18 Απρ 2024
READING

Γιατί οι start up επιχειρήσεις χορηγούν ξαφνικά αθλητικές ομάδες και φεστιβάλ;

5 MIN READ

Γιατί οι start up επιχειρήσεις χορηγούν ξαφνικά αθλητικές ομάδες και φεστιβάλ;

Γιατί οι start up επιχειρήσεις χορηγούν ξαφνικά αθλητικές ομάδες και φεστιβάλ;

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Aston Villa νίκησε την Everton 3-0. Με πρώτη ματιά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή, αλλά αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι οι εμφανίσεις και των δύο ομάδων είχαν το λογότυπο της Cazoo, της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρίας στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που σε μόλις τρία χρόνια η αποτίμησή της ανήλθε στα 7 δισεκατομμύρια λίρες. Ο αγώνας ονομάστηκε «Cazoo derby». 

Αποτελεί μέρος μιας τάσης των ευρωπαϊκών tech startups εταιρειών, οι οποίες κατακλύζονται από ποσά χρηματοδότησης ρεκόρ, κάτι που προκαλεί τεράστια πίεση στις συγκεκριμένες εταιρείες να επιτύχουν και να εξελιχθούν. Έτσι αρχίζουν να χορηγούν μεγάλες εκδηλώσεις, οι οποίες προσεγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλές από αυτές τις εταιρείες παίρνουν την θέση από παλιότερες τεχνολογικές επιχειρήσεις στον χώρο σηματοδοτώντας τα νέα δεδομένα της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα 9 από τις 20 κορυφαίες ομάδες στην Αγγλία συνεργάζονται με νεοσύστατες εταιρείες, ενώ πριν από ακριβώς τρία χρόνια μόνο η Arsenal και η Cardiff είχαν διαφήμιση από startups. 

Δεν πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συνεργασίες μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και σε άλλα αθλήματα και φεστιβάλ στην Αγγλία.Συγκεκριμένα η Zapp η on-demand εταιρεία παράδοσης έκανε launch τον Ιανουάριο και έχει ανακοινώσει μία χρηματοδότηση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα. Έτσι αυτό που έκανε είναι να υπογράψει μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας με δύο φεστιβάλ μουσικής του Λονδίνου καθώς και με την Chelsea F.C, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ωριμάζει και είναι πιο φιλόδοξο από ποτέ καθώς γνωρίζει πώς να οικοδομήσει ένα καταναλωτικό εμπορικό σήμα. 

Η συνολική χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη το 2021 έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί από τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ του περασμένου έτους αποτελώντας μια χρονιά ρεκόρ για τα δεδομένα. Η χορηγία μιας μεγάλης αθλητικής ομάδας είναι ένας καλός τρόπος για να αναπτυχθεί μια ουσιαστική σύνδεση με μια μεγάλη κοινότητα, σε αντίθεση με τις πιο συμβατικές μορφές διαφήμισης όπως είναι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία τηλεοπτική διαφήμιση έχει ενημερωτικό σκοπό, μία χορηγία δημιουργεί μια άμεση συναισθηματική σύνδεση με τη μάρκα. Αντίστοιχα με τις Zapp και Cazoo, οι Getir και Cinch έχουν επίσης εισχωρήσει στον τομέα των ποδοσφαιρικών συνεργασιών. Η Octopus Energy χορηγεί την Arsenal, η Sokin πραγματοποίησε συνεργασία εξίσου με την Arsenal, την Everton, την Fulham και το Monaco, η PensionBee συνεργάστηκε με την Brentford F.C, ενώ το makeup brand War Paint χορήγησε τη Norwich City. 

Ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει; 

Η Cazoo έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη βρετανική αθλητική σκηνή. Συγκεκριμένα είναι χορηγός του μεγάλου τουρνουά κρίκετ Hundred, της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Ουαλίας αλλά και αρκετών αγώνων μπιλιάρδου και βελάκια. Επιπλέον η Cinch, η οποία ανταγωνίζεται την Cazoo στο digital marketplace αυτοκινήτων εξαπλώνεται προς τον αθλητισμό, δημιουργώντας συνεργασίες με διάφορα αθλήματα όπως ράγκμπι, τένις και motoring. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο για τις νεοσύστατες εταιρείες να ανταγωνίζονται στους συγκεκριμένους τομείς. 

Παρόλα αυτά η Cinch δεν σταμάτησε εκεί αλλά υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με τέσσερα φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2021 συμπεριλαμβανομένων των Latitude, Creamfields, TRNSMT και του Isle of Wight Festival, καθώς και με μία από τις θερινές συνεδρίες του Εδιμβούργου το 2022. Ταυτόχρονα η Zapp εντάχθηκε και αυτή στο φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι, καθώς σύναψε συνεργασία με το All Points East και το Wireless με έδρα το Λονδίνο.

Για μια καταναλωτική εταιρεία η ταχεία ανάπτυξη συχνά αποτελεί απότοκο της αξιοπιστίας και αυτό που λέμε «cultural relevance». Μέσω των συγκεκριμένων συνεργασιών δίνεται η ευκαιρία στις εταιρείες να καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα το κοινό και να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες του, τροφοδοτώντας μία μακροπρόθεσμη σχέση. Για παράδειγμα η συνεργασία με τα φεστιβάλ ταιριάζει στη Zapp υποστηρίζοντας τις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέρος των πελατών που στοχεύει να προσεγγίσει η εταιρεία είναι και οι νέοι επαγγελματίες διαμορφώνοντας ένα φρέσκο κοινό. Επιπλέον η Habito τον Μάρτιο συνεργάστηκε με το Skateboard GB, διεξάγοντας όχι μόνο εκδηλώσεις αλλά επενδύοντας στην ανάπτυξη όλων των «skateable spaces» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρομοίως η Sky συνεργάστηκε με τη British Cycling εστιάζοντας στο να ασχοληθούν οι άνθρωποι με το άθλημα, μια συμφωνία στην οποία συμμετείχε και η Newbery. Έχει τεράστια σημασία επομένως το κοινό και οι ανάγκες του και από δημογραφική άποψη. 

Η βιομηχανία χορηγιών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία άνοιξε την πόρτα σε νεοσύστατες εταιρείες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τη χορηγία εκδηλώσεων. Αρκετοί παραδοσιακοί διαφημιστές αποσύρθηκαν και πολλές συμφωνίες χωρίς να ανανεωθούν επειδή οι εταιρείες είχαν πληγεί από την συνθήκη της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια οι νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υπήρξε και μία προσπάθεια απομάκρυνσης από πιο παραδοσιακούς χορηγούς των αθλητικών αγώνων και των φεστιβάλ, όπως είναι οι στοιχηματικές εταιρείες. 

Πράγματι για ορισμένες αθλητικές ομάδες και ιδιοκτήτες εκδηλώσεων ο ιδανικός συνεργάτης ήταν εκείνος που θα υπέγραφε την μεγαλύτερη επιταγή, κάτι που πλέον δεν είναι απαραίτητο. Οι νέες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας διαθέτουν τους πόρους να επενδύσουν σε μεγάλες συνεργασίες και οι βιομηχανίες αθλητισμού και φεστιβάλ είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.