστημένους πελάτες μας και να τους ενθαρρύνουμε να «διαφημίσουν» πώς ωφελήθηκαν από αυτά που τους προσφέραμε.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό: Δεν διστάζουμε να γίνουμε δημιουργικοί. Μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να παρουσιάσουμε τη μαρτυρία τους ως case study στο website μας, ή να τους προσφέρουμε αποκλειστικά previews των υπηρεσιών μας, για παράδειγμα – δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εφαρμόζοντας τη νέα μας στρατηγική σε μια μικρή ομάδα πελατών, για να δούμε πώς και αν λειτουργεί. Όσο προχωράμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την επικοινωνία και τη συνεργασία μαζί τους, και φυσικά, να τους παρέχουμε συνεχώς κάποια οφέλη, ώστε να μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν.

2. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους

Ξεχνάμε την εσωστρέφεια στον τρόπο που προωθούμε την επιχείρησή μας και βάζουμε και άλλους στο παιχνίδι. Αυτό κάνουμε ουσιαστικά όταν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα testimonials των πιστών μας πελατών: τους βάζουμε έμπρακτα στο παιχνίδι του marketing μας. Τους κάνουμε λοιπόν να νιώσουν ότι συμμετέχουν, όχι ότι βοηθούν.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό: Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αρκεί να μας ταιριάζει. Από ένα κοινό δελτίο τύπου ή μια κοινή συνέντευξη σχετικά με ένα θέμα της ειδικότητάς μας, μέχρι μια ολόκληρη καμπάνια. Εντοπίζουμε τους καλύτερους πελάτες μας, τους πιο αφοσιωμένους, εκείνους που αφήνουν τις καλύτερες κριτικές, και τους προσεγγίζουμε με τις ιδέες μας. Προτιμάμε, εφόσον είναι δυνατόν, να ξεκινήσουμε με εκείνους που ίσως είναι αυθεντίες και αναγνωρισμένοι στον χώρο τους, που ο λόγος τους, δηλαδή, μετράει στην αγορά στην οποία απευθυνόμαστε.

3. Προσκαλούμε τους πελάτες μας να μιλήσουν στις εκδηλώσεις μας

Τους συμπεριλαμβάνουμε, για παράδειγμα, στο επόμενο webinar, ή τους καλούμε να συνεισφέρουν σε μια ημερίδα ή συνέδριο. Με αυτόν τον τρόπο φέρνουμε στο προσκήνιο και το brand των ίδιων των πελατών μας. Ειδικά τώρα που τα virtual events τείνουν να γίνουν η νόρμα, είναι πολύ ευκολότερο να οργανώσουμε κάτι τέτοιο, καθώς δε χρειάζεται να ασχοληθούμε με τα πρακτικά ζητήματα των μετακινήσεων.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό: Κατ’αρχάς εντοπίζουμε το θέμα για το οποίο ο πελάτης μας μπορεί να μιλήσει. Θα μπορούσε να εμβαθύνει σε μια ιδιότητα του προϊόντος μας που τον βοήθησε στην ανάπτυξη του δικού του brand, κάτι που τον ώθησε να γίνει δημιουργικός. Συζητάμε μαζί για τα θέματα τα οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει, και καταλήγουμε μαζί, μέσα από προτάσεις που θα κάνουν και οι δύο πλευρές. Το όφελος σε αυτήν την περίπτωση του event marketing δεν είναι μόνο η θετική μαρτυρία, αλλά το γεγονός ότι δημιουργείται στην αγορά την αίσθηση ότι έχουμε χτίσει μια κοινότητα, κάτι που προσθέτει αξιοπιστία στη μάρκα μας. 

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάμε ότι κάθε πελάτης είναι μοναδικός και ότι δε θα τους βρούμε όλους πρόθυμους να εκτεθούν στο κοινό μας ή να συμμετέχουν ορατά. Ωστόσο, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε οφέλη και να φέρνουμε πρόσθετη αξία στους πελάτες μας. Τότε οι θετικές μαρτυρίες για την αξία του brand μας θα γίνουν γνωστές από μόνες τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.