15 Νοέ 2024
READING

Οι μάρκες που η Gen Z κράτησε και αυτές που δεν ήθελε στην αγορά

5 MIN READ

Οι μάρκες που η Gen Z κράτησε και αυτές που δεν ήθελε στην αγορά

Οι μάρκες που η Gen Z κράτησε και αυτές που δεν ήθελε στην αγορά

Η Gen Z αναμφισβήτητα είναι μία γενιά, η οποία μπορεί πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσει trends, να τα ενσωματώσει στην αγορά και κατ’ επέκταση να υιοθετούνται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Πριν μερικά χρόνια κυρίαρχη τάση των εφήβων αποτελούσαν τα low-rise τζιν και τα T-shirts με γιγαντιαία λογότυπα των brands Gap και Abercrombie & Fitch. Ερχόμενοι στο 2021 μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες που επέλεγαν οι νέοι καταναλωτές πλέον δεν τις προτιμούν σε καμία περίπτωση σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη από την Piper Sandler.

Οι Gap και Abercrombie & Fitch ήταν δύο από τις κορυφαίες μάρκες που προτιμήθηκαν το 2001 από το καταναλωτικό κοινό των εφήβων. Μετά όμως απο δύο δεκαετίες τόσο η Gap όσο και η Abercrombie κατατάσσονται μεταξύ των γυναικείων και ανδρικών brands που δεν επιλέγονται και δε φορούν οι αγοραστές.  

Η μόδα είναι κάτι που προσαρμόζεται σύμφωνα με το πολιτιστικό πλαίσιο που τη περιβάλλει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μία νέα γενιά με μία αρκετά διαφορετική κουλτούρα και αισθητική όσον αφορά τις αγοραστικές της επιλογές. Μεγάλα και γνωστά brands που κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά και θεωρούνταν βασικοί καταναλωτικοί προορισμοί, πλέον καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερους νεαρούς αγοραστές, κάτι που τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο. Η Gen Z σε σύγκριση με άλλες γενιές, είναι πραγματικά αυτοί που δημιουργούν τα πιο hot trends μέσα σε μόλις μία νύχτα. 

Χτίζοντας μία ουσιαστική επαφή με την teen αγορά 

Με την πάροδο των χρόνων διάφοροι κυρίαρχοι παίκτες όπως η Nike, η American Eagle και η PacSun αναδείχθηκαν ως μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες ενδυμάτων για εφήβους, σύμφωνα με τη Piper Sandler. Μάρκες όπως η Lululemon, η Urban Outfitters και η Shein έχουν καταφέρει να κερδίσουν αρκετά τη προσοχή των έφηβων αγοραστών. Ως αποτέλεσμα ορισμένες από τις μάρκες που έχασαν μερίδιο αγοράς έχουν προσαρμόσει την εικόνα και τα προϊόντα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των νεότερων καταναλωτών.

Παραδείγματος χάρη η Gap πραγματοποίησε ορισμένες προωθητικές ενέργειες. Αρχικά λάνσαρε μία συλλογή για  teenagers με γνώμονα τον παράγοντα της βιωσιμότητας, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με τον διάσημο ράπερ Kanye West κυκλοφορώντας τη σειρά ρούχων Yeezy Gap.Επιπλέον στη πλατφόρμα του TikTok το hashtag, #GapHoodie έχει επί του παρόντος περίπου 7,3 εκατομμύρια προβολές. 

Μετά από χρόνια προσπάθειας για ανάκαμψη, τα καταστήματα Abercrombie & Fitch φαίνονται πολύ διαφορετικά από ό, τι ήταν παλιότερα.  Τα καταστήματα είναι πολύ πιο φωτεινά προβάλλοντας ένα πολύ διαφορετικό στυλ από εκείνο που συνήθιζαν να έχουν. Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την απήχηση που θα έπρεπε να είχε, καθώς πλέον οι καταναλωτές επιδιώκουν μέσω των brands να βλέπουν τον εαυτό τους έτσι ακριβώς όπως είναι και όχι κάτι μη πραγματικό. Στα χρόνια όπου τα καταστήματα Abercrombie & Fitch διένυαν μία αρκετά κερδοφόρα περίοδο ήταν σκοτεινά και οι φωτογραφίες των ημίγυμνων μοντέλων ήταν επικαλυμμένες με τσάντες αγορών, αφίσες και προϊόντα σε συνδυασμό πάντα με τη ξεχωριστή μυρωδιά του αρώματος, το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Η φήμη της Abercrombie αποδοκιμάστηκε ξανά στο παρελθόν εξαιτίας της θέσης της απέναντι σε διάφορα ζητήματα κοινωνικής φύσης. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η εταιρεία έχασε την ουσιαστική επαφή με τους πελάτες της.  

Η Gen Z είναι μια ομάδα καταναλωτών με βασικό γνώρισμα το κομμάτι του diversity σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.Οι αγοραστικές συνήθειες της Gen Z είναι πραγματικά αυθεντικές χωρίς να εστιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι. Δεν ανακαλύπτουν τα προϊόντα τους μόνο μέσω των social media αλλά κατευθύνονται και αναζητούν όχι απλώς κάτι το διαφορετικό αλλά κυρίως κάτι που να τους αντιπροσωπεύει, που σημαίνει ότι τα brands οφείλουν να κατανοήσουν σε βάθος τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συγκεκριμένων καταναλωτών. Με άλλα λόγια  οι νεότεροι αγοραστές δεν επιδιώκουν μία ελλιπής διαδικτυακή εμπειρία. Εάν ένα προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, το (74%) δήλωσε ότι θα στραφούν σε διαφορετικό retailer. 

Διάφοροι retailers όπως η American Eagle έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο την άνοδο του social commerce δημιουργώντας καμπάνιες μάρκετινγκ στο Snapchat καθώς και συνεργασίες όπως εκείνη με τους δημιουργούς του Twitch. Επιπλέον η μάρκα Hollister που ανήκει στην Abercrombie διαθέτει λογαριασμό στο TikTok με περισσότερους από 600.000 followers που ονομάζονται Tiny Jeans. Αν και ο λογαριασμός δεν διαφημίζει απαραίτητα προϊόντα, αλληλοεπιδρά με τους χρήστες ακολουθώντας τις τάσεις του TikTok και πραγματοποιεί συνεργασίες με διάφορους influencers. Ακόμη μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών όπως είναι η Nike κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά καθώς συνδέεται ουσιαστικά με το καταναλωτικό κοινό της, εκφράζοντας θέση και στάση απέναντι κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η φυλετική ισότητα. 

Τα Brands και το #trending bandwagon

Ενώ παλαιότερα τα brands δημιουργούσαν τις τάσεις, τώρα τα πράγματα δε λειτουργούν έτσι. Δεν αρκεί απλώς να δημιουργήσεις κάποιο trend αλλά να το διαδώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να κατακτήσει μία θέση στην αγορά. Εστιάζοντας στη δύναμη που έχουν τα social media οι έφηβοι καταφέρουν να χτίζουν τάσεις με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Ο Covid-19 επιτάχυνε τη στροφή μιας ολόκληρης γενιάς προς την ψηφιακή αγορά και οι καταναλωτές δεν θα επιστρέψουν πίσω. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κανάλι πωλήσεων. Είναι ένας τρόπος για να οικοδομείται σύνδεση και κοινότητα.

Στο TikTok το #cottagecore έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 7,7 δισεκατομμύρια προβολές. Τα brands που διαθέτουν ήδη προϊόντα που ταιριάζουν στην αισθητική της cottagecore επωφελήθηκαν από την συγκεκριμένη τάση.

Με όλες αυτές τις τάσεις να εμφανίζονται δεν σημαίνει απαραίτητα όλα τα brands πρέπει να τις υιοθετήσουν. Είναι αδύνατο κάθε τάση να ταιριάζει στη ταυτότητα του εκάστοτε εμπορικού σήματος. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού δεν είναι πλέον οι ίδιες, ειδικά της Gen Z, η οποία μπορεί να επηρεάσει με καθοριστικό τρόπο την αγορά. Είναι μία τόσο τεράστια και επιδραστική γενιά και θα συνεχίσει να οδηγεί σε πολιτισμικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.