17 Ιαν 2025
READING

Γιατί πληρώνουμε πολλά για τεχνολογίες στα αυτοκίνητα που δε χρησιμοποιούμε;

4 MIN READ

Γιατί πληρώνουμε πολλά για τεχνολογίες στα αυτοκίνητα που δε χρησιμοποιούμε;

Γιατί πληρώνουμε πολλά για τεχνολογίες στα αυτοκίνητα που δε χρησιμοποιούμε;

Μερικές δεκαετίες πίσω, οι άνθωποι πίστευαν ότι στο μέλλον, το δικό μας παρόν, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είναι η νόρμα. Σήμερα, ωστόσο, το κοντινότερο που υπάρχει σε αυτήν την φιλοδοξία είναι οι δηλώσεις του Elon Musk για τα επόμενα χαρακτηριστικά του Tesla, και έπειτα όλες οι καινοτομίες με κάμερες, ανιχνευτές κινήσεων, υπολογιστές από τους οποίους μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του και προηγμένα λογισμικά.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι, ότι πολλά από αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, οι καταναλωτές απλώς δεν τα θέλουν.

Αυτό δείχνουν σχετικές έρευνες, που βρήκαν ότι, αν και τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά ακούγονται δελεαστικά στη διαφήμιση ή όταν κάποιος βρίσκεται στην αναζήτηση του επόμενου αυτοκινήτου του, στην πράξη πολλά από αυτά μένουν απλώς αχρησιμοποίητα.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να μη βρίσκουν όλα αυτά τα γνωρίσματα πρακτικά, ή να ανακαλύπτουν ότι έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους, αλλά και ότι δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Μερικές φορές σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο πωλητής, που αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος μπορεί να «διδάξει» στον πελάτη τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο μόνο ένα 30% των καταναλωτών ενημερώνεται σχετικά από τους εμπόρους και του πωλητές. Έτσι, τελικά, καταλήγουμε σε ένα ποσοστό πάνω από 60% για τους οδηγούς που δε χρησιμοποιούν ποτέ τις τεχνολογίες του καινούριου τους αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: η Porsche οδηγεί τη νέα τάση της μόδας

Ωστόσο, πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν πληρώσει, και που είναι εν μέρει υπεύθυνες για την άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων. Αυτό δε σημαίνει ότι ο πελάτης παρασύρθηκε και αγόρασε ένα όχημα με τεχνολογικό εξοπλισμό που τελικά δε χρειάζεται, αλλά ότι απλώς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν προσφέρουν πολλές εναλλακτικές και περιλαμβάνουν αυτά τα ψηφιακά πρόσθετα στις στάνταρ εκδόσεις τους.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές λανσάρουν ολοένα και περισσότερες καινοτομίες, για να αναβαθμίσουν αυτό που προσφέρουν τα αυτοκίνητά τους, χωρίς όμως να έχουν το αναμενόμενο feedback από τους οδηγούς. Μάλιστα, ειδικά για αυτοματισμούς που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια, κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει η παγίδα να δημιουργηθεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στους οδηγούς, κάνοντάς τους τελικά πιο απρόσεκτους – και χρησιμοποιούν τους αυξανόμενους δείκτες των τροχαίων ατυχημάτων για να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη.

Η νέα στρατηγική της Volkswagen θέτει το λογισμικό και την αυτόνομη οδήγηση στο επίκεντρο

Επιπλέον, υπάρχει μία ακόμα τάση που αγκαλιάζουν μαζικά οι κατασκευαστές, η οποία ανεβάζει το κόστος του αυτοκινήτου: οι συνδρομές. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξοπλίζουν τα καινούρια τους μοντέλα με hardware ικανό να προσδώσει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, το οποίο, όμως, πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων με το αντίστοιχο software για να λειτουργήσει, μέσα από συνδρομές και downloads των σχετικών εφαρμογών. Έτσι, οι νέοι αγοραστές αναγκάζονται να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με έναν υπολογιστή που ίσως να μη χρησιμοπoιήσουν ποτέ – ή που θα «ενεργοποιήσουν» επιλεκτικά, ενώ ίσως κατά καιρούς θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εκ νέου για όσα χρειάζονται και για τις αναβαθμίσεις του λογισμικού.

Τι χρειάζονται όμως στ’ αλήθεια οι καταναλωτές; 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πιο δημοφιλές έξτρα είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με κάμερα, εργαλεία δηλαδή που βοηθούν τον οδηγό να έχει καλύτερη άποψη του τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο και που προσφέρουν κάποιου είδους καθοδήγηση. Προκειμένου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολύ δημοφιλής είναι η τεχνολογία που τους επιτρέπει να οδηγούν με τη χρήση μόνο ενός πεντάλ, χωρίς να χρειαζεται δηλασή να χρησιμοποιούν το φρένο.

Φυσικά, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η καινοτομία πρέπει να σταματήσει. Ίσως όμως χρειάζεται καλύτερη επαφή με τον καταναλωτή και προτεραιότητα στη χρηστικότητα και στην απλότητα, παρά στην πολυπλοκότητα, όσο εντυπωσιακή και αν είναι – για να μην αισθάνεται ούτε ο οδηγός αλλά ούτε και ο κατασκευαστής ότι τα χρήματα που κοστίζει η τεχνολογία πηγαίνουν τελικά χαμένα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.