24 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Γιατί οι νέοι της Κίνας δεν θέλουν να παντρευτούν; 

2 MIN READ

Έρευνα | Γιατί οι νέοι της Κίνας δεν θέλουν να παντρευτούν; 

Έρευνα | Γιατί οι νέοι της Κίνας δεν θέλουν να παντρευτούν; 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Communist Youth League της Κίνας, η οποία πήρε συνέντευξη από 3.000 Κινέζους ηλικίας 18-26, σχεδόν οι μισές νεαρές γυναίκες και το ένα τέταρτο των ανδρών του δείγματος δήλωσαν ότι ο γάμος δε συγκαταλέγεται στα άμεσα σχέδιά τους. Οι Κινέζοι της GenZ αιτιολόγησαν επακριβώς τη θέση τους για την επιλογή τους θέτοντας ορισμένες αιτίες όπως το να μην έχουν χρόνο για να παντρευτούν, η δυσκολία στην εύρεση του κατάλληλου ατόμου καθώς και η οικονομική επιβάρυνση που έχει τόσο ο γάμος όσο και η ανατροφή των παιδιών. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση στη χώρα, η οποία προσπάθησε να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων φέτος θέτοντας μια νέα πολιτική για τις οικογένειας με τρία παιδιά, αίροντας την προηγούμενη απαγόρευση απόκτησης περισσότερων από δύο παιδιών ανά ζευγάρι.

Μπορεί να ακούγεται εκπληκτικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άγαμοι νέοι Κινέζοι απορρίπτουν την ιδέα να αποκατασταθούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Σημάδι κατατεθέν για τη συγκεκριμένη χώρα αποτελεί η γρήγορη εργασιακή κουλτούρα «996», η οποία επιβάλλει εξαήμερη εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέσιμος χρόνος κοινωνικοποίησης και γνωριμίας με άλλους ανθρώπους είναι μηδαμινός. Επιπλέον η Κίνα έχει πολύ υψηλό κόστος ζωής σε σύγκριση με τους μισθούς της. Σήμερα η εξοικονόμηση χρημάτων και η αγορά σπιτιού, δύο από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για να παντρευτεί κάποιος στην Κίνα, μοιάζουν πραγματικά με αληθινή πολυτέλεια.

Παρόλα αυτά κάτι που πραγματικά προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι αν και η ιδέα της απομάκρυνσης από το γάμο εξαπλώνεται μεταξύ του νεότερου καταναλωτικού κοινού της Κίνας, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να εξοικονομούν τα χρήματά τους για άλλου είδους αγορές και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα είδη πολυτέλειας. Έτσι οι high-end μάρκες ήδη σκέφτονται τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω σχετικών στρατηγικών marketing.

Για παράδειγμα οι χρήστες του διαδικτύου απέρριψαν την ιδέα ότι οι ανύπαντρες γυναίκες δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα δικά τους δαχτυλίδια αρραβώνων, γεγονός που οδήγησε τις νέες γυναίκες να αγοράσουν περισσότερα διαμάντια για τον εαυτό τους. Επομένως, παρόλο που αυτή η είδηση ​​μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στα luxury brands  αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να συνεχίσουν να αντιδρούν στις ανάγκες της αγοράς παραμένοντας στην επικαιρότητα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.