22 Ιαν 2025
READING

Πώς οι αξίες μιας μάρκας αντικατοπτρίζονται στις κούκλες της βιτρίνας της 

4 MIN READ

Πώς οι αξίες μιας μάρκας αντικατοπτρίζονται στις κούκλες της βιτρίνας της 

Πώς οι αξίες μιας μάρκας αντικατοπτρίζονται στις κούκλες της βιτρίνας της 

Οι κούκλες βιτρίνας είναι τόσο πανταχού παρούσες και έτσι είναι εύκολο να υποτιμήσουμε τον οπτικό τους αντίκτυπο. Ιστορικά, έχουν περάσει από πολλούς κύκλους τάσεων. Τώρα βρίσκονται στη μέση μιας πολύ σημαντικής εξέλιξης.Για χρόνια, θεωρούνταν απλώς ένας τρόπος για να προβάλλονται τα ρούχα της μόδας ή απλά αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής merchandising.

Ωστόσο, οι εταιρείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι οι σωματότυποί τους μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να δουν τον εαυτό τους να αντανακλάται στη μάρκα τους και να αποκτήσουν βαθιά αφοσίωση. Οι κούκλες, όπως φαίνεται, μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο για μια εταιρεία να εκφράσει τις αξίες της. 

Με το πέρασμα του χρόνου οι κούκλες έχουν εξελιχθεί από μη ρεαλιστικές σε πιο ρεαλιστικές και αντιπροσωπευτικές για τους πελάτες και γενικότερα τους ανθρώπους. 

Και αυτός ο μετασχηματισμός καθιστά τώρα τις κούκλες πιο σημαντικές από ποτέ, επειδή μπορούν να σηματοδοτήσουν τι είναι σημαντικό για έναν λιανοπωλητή. Έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν την προσωπική αναγνώριση σε μια πελατειακή βάση και έτσι χρησιμεύουν ως ένας τρόπος για τους πελάτες να δουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στην εμπειρία των αγορών.  

Ένα νέο κύμα μορφών 

Η ιστορία των κούκλων είναι μεγάλη και η μορφή αυτή έγινε γνωστή στα πολυκαταστήματα του Παρισιού τη δεκαετία του 1850. Η χρήση των κούκλων για την εμπορική προώθηση στα καταστήματα εξαπλώθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. 

Μέχρι το 2020, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κούκλας είχε αυξηθεί σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι κούκλες ήταν πάντα ένα μέσο προβολής που βοηθά στην αύξηση των πωλήσεων. Ειδικοί έχουν δηλώσει ότι το ποσοστό πώλησης των ενδυμάτων που τοποθετούνται σε κούκλες είναι ιστορικά υψηλό. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κούκλες προσελκύουν την προσοχή. Δίνουν στους πελάτες οπτικές ενδείξεις σχετικά με το τι είναι κομψό, δείχνουν γρήγορα πώς μπορεί να συνδυαστεί ένα ρούχο και, μερικές φορές, βοηθούν τους αγοραστές να διακρίνουν πώς τα ρούχα θα εφαρμόζουν χωρίς να χρειάζεται να πάνε σε ένα δοκιμαστήριο. 

Και η απόφαση να μην απεικονίζεται η σωματική ποικιλομορφία μπορεί τελικά να κοστίσει στους λιανοπωλητές. Η ύπαρξη ποικιλίας στη σωματοδομή των κούκλων είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να κάνουν δια ζώσης marketing σε ένα κοινό που μπορεί να έχει συνηθίσει να ψωνίζει μέσω διαδικτύου και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες που μπορεί να αποθαρρύνονταν από τη θέα μιας πολύ αδύνατης κούκλας.Αυτό καθιστά τις κούκλες τελικά ένα σημαντικό μέρος του λιανικού εμπορίου.

Μια υπόσχεση μέσω του οπτικού merchandising 

Οι έμποροι λιανικής πώλησης δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις προσπάθειές τους για diversity στα πάντα, από τον τρόπο πρόσληψης και εκπαίδευσης του προσωπικού μέχρι την επανεκτίμηση των προϊόντων τους. Οι κούκλες, όμως, είναι ένας άλλος τρόπος για να προωθήσουν τις έννοιες της ένταξης σε επίπεδο καταστήματος, δείχνοντας στους πελάτες ότι τους σκέφτονται και τους σέβονται.

Γενικότερα, στον χώρο της μόδας έχουν γίνει πολλές κινήσεις που ενισχύουν το diversity. Αυτο συμβαίνει γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό για της νεαρότερες γενιές, οι οποίες αποτελούν και ένα πολύ μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Σε έρευνα που αφορούσε τις τάσεις που επικράτησαν στην αγορά το 2020, προέκυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς (56%) των ερωτηθέντων δεν θα υποστηρίξουν ένα εμπορικό προϊόν εάν δεν μπορούν να φανταστούν τις ιδέες τους να εκπροσωπούνται στο marketing και τις επικοινωνίες του προϊόντος.

Στον κλάδο της μόδας βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες μάρκες λανσάρουν ουδέτερα ως προς το φύλο ενδύματα στα πλαίσια του σεβασμού του diversity. Μερικές από τις εταιρείες που το κάνουν αυτό είναι η JCPenney, η Gap με την σειρά Wear & Share και η Pacsun, που τον Ιούνιο του 2021 λάνσαρε την πρώτη της παιδική ετικέτα, Pacsun Kids με μια ουδέτερη ως προς το φύλο συλλογή.

Βέβαια, το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η τάση ξεκίνησε από τις μάρκες ομορφιάς, αφού αρκετές μάρκες πριν από μερικά χρόνια άρχισαν να λανσάρουν νέα προϊόντα χωρίς αποκλεισμούς φύλου. Η έξαρση αυτή προκλήθηκε πιθανότατα από το λανσάρισμα της ευρείας γκάμας αποχρώσεων μακιγιάζ από την Fenty Beauty το 2017.

Έχει, επίσης, φανεί ότι, όσον αφορά τη διαφήμιση, η διαφορετικότητα αποτελεί παράγοντα επιτυχίας. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σημαντική μπορεί να είναι η παρουσία όλων των ομάδων και πόσο καλύτερη είναι η αίσθηση της διαφήμισης όταν αντανακλά όλους τους ανθρώπους, αντί να απορρίπτει ομάδες αυτών. Στην πραγματικότητα, η diverse διαφήμιση μας ενώνει. Και αυτό που είναι καλό για την κοινωνία είναι καλό και για τις επιχειρήσεις.   

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.