Η Levi’s θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ύφασμα από κάνναβη στα jeans της

Δύο δισεκατομμύρια jeans παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, απαιτώντας περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστου βαμβακιού. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από τη Levi Strauss, ο κύκλος ζωής ενός ζευγαριού των 501s χρησιμοποιεί 3.781 λίτρα H2O.

Η Levi Strauss & Co. θεωρεί την κάνναβη έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταστήσει τα ρούχα της βιώσιμα.Τον Μάρτιο του 2019, η Levi’s ξεκίνησε μια συνεργασία με την μάρκα Outerknown, η οποία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι jeans και ένα τζάκετ από ένα μείγμα 69% βαμβάκι / 31% κάνναβης που έχει αίσθηση καθαρού βαμβακιού.

Η αμερικανική εταιρεία ένδυσης, τονίζει πως η κάνναβη είναι ένα εξαιρετικά βιώσιμο ύφασμα, καθώς απαιτεί λιγότερο νερό και λιγότερα φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά της από το παραδοσιακό βαμβάκι. 

Μεταξύ του 2019 και του 2020, η Levi’s ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη σουηδική νεοφυή εταιρεία τεχνολογίας ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Re:NewCell για την παραγωγή των συλλογών Levi’s WellThread που χαρακτηρίζονται από “βαμβακοποιημένη” κάνναβη. Καθώς όμως η “βαμβακοποιημένη” κάνναβη ήταν υπερβολικά τραχιά για το δέρμα, η Levi’s εργάστηκε για την παραγωγή ενός μαλακότερου υφάσματος κάνναβης, ώστε να έχει την ίδια αίσθηση με το βαμβάκι. 

Η στρατηγική βιωσιμότητας της Levi Strauss & Co. επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: κλίμα, κατανάλωση και κοινότητα. 

Η Levi’s ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσε ίνες κάνναβης στην παραγωγή jeans σε μεγάλη κλίμακα. Το 2019 έκανε το ντεμπούτο της σε μια συλλογή με jeans που περιλαμβάνει 30% κάνναβη. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2021, αύξησε τη χρήση της κάνναβης με τη συλλογή Wellthread, που διαθέτει jeans φτιαγμένα κατά 55% από κάνναβη. 

Η χρήση κάνναβης δεν είναι κάτι καινούργιο στη βιομηχανία της μόδας. Η Κίνα έχει τη μακρύτερη ιστορία καλλιέργειας κάνναβης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενδυμάτων και για την παραγωγή χαρτιού. Σταδιακά, η κάνναβη εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς τομείς και βιομηχανίες, μεταξύ άλλων για την κατασκευή πανιών και σχοινιών για πλοία. Ωστόσο, με την άνοδο του βαμβακιού, η χρήση της κάνναβης άρχισε να φθίνει. Επιπλέον, η έναρξη της εποχής της απαγόρευσης της μαριχουάνας έθεσε τη χρήση της κάνναβης στο περιθώριο. 

Καθώς όμως η βιωσιμότητα έχει γίνει πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος σε πολλές βιομηχανίες, τα υφάσματα κάνναβης αποτελούν μια έγκυρη εναλλακτική λύση στο βαμβάκι για διάφορους λόγους. Η κάνναβη είναι πολύ λιγότερο υδροβόρα από τη συμβατική παραγωγή βαμβακιού. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, η κάνναβη μπορεί να βασίζεται στο νερό της βροχής αντί του αρδευόμενου νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους παραγωγικούς σκοπούς. 

Επιπλέον, η κάνναβη απαιτεί περίπου τέσσερις φορές λιγότερο νερό από το βαμβάκι και περίπου τη μισή ποσότητα γης ανά τόνο. Επιπλέον, οι καλλιέργειες κάνναβης δεν απαιτούν εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων, καθώς το μέρος του φυτού συμβάλλει στην αναπλήρωση του εδάφους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Τέλος, οι καλλιέργειες κάνναβης μπορούν να αποδώσουν έως και διπλάσια ποσότητα ινών ανά στρέμμα σε σχέση με το βαμβάκι.

Ωστόσο, η “βαμβακοποιημένη” κάνναβη δεν είναι πιστοποιημένο ύφασμα. Όμως η Levi’s δήλωσε ότι συνεργάζεται με βιομηχανικές ενώσεις όπως η Sustainable Apparel Coalition για να αναγνωρίσει την κάνναβη ως ένα πιο βιώσιμο υλικό. 

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες έχουν αναπτύξει collections με βάση την κάνναβη. Η Patagonia, η Toad&Co και άλλες μάρκες έχουν βοηθήσει την αγορά ενδυμάτων από κάνναβη να γίνει πιο δημοφιλής και επειδή οι νέες τεχνολογίες κατασκευής ενδυμάτων αφήνουν την κάνναβη να δείξει την ευελιξία της και την ποιότητα του υφάσματός της.Η στροφή στην κάνναβη δεν αποτελεί την πρώτη κίνηση της εταιρείας προς τη βιωσιμότητα.

Εδώ και καιρό χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται Circulose στην παραγωγή της. Αυτό το υλικό είναι κατασκευασμένο με παρόμοιο τρόπο με την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά η προκύπτουσα βαμβακερή ίνα, που δημιουργείται με σε συνδυασμό με παλαιές περικοπές τζιν, αποτελεί το 50% του νέου ζεύγους. Η Levi’s διαθέτει επίσης μια ολόκληρη γκάμα βιώσιμων πρακτικών, εξοικονόμησης νερού, αποβλήτων. Το High Loose Taper εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’90, για παράδειγμα, απαιτεί πολύ λιγότερο νερό και χημικές ουσίες για να κατασκευαστεί ενώ το τελικό ύφασμα είναι πιο μαλακό.