22 Δεκ 2024
READING

Υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας | το παράδειγμα των γαλλικών πολυκαταστημάτων

4 MIN READ

Υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας | το παράδειγμα των γαλλικών πολυκαταστημάτων

Υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας | το παράδειγμα των γαλλικών πολυκαταστημάτων

Το ότι υπάρχει η ανάγκη η αγορά να στραφεί και να υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, για να περιοριστεί η επιβάρυνση του πλανήτη, δεν αποτελεί μια καινούρια διαπίστωση. Όπως επίσης και το ότι η βιομηχανία της μόδας, ένας μεγάλος ρυπαντής του περιβάλλοντος, είναι από τους κλάδους για τους οποίους υπάρχει η απαίτηση να υιοθετήσουν sustainable πρακτικές, περιορίζοντας όσο γίνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Παρακολουθούμε λοιπόν το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα fashion brands να ανακοινώνουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, να δημιουργούν σειρές με ρούχα φτιαγμένα με τη λογική του upcycling, να μπαίνουν στην αγορά του resale, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μία ολόκληρη αγορά πώλησης second hand προϊόντων, μέσα από thrift shops και ανάλογες πλατφόρμες.

Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν έχει υπογραμμιστεί αρκετά είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν και οι μεγάλοι retailers στην προώθηση αυτών των αρχών και στην ενίσχυση των βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), «για να επιτευχθούν οι αρχές τις κυκλικής οικονομίας, απαιτούνται νέα business models, τα οποία απομακρύνονται από την fast fashion με τις όσο γίνεται χαμηλότερες τιμές, προς μοντέλα στα οποία τα ρούχα και τα υφάσματα για οικιακή χρήση εκτιμώνται ως αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για όσο πιο πολύ καιρό γίνεται». 

Μ’ άλλα λόγια, οι εταιρείες οφείλουν να σχεδιάζουν και να παράγουν ρούχα ανθεκτικά, που αντέχουν τόσο ως προς το υλικό τους όσο και ως προς τη λειτουργικότητά τους, ώστε να αποτελέσουν το προϊόν ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, που έχει έσοδα όχι πια αποκλειστικά πουλώντας νέα κομμάτια, αλλά μέσα από ήδη υπάρχοντα προϊόντα, μέσω πρακτικών όπως η επανάχρηση και το resale.

Στη δημιουργία και την εδραίωση αυτού του μοντέλου, οι μεγάλοι λιανοπωλητές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, επιλέγοντας με τους προμηθευτές/fashion brands να συνάψουν νέου τύπου συνεργασίες, που αναβαθμίζουν σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας τον τρόπο που η μόδα δημιουργείται, διατίθεται στην αγορά και αποφέρει κέρδη.

Μια καλή αρχή στο Παρίσι

Αυτή τη νέα προσέγγιση δοκιμάζουν αυτήν την εποχή τα γνωστά πολυκαταστήματα του Παρισιού· το θρυλικό Galeries Lafayette και το Printemps, με διαφορά δύο εβδομάδων περίπου, εγκαινίασαν τον Σεπτέμβριο χώρους που λειτουργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, προσεγγίζοντας και το αντίστοιχο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο καταναλωτικό κοινό των Gen Z-ers. Παράλληλα, το Le Bon Marché Rive Gauche εγκαινίασε ένα κατάστημα με vintage είδη σπιτιού.

Ειδικότερα, το Galeries Lafayette αφιερώνει πλέον έναν χώρο 500 τετραγωνικών αποκλειστικά στην κυκλική μόδα. Ονομάζεται «Le(Re)Store» και στόχος του είναι να ενισχύσει έμπρακτα την ιδέα του upcycling και του circularity, υποστηρίζοντας την αγορά και την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων μέσα από επιλεγμένες συνεργασίες με μάρκες που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά του second hand. Oι πελάτες μπορούν να φέρουν εδώ τα κομμάτια που δε θέλουν, να τα ανταλλάξουν, να τα πουλήσουν ή να τα δωρίσουν. Παράλληλα, στο Le(Re)Store μπορεί να βρει κανείς και τα ρούχα από brands που δημιουργούν με βάση το upcycling.

To Printemps, πάλι, δημιούργησε το «7eCiel», έναν χώρo 1300 τετραγωνικών, όπου πωλούνται μεταχειρισμένα ρούχα και μια επιλογή από δημιουργίες εταιρειών φιλικών προς το περιβάλλον. Και το Bon Marché Rive Gauche εγκαινίασε το Maison Vintage, όπου μπορεί κανείς να βρει vintage έπιπλα και είδη σπιτιού. 

Και σε άλλα μέρη του πλανήτη έχουν αρχίσει να γίνονται ανάλογες κινήσεις, με διαφορετικά concepts, που όμως κινούνται γύρω από αυτές τις αρχές – από τα Harrods στο Λονδίνο, με την πρωτοβουλία Luxury for Life, μέχρι τη Φλωρεντία, με το πολυκατάστημα Luisaviaroma και τις sustainable επιλογές του, έως και το Χονγκ Κονγκ, όπου η Lane Crawford λάνσαρε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών, ηλεκτρονικών συσκευών και ρούχων.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων φιλοδοξούν ότι αυτοί οι χώροι θα γίνουν και ένας τόπος συνάντησης των περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων πελατών, όπου θα ανταλλάσουν και θα μεταπωλούν ρούχα, τροφοδοτώντας την κυκλική φιλοσοφία – και παρατηρούν ότι ο κλάδος τους προχωρά γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακόμα είναι νωρίς να φανεί η ανταπόκριση του κοινού, ενός κοινού βεβαίως ήδη εξοικειωμένου με το concept του resale, του upcycling και του second hand, αλλά επίσης συνηθισμένου να δραστηριοποιείται και να κάνει τις αγορές του στις εξειδικευμένες πλατφόρμες και τα αντίστοιχα καταστήματα. Ωστόσο, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, και οι υπεύθυνοι των πολυκαταστημάτων πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία τους θα προσελκύσει και ένα νεανικό κοινό. Οπότε, και μετά από την κατάλληλη προσαρμογή, το επόμενο βήμα είναι οι πρακτικές αυτές να επεκταθούν και στα άλλα καταστήματα των μεγάλων αυτών αλυσίδων – αλλά και να υιοθετηθούν και από άλλους μεγάλους retailers.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.