19 Απρ 2024
READING

1.5 εκ. δολάρια θα δημοπρατηθούν τα δημοφιλέστατα sneakers Nike Air Ship

2 MIN READ

1.5 εκ. δολάρια θα δημοπρατηθούν τα δημοφιλέστατα sneakers Nike Air Ship

1.5 εκ. δολάρια θα δημοπρατηθούν τα δημοφιλέστατα sneakers Nike Air Ship

Ο οίκος Sotheby’s άνοιξε τις προσφορές του για το πιο ακριβό sneaker που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία: ένα ζευγάρι Nike Air Ships που φορούσε ο θρυλικός Michael Jordan. Η τρέχουσα προσφορά κυμαίνεται γύρω στα 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αγγίξουν τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα sneakers συνοδεύονται από ένα Letter of Provenance του ιδιοκτήτη του, Tommie Tim III Lewis, στον οποίο δόθηκαν τα παπούτσια από τον ίδιο τον Michael Jordan, κάτι που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα.

Το διάσημο Nike Air Ship αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της ιστορίας των αθλητικών παπουτσιών και δημιουργίας του Air Jordan. Το 1984 η Nike έδωσε στον Michael Jordan τη δική σειρά παπουτσιών και ρούχων υπογεγραμμένη από τον θρύλο του NBA, η οποία ήταν καθοριστική για τον ίδιο αφού σύναψε συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη συνεργασία κατάφερε να ανοίξει το δρόμο και για πολλές ακόμη συνεργασίες με διάσημους παίκτες που βλέπουμε σήμερα στην αγορά.  Πριν μερικούς μήνες το NBA.com εξερεύνησε τις ιστορίες εμβληματικών παικτών του μπάσκετ, την πορεία τους προς την απόκτηση των δικών τους signature sneakers και τις ιστορίες και την έμπνευση πίσω από τα σχέδιά τους. Ένας από αυτούς είναι και ο LeBron James.

Καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ 

Το τρέχον ρεκόρ για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που πωλήθηκε 615.000 δολάρια σε δημοπρασία και δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s τον Αύγουστο του 2020, το οποίο φορέθηκε επίσης από τον Jordan στον φιλικό αγώνα της 25ης Αυγούστου το 1985 στην Τεργέστη, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής περιοδείας της Nike.  Μέσω της συγκεκριμένης πώλησης ο οίκος Christie’s έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε θέσει η Sotheyb’s. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020, μετά την επιτυχία της επιτυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ «The Last Dance», η Sotheby’s κατάφερε να πουλήσει ένα ζευγάρι Air Jordan 1s 560.000 δολάρια τιμή ρεκόρ για τα δεδομένα. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι πωλήσεις σχεδόν όλων των προϊόντων που σχετίζονται με τον πρωταθλητή NBA σημείωσαν τον υψηλότερο αριθμό πωλήσεων. 

Τον Οκτώβριο του 1984 το NBA έγραψε μια επιστολή για να ενημερώσει τη Nike ότι τα πολύχρωμα παπούτσια του Jordan αποτέλεσαν παραβίαση της ρήτρας της ομοιομορφίας του πρωταθλήματος βγάζοντάς τα εκτός πρωταθλήματος. Η Nike απάντησε δημιουργώντας μια περιβόητη διαφημιστική καμπάνια γύρω από τα «απαγορευμένα» παπούτσια διαφημίζοντάς τα και υποστηρίζοντας αν και το ΝΒΑ τα απαγόρευσε, δεν εμποδίζει κανέναν από το να τα αγοράσει και να τα φορέσει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.