22 Ιαν 2025
READING

Τα μεγάλα σχέδια των εταιρειών Big Tech να είναι οι κυρίαρχοι των υποδομών του internet 

5 MIN READ

Τα μεγάλα σχέδια των εταιρειών Big Tech να είναι οι κυρίαρχοι των υποδομών του internet 

Τα μεγάλα σχέδια των εταιρειών Big Tech να είναι οι κυρίαρχοι των υποδομών του internet 

Ο κόσμος του διαδικτύου έχει καταφέρει να εισχωρήσει με ιδιαίτερα καθοριστικό τρόπο στις ανθρώπινες κοινωνίες. Καθημερινά ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει το διαδίκτυο με διαφορετικό τρόπο αλλά και με διαφορετικό σκοπό. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει για επαγγελματικό σκοπό ενώ κάποιος άλλος μόνο για να ψυχαγωγηθεί και να περάσει δημιουργικά το χρόνο του. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ενέργεια που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο αποθηκεύεται και μένει εκεί για πάντα. 

Το λεγόμενο cloud, είναι υπεύθυνο τόσο για την αποθήκευση όσο και για τη διαφύλαξη όλων αυτών των δεδομένων των χρηστών κάτι που αποδεικνύει τη τεράστια δύναμη που έχει. Στην πραγματικότητα είναι ένα δίκτυο καλωδίων και διακομιστών που καλύπτουν ολόκληρο τον κόσμο. Άλλοτε στην κατοχή του υπάρχουν πιο σκοτεινές εταιρείες, ενώ άλλοτε ανήκει και ελέγχεται από την λεγόμενη Big Tech, στην οποία ανήκουν το Google και το Facebook διεκδικώντας το μεγαλύτερο μερίδιο. 

Πιο συγκεκριμένα το cloud είναι ένα φυσικό δίκτυο που είναι βασικό μέρος της ραχοκοκαλιάς του διαδικτύου, το οποίο αποτελείται από ένα τεράστιο σύστημα καλωδίων που διαπερνούν τους ωκεανούς του κόσμου. Στη πραγματικότητα έχουν το πλάτος ενός σωλήνα θαμμένο σε μικρή απόσταση από την ακτή για λόγους ασφάλειας. Το πραγματικό μέρος του καλωδίου που μεταφέρει πληροφορίες σε ολόκληρη την ήπειρο είναι απλώς ο πιο μικροσκοπικός πυρήνας του καλωδίου που μπορεί να μεταφέρει έως και 100 GBps ή ακόμα και 400 GBps σε πιο καινούρια καλώδια μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Έτσι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των κέντρων δεδομένων αλλά και γενικότερα της δύναμης του διαδικτύου πολύ συχνά είναι θέμα συζήτησης από ολόκληρη τη κοινωνία. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα ζήτημα που οδηγεί σε συζητήσεις σχετικά με τα μονοπώλια της τεχνολογίας καθώς και την υπερβολική δύναμη που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Παρόλα αυτά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για αυτά τα υπερατλαντικά καλώδια 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, τα οποία διασχίζουν τώρα σχεδόν κάθε μέρος του πλανήτη. Οι συγκεκριμένοι διαχειριστές και ιδιοκτήτες των υποδομών τείνουν να μένουν μακριά από τα φώτα της διασημότητας, καθώς αρκετές φορές πολλά από αυτά τα διεθνή καλώδια του κόσμου ανήκουν συχνά σε κοινοπραξίες εταιρειών, οι οποίες ταυτόχρονα μπορεί να είναι αντίπαλοι σε κάποιο άλλο πλαίσιο. 

Επιπλέον ορισμένα από τα μεγάλα καλώδια του διαδικτύου μπορεί να ανήκουν και σε 50 ιδιοκτήτες, ενώ μόλις το ένα τέταρτο φαίνεται να ανήκει αποκλειστικά σε μία εταιρεία. Ο μεγαλύτερος κάτοχος στον κόσμο για τους Αμερικανούς είναι η AT&T, η οποία κατέχει μερίδιο περίπου 230.000 χιλιομέτρων διεθνής καλωδίωσης διαδικτύου, ή περίπου το ένα έκτο του συνόλου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η China Telecom. Κατόπιν βρίσκεται η Chunghwa Telecom (με έδρα την Ταϊβάν) και η China Unicorn είναι έκτη στη κατάταξη. Στη δέκατη και στην ενδέκατη θέση βρίσκονται μερικά πολύ γνωστά ονόματα όπως είναι το Facebook και το Google. 

Οι εταιρίες Big Tech εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της διεθνούς καλωδίωσης. Τα τελευταία χρόνια, το (80%) των επενδύσεων σε νέα καλώδια προήλθε από τους δύο τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ. Σήμερα το Facebook διαθέτει στη κατοχή του 99.399 χιλιόμετρα καλωδίων ενώ το Google 95.876 χιλιόμετρα. Παράλληλα πραγματοποιούνται νέες επενδυτικές ενέργειες. Ειδικότερα τον Αύγουστο το Facebook και το Google ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου 12.000 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέσει τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, το Γκουάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και την Ινδονησία όταν ολοκληρωθεί το 2024. Ακόμη το Google ανακοίνωσε τα σχέδιά του σχετικά με τη κατασκευή του καλωδίου Echo subsea, το οποίο θα συνδέσει την Καλιφόρνια, τη Σιγκαπούρη, το Γκουάμ και την Ινδονησία. 

Από την πλευρά του το Facebook έχει εστιάσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το λεγόμενο 2Africa, ένα καλώδιο μήκους 45.000 χιλιομέτρων που σχεδιάστηκε με σκοπό να καλύψει ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο συνδέοντας 33 χώρες στην Αφρική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή έως το 2024. Το συγκεκριμένο έργο θα κοστίσει γύρο στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Τα κίνητρα όλων αυτόν των προσπαθειών διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρία. Από τη μία το Facebook εκτός από τη προσπάθειά του να καταφέρει να βελτιώσει τη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω αυτού θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του εφόσον η συγκεκριμένη προσπάθεια πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Από την άλλη το Google τονίζει κυρίως πώς η μεγαλύτερη συνδεσιμότητα θα ενισχύσει την τοπική οικονομική ευημερία. Επιπροσθέτως και οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν λόγους ιδιωτικότητας και ασφάλειας για να εισέλθουν στο τομέα της καλωδίωσης. 

Εξαιτίας της παρουσίας των Big Tech στον κόσμο των καλωδίων, έχει επηρεαστεί ο τρόπος σκέψης των εταιρειών που κατασκευάζουν καλώδια. Τα συγκεκριμένα δίκτυα ζηλεύουν το γεγονός ότι οι Big Tech έχουν καταφέρει να λάβουν τόσο μεγάλο μερίδιο με αποτέλεσμα να καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να τις μιμηθούν. Αναντίρρητα οι εταιρείες Big Tech λαμβάνουν ένα τεράστιο κομμάτι από το κέρδος του διαδικτύου ως πλατφόρμες με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης να θέλουν να γίνουν και οι ίδιες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα η αγορά του DirecTV από την AT&T. 

Ο έλεγχος των υποδομών του διαδικτύου είναι μια κρίσιμη παράμετρος του συνολικού ελέγχου της πληροφορίας και της δύναμης που εξασφαλίζει και δεν αφορά μόνο εταιρείες αλλά και τα κράτη σε όλο τον κόσμο.Είναι δεδομένο ότι αυτός ο ανταγωνισμός θα εξελιχθεί και άλλο και θα τροφοδοτηθεί από τα μεγάλα κράτη και τις τεχνολογικές εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.