25 Απρ 2024
READING

Το Bacardi ενώνει τον σκοπό-purpose με τα NFTs 

4 MIN READ

Το Bacardi ενώνει τον σκοπό-purpose με τα NFTs 

Το Bacardi ενώνει τον σκοπό-purpose με τα NFTs 

Καθώς τα NFTs αναπτύσσονται ως στρατηγική marketing, το Bacardi εξελίσσει την προσέγγισή του, συνδυάζοντας τον σκοπό με την τεχνολογία blockchain και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επενδύσουν στις γυναίκες στον τομέα της παραγωγής μουσικής. 

Στις 13 Οκτωβρίου, το Bacardi παρουσίασε μια δημοπρασία nonfungible token (NFT) ως το κεντρικό στοιχείο πίσω από την τελευταία επανάληψη του Music Liberates Music, ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2017 για να βοηθήσει επίδοξους μουσικούς καλλιτέχνες. 

Για τη φετινή προσπάθεια, η οποία στοχεύει συγκεκριμένα να ρίξει φως στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο της μουσικής, το Bacardi και ο παραγωγός από την Καραϊβική Boi-1da επέλεξαν τρεις γυναίκες μουσικούς – τις Bambii, Denise De’ion και Perfxn – για να δημιουργήσουν τα δικά τους κομμάτια εμπνευσμένα από την Καραϊβική, τα οποία στη συνέχεια κόπηκαν σε “mixtapes” NFT που θα δημοπρατηθούν μέσω του προγράμματος.Τα συλλεκτικά κομμάτια θα πωλούνται στην νεοσύστατη αγορά NFT Sturdy Exchange, η οποία ξεκίνησε να υποδέχεται στο κοινό στις αρχές του Οκτώβρη. 

Το Sturdy Exchange είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από δημιουργούς και απευθύνεται σε δημιουργούς. Επιδιώκει να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του, εστιάζοντας στους καλλιτέχνες σε όλη τη διαδικασία του NFT, από τη δημιουργία μέχρι την επιμέλεια και τελικά την πώληση των εξειδικευμένων συλλεκτικών αντικειμένων τους.  Κάθε NFT συνοδεύεται από πιθανή πρόσβαση σε ενθύμια με αυτόγραφα, συναντήσεις και ζωντανές παραστάσεις. Νέα NFT εμφανίζονται κάθε εβδομάδα. 

Ενώ το marketing με γνώμονα τον σκοπό δεν είναι κάτι καινούργιο για το Bacardi, το Music Liberates Music βρίσκει τη μάρκα να εξελίσσει την ψηφιακή της στρατηγική μέσω των NFTs με γνώμονα τον σκοπό. 

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα NFTs στο Sturdy Exchange θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν το engagement του Bacardi με τους καταναλωτές. Κάθε συλλεκτικό αντικείμενο θα περιλαμβάνει ένα ποσοστό από τα δικαιώματα ροής του αντίστοιχου mixtape, επιτρέποντας στους αγοραστές – ή “fanvestors”, σύμφωνα με την ανακοίνωση – να κερδίζουν χρήματα όσο περισσότερο προβάλλεται το τραγούδι τους. 

Παρά την εισροή των πρόσφατων ενεργοποιήσεων blockchain, η τεχνολογία εξακολουθεί να παρουσιάζει μια σειρά κινδύνων για τις ενδιαφερόμενες μάρκες, αφήνοντας πολλούς αβέβαιους ως προς το πώς ή ακόμη και αν τα NFTs θα ενταχθούν μακροπρόθεσμα στις στρατηγικές marketing τους. Για το Bacardi, η προσαρμογή αυτή δεν εξαρτάται τόσο από την ίδια την τεχνολογία, όσο από το πώς επεκτείνει το σκοπό της μάρκας στον ψηφιακό κόσμο.

Εξελισσόμενη ψηφιακή στρατηγική 

Δύο μήνες πριν από το Music Liberates Music, το Bacardi ξεκίνησε το πρώτο του NFT – μια συνεργασία με διάσημο φωτογράφο για την προώθηση του ρούμι από βαρέλι της μάρκας. Το συλλεκτικό αντικείμενο – ένα ψηφιακά επεξεργασμένο αντίγραφο του προϊόντος με διαδραστικά γραφικά – δημοπρατήθηκε σε ένα microsite και τα έσοδά του δόθηκαν στην πρωτοβουλία του Bacardi “Back the B.A.R.” που συνδιοργανώνει με την NAACP για να βοηθήσει τις Black-owned επιχειρήσεις να αποκτήσουν άδειες πώλησης αλκοολούχων ποτών, αλλά και τις Black-owned επιχειρήσεις στις βιομηχανίες των πωλήσεων και της φιλοξενίας. 

Ιστορικά, οι Black-owned επιχειρήσεις είχαν δυσκολότερα πρόσβαση σε δάνεια και κεφάλαια και πολλές επιχειρήσεις είναι σήμερα πιο ευάλωτες από ποτέ, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εργαζόμενων Αφροαμερικανών ιδιοκτητών επιχειρήσεων έχει μειωθεί περισσότερο από 40% εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – μια πολύ πιο απότομη πτώση από ό,τι αντιμετώπισαν άλλες φυλετικές ομάδες. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν προκλήσεις όπως η ανεπαρκής πρόσβαση σε κεφάλαια, η παραπληροφόρηση για την αδειοδότηση αλκοολούχων ποτών, οι περιορισμένες ιστορίες επιτυχίας από ομοϊδεάτες μέντορες του κλάδου και τα παραβλεπόμενα έσοδα από οινοπνευματώδη ποτά για εστιατόρια.

Η δημοπρασία είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλές μάρκες για να πουλήσουν τα NFT τους που συνδέονται με έναν ευρύτερο σκοπό, και ενώ τα συλλεκτικά αντικείμενα τείνουν να διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους, οι έμποροι συνήθως επωφελούνται απλώς φέρνοντας τον καταναλωτή πιο κοντά στην εμπειρία της μάρκας, προωθώντας έτσι τη συγγένεια για τη μάρκα και τον σκοπό της με τρόπο που είναι λιγότερο προσβάσιμος μέσω μη ψηφιακών μέσων.

Η τελευταία καμπάνια του Bacardi πηγαίνει αυτή τη δέσμευση ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στους αγοραστές να έχουν μια συνεχή οικονομική επένδυση στα NFTs τους. Καθώς αυξάνονται οι ροές, αυξάνονται και τα δικαιώματα που μπορούν να κερδίσουν οι καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ καταναλωτή, καλλιτέχνη και μάρκας. 

Η παροχή διαφάνειας και προσβασιμότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη ψηφιακής κλίμακας. Στο Sturdy Exchange, για παράδειγμα, οι καταναλωτές δεν χρειάζονται το κρυπτονόμισμα Ethereum για να υποβάλουν προσφορά για συλλεκτικά αντικείμενα – ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να προωθήσει το μήνυμα του Bacardi για τον σκοπό που επιδιώκει, ενώ παράλληλα θα διευρύνει την εμβέλεια της καμπάνιας σε πιθανούς αγοραστές. 

Καθώς οι νέες εξελίξεις στο blockchain συνεχίζουν να αναταράσσουν τον κόσμο της διαφήμισης, το Bacardi θα συνεχίσει να εξελίσσει την ψηφιακή της στρατηγική προς την κατεύθυνση να κάνει τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στις δραστηριότητες marketing της, συμπεριλαμβάνοντας τους βαθύτερα στις προσπάθειές της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.