Καθώς η πανδημία επιταχύνει τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν και τι καταναλώνουν, η PepsiCo αξιοποιεί τα δεδομένα για να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να αυξήσουν τις πωλήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση για τα δικά της ποτά και σνακ.
Η εταιρεία λανσάρει την Pepviz, μια πλατφόρμα που προσφέρει στους λιανοπωλητές αναλύσεις, data science και άλλα εργαλεία για την προσέλκυση νέων αγοραστών, την προώθηση των επισκέψεων στο κατάστημα και την ενίσχυση της αφοσίωσης, την ενθάρρυνση των παρορμητικών αγορών, τη βελτίωση του συνόλου των προϊόντων και την αύξηση των πωλήσεων τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο.
Μέσω της Pepviz, η CPG μπορεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα λιανικής και αγοραστών για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών που μερικές φορές μπορεί να διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Η συλλογή δεδομένων μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να βελτιστοποιήσουν τον περιορισμένο χώρο στα ράφια τους και να λύσουν άλλα προβλήματα.
Η PepsiCo εξετάζει πώς η εταιρεία και οι λιανοπωλητές με τους οποίους συνεργάζεται μπορούν να προχωρήσουν μπροστά μετά την πανδημία.
Το τοπίο των τροφίμων πλήττεται σε πολλά μέτωπα, με τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων να αναζητούν τρόπους για να γίνουν πιο ευέλικτες και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσο των αγοραστών όσο και των λιανοπωλητών. Οι καταναλωτές όχι μόνο επιδιώκουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά αγοράζουν επίσης περισσότερα από τα είδη διατροφής τους μέσω διαδικτύου, ένα ζεύγος τάσεων που έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί τροφίμων και οι έμποροι λιανικής πώλησης αγωνίζονται να απαντήσουν στο πώς θα είναι το μέλλον – πόσο θα συνεχίσουν οι άνθρωποι να τρώνε στο σπίτι μετά την πανδημία, για τρόπους πρόβλεψης του πού θα πάει η αγορά και πώς μπορούν να κερδίσουν. Η απάντηση βρίσκεται όλο και περισσότερο στα δεδομένα.
Η Pepviz χρησιμοποιείται επί του παρόντος από λίγους πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες. Παρόλα αυτά, η επιθυμία των λιανοπωλητών να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα – και το πλήθος των ερωτήσεων που πρέπει να απαντήσουν σε ένα ταχέως κινούμενο περιβάλλον – πιθανότατα θα ωθήσει περισσότερους από αυτούς να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα.
Η PepsiCo έχει αναπτύξει επιθετικά τη βάση δεδομένων της τα τελευταία πέντε χρόνια και χρησιμοποιεί τακτικά δεδομένα κατά τη συνεργασία της με τους λιανοπωλητές. Όμως, η Pepviz προχωράει ένα βήμα παραπέρα, “φωτίζοντας” τη συμπεριφορά των αγοραστών σε υπερτοπική κλίμακα, λέγοντας στον λιανοπωλητή όχι μόνο τι αγοράζουν οι πελάτες στο κατάστημά του, αλλά και τι αγοράζουν σε άλλα καταστήματα της περιοχής.
Για παράδειγμα, η PepsiCo σημείωσε πώς οι λιανοπωλητές μικρού μεγέθους με περιορισμένο χώρο στα ράφια συνήθως διαθέτουν την ίδια ποικιλία προϊόντων. Η Pepviz χρησιμοποίησε τα αγοραστικά πρότυπα και τα δεδομένα συμπεριφοράς των αγοραστών που συλλέχθηκαν από για να βοηθήσει τα καταστήματα ψιλικών να αντιληφθούν πώς να ταξινομήσουν τους πελάτες του σε τέσσερις κατηγορίες, με κάθε ομάδα να έχει το δικό της μείγμα προϊόντων.
Περίπου το 80% των ειδών ήταν τα ίδια σε όλες αυτές τις κατηγορίες, αλλά το υπόλοιπο 20% μπορούσε να αλλάξει για να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μετά την προσαρμογή της γκάμας της, μια αλυσίδα είδε τις πωλήσεις των αλμυρών σνακ της να αυξάνονται κατά 4.000 δολάρια ανά κατάστημα ετησίως, ενώ η άλλη αυξήθηκε κατά σχεδόν 1.300 δολάρια.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένας λιανοπωλητής ήθελε να αυξήσει τις πωλήσεις στην κατηγορία των αλμυρών σνακ του. Η εταιρεία προσέφερε σε μεγάλο βαθμό την ίδια γκάμα προϊόντων, αλλά δεν είχε σκεφτεί πολύ να διαθέτει τα σνακ της PepsiCo που είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό, όπως τα φουρνιστά πατατάκια ή τα Bare Snacks. Δεν ήταν σίγουρη αν οι πελάτες της ήταν έτοιμοι. Με τα δεδομένα του Pepviz, η PepsiCo καθόρισε ποια από τα καταστήματα του λιανοπωλητή θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις πιο υγιεινές προσφορές για την αύξηση των πωλήσεων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.