27 Ιαν 2025
READING

Το LinkedIn εγκαταλείπει την Κίνα και λανσάρει νέα εφαρμογή

3 MIN READ

Το LinkedIn εγκαταλείπει την Κίνα και λανσάρει νέα εφαρμογή

Το LinkedIn εγκαταλείπει την Κίνα και λανσάρει νέα εφαρμογή

Εξηγώντας ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η λειτουργία της στην Κίνα, όπου οι απαιτήσεις και οι κανόνες στους οποίους πρέπει να συμμορφώνεται αυξάνονται, η πλατφόρμα επαγγελματικού networking LinkedIn, που ανήκει στη Microsoft, ανακοίνωσε ότι σταματά να δραστηριοποιείται στη χώρα. Στη θέση της, η εταιρεία θα λανσάρει μια νέα πλατφόρμα,την InJobs, που δε θα έχει τα γνωρίσματα ενός τυπικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ούτε τη δυνατότητα να ποστάρονται άρθρα, αλλά θα λειτουργεί μόνο ως ένα πόρταλ για την καταχώρηση και την εύρεση θέσεων εργασίας.

Το LinkedIn ήταν το τελευταίο μεγάλο δυτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούσε στην Κίνα. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter είναι εδώ και χρόνια μπλοκαρισμένα στη χώρα, όπου το ίντερνετ λειτουργεί με ολοένα και αυστηρότερους κανόνες και φίλτρα που λογοκρίνουν το περιεχόμενο, τα οποία συνθέτουν το λεγόμενο «Great Firewall». Το Google, μάλιστα, έχει φύγει από την Κίνα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, και η δυτική μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί ακόμα, ακολουθώντας κανόνες λογοκρισίας, ωστόσο, είναι το Bing, επίσης της Microsoft, της οποίας τα προϊόντα χρησιμοποιούνται μάλιστα ευρέως από κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες της χώρας.

Μέχρι τώρα, πάντως, το LinkedIn είχε συμμορφωθεί στους περιορισμούς που έθετε η κινεζική κυβέρνηση, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια και στις ΗΠΑ, όσο οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται. Η πλατφόρμα λογόκρινε τις αναρτήσεις των Κινέζων χρηστών της, ώστε να ακολουθήσει τους τοπικούς νόμους, όπως είχε ανακοινώσει, ενώ, πριν λίγους μήνες, τημωρήθηκε από τις κινεζικές αρχές με αναστολή δημιουργίας νέων λογαριασμών για 30 μέρες, επειδή δε λογόκρινε αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, προσπαθώντας να εξηγήσουν μια επιλογή που άλλες αμερικανικές εταιρείες απέφυγαν να κάνουν, είχαν δηλώσει ήδη από το 2014 ότι η πλατφόρμα υποστηρίζει την ελευθερία τη έκφρασης και διαφωνεί με την πολιτική λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης, ωστόσο πίστευε ότι «η απουσία του LinkedIn από την Κίνα θα στερούσε από τους Κινέζους επαγγελματίες ένα μέσο να συνδεθούν με άλλους».

Πάντως, αν και η αγορά της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες για το LinkedIn, με 54 εκατομμύρια χρήστες, τα κέρδη της Microsoft από τη δραστηριοποίησή της στη χώρα αντιστοιχούν μόλις στο 2% των συνολικών εσόδων της, παρόλο που η εταιρεία προσπαθεί εδώ και μία δεκαετία να αναπτύξει την απόδοσή της στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των accounts των Κινέζων χρηστών του LinkedIn. Ίσως απλώς μπλοκαριστούν τα πάντα από τις κινεζικές αρχές,όπως συνέβη και με τις άλλες περιπτώσεις δυτικών εταιρειών που δε συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες λογοκρισίας. Ασαφές επίσης παραμένει το μέλλον του Bing, του τελευταίου δυτικού παρόχου ιντερνετικών υπηρεσιών που λειτουργεί στην Κίνα. 

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του – έστω λογοκριμένου – LinkedIn αφήνει τους Κινέζους χρήστες ακόμα περισσότερο αποκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο, με τα κυβερνητικά μέσα να αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο, ενώ, παράλληλα, τα ίδια χρησιμοποιούν τα social media που απαγορεύουν στη χώρα, για να λανσάρουν καμπάνιες παραπληροφόρησης στο εξωτερικό. Η δραστηριοποίηση των ξένων ιδιωτικών εταιρειών στην Κίνα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη και, με το ίντερνετ να ελέγχεται επίσης όλο και πιο αυστηρά, το χάσμα με τη Δύση φαίνεται να μεγαλώνει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.