Change a little, Change a lot | Η νέα καμπάνια των McDonald’s 

Η McDonald’s λανσάρει μια νέα πλατφόρμα και εκστρατεία branding χαρακτήρα με στόχο να υποστηρίξει το έργο της σχετικά με τη βιωσιμότητα, καθώς η μάρκα αποκάλυψε ότι στοχεύει να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικές εκπομπές έως το 2040. Συγκεκριμένα η καμπάνια με όνομα «Change a little, Change a lot» αναπτύχθηκε από την Leo Burnett London και εστιάζει στην επίτευξη τριών βασικών αλλαγών των McDonald’s στους τομείς της κοινωνίας, της γεωργίας και των αποβλήτων. 

Η καμπάνια περιλαμβάνει τρεις τηλεοπτικές διαφημίσεις 40 δευτερολέπτων, η πρώτη εκ των οποίων ξεκίνησε να προβάλλεται στις 7 Οκτωβρίου και σχετίζεται με το ζήτημα των αποβλήτων, ενώ οι διαφημίσεις για τη κοινωνία και τη γεωργία πρόκειται να προβληθούν αργότερα αυτό το μήνα. Και οι τρεις διαφημίσεις θα υποστηρίζονται από ραδιοφωνικά σποτ 30 δευτερολέπτων, από social καμπάνιες καθώς και από δραστηριότητες στο YouTube.

Αρχικά η πρώτη διαφήμιση περιέχει παραδείγματα για το πώς τα McDonald’s μπορούν να μειώσουν τα απόβλητά τους. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού σποτ προβάλλονται ενέργειες της εταιρείας όπως είναι η μετατροπή του μαγειρικού λαδιού σε καύσιμο biodiesel για φορτηγά, η ανακύκλωση των McCafé cups μετατρέποντάς τα σε ευχετήριες κάρτες καθώς και η αναδημιουργία των παιχνιδιών των Happy Meals σε παιδικές χαρές. Η διαφήμιση τελειώνει με ένα voiceover που δηλώνει πώς η αλυσίδα σχεδιάζει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τον όγκο των απορριμμάτων και τελειώνει με τη φράση της καμπάνιας «which just goes to show when you change a little, you change a lot».  

Στη συνέχεια ο γίγαντας του fast-food ξεκίνησε τη στρατηγική του όσον αφορά τη βιωσιμότητα μέσω της πλατφόρμας «Plan for Change» η οποία θέτει μία σειρά από στόχους διασφαλίζοντας ότι η επιχείρηση θα αλλάξει ριζικά σε τέσσερις βασικούς τομείς: business planet, ανθρώπους, εστιατόρια και τρόφιμα. Ήρθε η ώρα για την εταιρεία μετά από τη τεράστια πορεία της στο χώρο να κάνει τις φιλοδοξίες της πραγματικότητα. Μέσω της νέας branding πλατφόρμας θα μπορεί η εταιρεία να επικοινωνήσει της ενέργειες και τα σχέδιά της που θα πραγματοποιήσει ώστε να καταφέρει να βελτιωθεί σε βασικούς τομείς όπως είναι η νέα γενιά, βοηθώντας τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και διασφαλίζοντας ότι οι συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από ανανεώσιμες, ανακυκλωμένες ή πιστοποιημένες πηγές. 

Επιπροσθέτως στο πλαίσιο του «Plan for Change», τα McDonald’s δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν 1 εκατομμύριο ανθρώπους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες δημιουργώντας θέσεις εργασίας έως το 2030. Επιπλέον η εταιρεία έχει στόχο να εισαγάγει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο της νέας γενιάς σε κάθε εστιατόριο έως το 2024, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει μέχρι και 3.000 μαθητευόμενους έως το 2025.

Ακόμη το διάσημο brand θα προμηθεύεται όλες τις συσκευασίες από ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες ή πιστοποιημένες πηγές που έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιημένες έως το 2024. Παράλληλα θα ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο, το οποίο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα πρότυπο μηδενικών εκπομπών ρύπων στο Shropshire στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα φέτος. Τέλος μέρος των ενεργειών εξέλιξης και ανάπτυξης των McDonald’s αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών και βιώσιμων συστατικών παρέχοντας υποστήριξη στους αγρότες και στους προμηθευτές, ενώ η εταιρεία επενδύσει επίσης στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης μέσω του «Sustainable Beef Network». 

Τους τελευταίους μήνες τα McDonald’s έχουν πραγματοποιήσει διάφορες ενέργειες, οι οποίες είτε συμβάλλουν στην άνοδο των πωλήσεων είτε στην γενικότερη στη θετική απήχηση της εταιρείας σχετικά με διάφορα ζητήματα της κοινωνίας. Για παράδειγμα στις αρχές του καλοκαιριού ο γίγαντας του fast-food πραγματοποίησε μία καμπάνια με τίτλο «Livin’ It», είναι μία κίνηση των McDonald’s να επενδύσουν περισσότερο τις διαφημιστικές τους δαπάνες σε μέσα διαφορετικότητας στηρίζοντας την LGBTQ κοινότητα.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία διεύρυνε τις συνεργασίες της με διάφορους celebrities τον όπως είναι οι J Balvin, Saweetie, Travis Scott και K-pop group BTS, δημιουργώντας επιλεγμένα μενού φαγητού. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία τακτική αύξησης των πωλήσεων και προώθησης του app των McDonald’s, το οποίο είναι ένα αρκετά σημαντικό κανάλι για την ενίσχυση της πιστότητας πελατών της εταιρείας, καθώς εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας οι ψηφιακές παραγγελίες μέσω κινητών αποτελούν πλέον συνήθεια της καθημερινότητας.

Από τη περίοδο της πανδημίας και μετά όλα τα μεγάλα brands καταβάλλουν προσπάθειες να διαφοροποιηθούν και να εξελιχθούν στην αγορά. Μέσω των νέων σχεδίων της εταιρείας καθίσταται σαφές ότι οι στόχοι και οι δράσεις της εταιρείας θα έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην επιχείρηση αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Πλέον τα McDonald’s κινούνται με γνώμονα βασικές αξίες όπως είναι ένας πιο βιώσιμος πλανήτης μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας, δημιουργώντας νέα εστιατόρια με μηδενικό αποτύπωμα καθώς και προσφέροντας υπέροχα γεύματα. Τέλος δημιουργώντας θέσεις εργασίες δίνεται η ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν δεξιότητες.