22 Ιαν 2025
READING

To Facebook μπορεί να στοχεύσει μια διαφήμιση ακόμα και αποκλειστικά σε έναν μόνο χρήστη

3 MIN READ

To Facebook μπορεί να στοχεύσει μια διαφήμιση ακόμα και αποκλειστικά σε έναν μόνο χρήστη

To Facebook μπορεί να στοχεύσει μια διαφήμιση ακόμα και αποκλειστικά σε έναν μόνο χρήστη

Ανεξάρτητοι ερευνητές από την Αυστρία και την Ισπανία κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα εργαλεία στόχευσης του Facebook μπορούν να καθοδηγήσουνμια διαφήμιση ώστε να εμφανιστεί σε έναν και μόνο χρήστη, αρκεί να έχουν αρκετά στοιχεία για τα ενδιαφέροντά του, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τους αλγορίθμους της πλατφόρμας. 

Για τους σκοπούς της έρευνας, που έχει τίτλο «Unique on Facebook: Formulation and Evidence of (Nano)targeting Individual Users with non-PII Data», οι συγγραφείς πραγματοποίησαν 21 διαφημιστικές καμπάνιες στο Facebook, με τις οποίες στόχευσαν χωριστά σε τρεις από αυτούς – και απέδειξαν τελικά ότι το «nanotargeting» είναι εφικτό, αρκεί να γνωρίζει κανείς τα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου χρήστη.

Τα συμπεράσματα έρχονται να τονίσουν ξανά τον προβληματισμό για τον τρόπο που επεξεργάζεται η πλατφόρμα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, και τον βαθμό κατά τον οποίο μπορεί η δύναμη αυτών των δεδομένων να χρησιμοποιηθεί, εν μέσω των αποκαλύψεων για τις πρακτικές του Facebook σχετικά με την επίδρασή του στην ψυχολογία των χρηστών του και αναφορικά με την ευθύνη του για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προβολής μιας ρητορικής μίσους.

Σε αυτούς τους προβληματισμούς λοιπόν, που έφτασαν να πάρουν τη μορφή προτάσεων ακόμα και να «σπάσει» ο τεχνολογικός κολοσσός, προκειμένου να αποδυναμωθεί και να ελεγθεί καλύτερα ο τρόπος λειτουργίας του, προστίθεται τώρα ένας ακόμα, σχετικά με το κατά πόσο νομιμοποιείται η πλατφόρμα να συγκεντρώνει όλα αυτά τα προσωπικά στοιχεία, δεδομένου πως είναι βέβαιο, πλέον, ότι έχει τη δυνατότητα, χάρη σε αυτά τα στοιχεία, να στοχοποιήσει συγκεκριμένα άτομα.

Το ενδιαφέρον που αποκάλυψε ακόμα η έρευνα είναι ότι θα ήταν πολύ εύκολο για το Facebook να αποτρέψει τη χρήση της πλατφόρμας με αυτόν τον τρόπο του nanotargeting, αρκεί να έθετε ως κανόνα στους διαφημιστές ένα υποχρεωτικό όριο στο πόσο μικρό μπορεί να είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Παρόλ’αυτά, το μόνο στοιχείο που δίνει το Facebook μέσα από το εργαλείο Ads Campaign Manager, για τη δημιουργία των διαφημίσεων, είναι η εκτίμηση του Reach που μπορεί να έχει μια καμπάνια, όταν πρόκειται για περισσότερα από 1000 άτομα. Κανένα όριο όμως δεν έχει τεθεί σχετικά με το πόσο λίγους χρήστες μπορεί να στοχεύσει μια καμπάνια.

Πόσο επηρεάζει το Facebook το κοινωνικό σύνολο;

Την εποχή που η συλλογή και η χρήση των προσωπικών δεδομένων αποτελεί φλέγον ζήτημα, που αφορά τις προσωπικές ελευθερίες και την προστασία της προσωπικότητας – και ενώ, από την άλλη, οι διαφημιστές προχωρούν στις δυνατότητες που τους δίνουν τα Zero Party Data, τα δεδομένα που μόνοι τους δίνουν οι χρήστες στα brands-, αυτή η έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει τη δύναμη που μπορεί να έχεη η πρόσβαση σε πληροφορίες όπως τα ενδιαφέροντα των χρηστών.

Παράλληλα, αποδεικνύει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος των τεχνολογικών γιγάντων από ανεξάρτητους ερευνητές, για αντικειμενικότερη και σε βάθος αξιολόγηση, η οποία χαρτογραφεί τις δυνατότητες και τις αστοχίες των μεγάλων παικτών, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει και τον νομοθέτη να προχωρήσει στην προσαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του κοινού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.