Έρευνα | Οι καταναλωτές της Gen Z στο Instagram για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους 

Οι νέοι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν περισσότερο το Instagram καθώς και διάφορα μη παραδοσιακά κανάλια αγορών κατά τη περίοδο των εορτών του 2021. Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από την Brightpearl, τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων καταναλωτών της Gen Z χρησιμοποίησαν κατά κύριο λόγο μη παραδοσιακούς αγοραστικούς προορισμούς (εκτός από τα mainstream sites των retailers) το προηγούμενο έτος.

Το (68%) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μη παραδοσιακά κανάλια αγορών κατά τη διάρκεια του Black Friday και των χριστουγεννιάτικων αγορών με το Instagram να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή αποτελώντας το (47%). 

Οι καταναλωτές Gen Z δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Instagram, ιδιαίτερα όσον αφορά το περιεχόμενο των influencers στα Social media. Άλλα non-traditional αγοραστικά κανάλια, τα οποία οι καταναλωτές της Gen Z σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των φετινών χριστουγεννιάτικων αγορών είναι το Facebook (40%), το Amazon Alexa (35%), το Pinterest (32%), το TikTok (29%) και το livestream shopping (25%). Επιπλέον το (45%) των ερωτηθέντων καταναλωτών της ηλικιακής κατηγορίας των millennials σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν παρόμοια μη παραδοσιακά αγοραστικά κανάλια κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών καθώς και της Black Friday.

Οι μισοί από τους καταναλωτές που ερωτήθηκαν προτιμούν νέα αγοραστικά κανάλια καθώς και livestream shopping καθώς συνδυάζουν την ψυχαγωγία και τα ψώνια όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα. Παρομοίως το (46%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει πιστεύει ότι τα μη παραδοσιακά αγοραστικά κανάλια είναι καλύτερα επειδή μέσω αυτών μπορούν να αλληλοεπιδρούν και να κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα με τους φίλους τους ενώ παράλληλα πραγματοποιούν τις αγορές τους. 

Συνολικά οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν τα ακόλουθα non-traditional αγοραστικά κανάλια ως τα top 10 κατατάσσοντάς σε σειρά προτίμησης:

  1. Facebook

  2. Retailers’ apps

  3. WhatsApp

  4. Instagram

  5. YouTube

  6. Amazon Alexa/Amazon Echo/Apple Siri/Google Assistant 

  7. Twitter

  8. Pinterest

  9. Livestream shopping μέσω sites των retailers 

  10. Snapchat

Η έρευνα ζήτησε επίσης από τους καταναλωτές να αναφέρουν ποιο τόπο πληρωμής προτιμούν όταν πραγματοποιούν κάποια online αγορά. Το PayPal με ποσοστό (58%) αποτέλεσε το κορυφαίο τρόπο πληρωμής ακολουθούμενο από τις πιστωτικές (51%) και χρεωστικές κάρτες (47%). Επιπροσθέτως μερικές ακόμη επιλογές ψηφιακής πληρωμής που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες περιλάμβαναν το Amazon Pay (32%), το Google Pay (29%), το Apple Pay (26%), το Shopify (19%) και τη Klarna (16%).

Παρά τους νέους ταχέος αναδυόμενους τρόπους αγοράς για τη φετινή περίοδο εορτών, μερικά ευρήματα από άλλες έρευνες της Brightpearl διαπίστωσαν ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει τους νέους μη παραδοσιακούς τρόπους αγοράς για φέτος είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με έρευνα αποτελούμενη από 200 retailers παρατήρησε χαμηλή υιοθέτηση των νέων μη συμβατικών αγορών συμπεριλαμβανομένων του TikTok (12%), του YouTube (24%) καθώς και του livestream shopping (15%). Ακόμη περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις retailers (77%), δεν προτιμά τη πλατφόρμα του Shopify, ενώ το (58%) δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώνουν μέσω του Amazon.

Στην εποχή πριν από το διαδίκτυο οι retailers σταδιακά συνειδητοποίησαν ότι τα ψώνια μπορούν να είναι μια μορφή ψυχαγωγίας και μια ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητα, η οποία όχι μόνο είναι διασκεδαστική για τους καταναλωτές αλλά έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των πωλήσεων.

Τα παραδοσιακά καταστήματα οφείλουν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του αγοραστικού ταξιδιού αποτελώντας μία μορφή αναψυχής. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και η φετινή αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι πιο απαιτητική από ποτέ. Οι νέες τάσεις βρίσκονται πλέον στην αγορά και ήρθαν για να μείνουν. Καλό θα ήταν λοιπόν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι retailers να μη τις αγνοήσουν αλλά να τις προσαρμόσουν στις αγοραστικές τους συνήθειες.