Όταν οι καταναλωτές αρχίζουν την έρευνα αγοράς αναζητώντας χριστουγεννιάτικα δώρα στρέφονται συντριπτικά προς κάποιον συγκεκριμένο retailer. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από την FullStory και αποτελείται από 1.600 Αμερικανούς καταναλωτές, το (80%) των ερωτηθέντων θα πραγματοποιήσουν έρευνας αγοράς δώρων στο Amazon. Κατόπιν με πολύ μικρή διαφορά βρίσκονται τα sites των retailers (50%) και το Google (36%).
Περισσότεροι από 1 στους 10 ερωτηθέντες θα αναζητήσουν χριστουγεννιάτικα δώρα στο Facebook (12%) ή στο Instagram (10%). Αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (18%) θα πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς στο Etsy. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι ερωτηθέντες είναι γενικά πολύ πιο ικανοποιημένοι από τις αγορές τους μέσω διαδικτύου συγκριτικά με τις αγορές στα φυσικά καταστήματα, χωρίς να σημαίνει ότι και η αγορά του ecommerce δεν αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.
Από τη μία η αγορά των φυσικών καταστημάτων έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από προκλήσεις σύμφωνα με τους ερωτώμενους, οι οποίες σχετίζονται με τα είδη out-of-stock και περιορισμένων μεγεθών (59%), με την έλλειψη προσωπικού για βοήθεια στα καταστήματα (50%) και με τις ανεπαρκείς προφυλάξεις ενάντια στον COVID-19 (41%). Το (46%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι αγορές στα καταστήματα είναι χειρότερες συγκριτικά με πριν από την πανδημία, ενώ μόλις το (12%) του συνολικού δείγματος δήλωσε ότι η αγοραστική εμπειρία έχει βελτιωθεί. Από την άλλη το (88%) των ερωτηθέντων ανέφερε οι διαδικτυακές εμπειρίες είναι «τόσο καλές ή καλύτερες» συγκριτικά με πριν από την πανδημία. Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) του δείγματος υποστηρίζουν ότι η ψηφιακή εμπειρία έχει βελτιωθεί, ενώ μόλις το (12%) ανέφερε ότι είναι χειρότερη.
Μερικά σημαντικά ευρήματα της έρευνας:
Συνολικά το (31%) των αγοραστών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων αγορών φέτος στο διαδίκτυο φέτος σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο 3 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι δυσλειτουργίες των sites και των shopping carts, δυσκολεύουν τους καταναλωτές τη συγκεκριμένη αγοραστική περίοδο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) του δείγματος δεν είναι πιθανό να αγοράσουν ξανά από κάποιον retailer που παρέχει μια απογοητευτική ψηφιακή εμπειρία. Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις των ερωτηθέντων κατά τη διάρκεια των online αγορών είναι: Όταν το καλάθι αγορών δεν θα ολοκληρώσει κάποια συναλλαγή (37%) ή δεν θα δέχεται τον εκπτωτικό κωδικό (36%), καθώς και όταν οι σελίδες δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν και κάποιου είδους σφάλμα του site (34%).
Οι ερωτηθέντες ζητούν από τους retailers να τους δείχνουν τα είδη που βρίσκονται σε απόθεμα (66%), να επισημαίνουν τα out-of-stock είδη πριν καταλήξουν στο ηλεκτρονικό καλάθι αγορών (60%) καθώς και να τους ειδοποιήσουν όταν τα προϊόντα βρίσκονται ξανά σε διαθεσιμότητα (51%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα εξέτασε τη στάση των καταναλωτών όσον αφορά τις mobile αγορές διαπιστώνοντας ότι:
Ένας στους τρεις (34%) των ερωτηθέντων του δείγματος δηλώνουν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα αποτελούν το βασικό κανάλι των διαδικτυακών τους αγορών ενώ το (58%) υποστηρίζει ότι τουλάχιστον το ήμισυ των διαδικτυακών τους αγορών πραγματοποιείται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
Το (46%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα όταν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή παρά το κινητό τηλέφωνο.
Το δείγμα των mobile-first ερωτηθέντων (42%) είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με σελίδες που αδυνατούν να φορτώσουν, έναντι (35%) των ερωτηθέντων του συνολικού δείγματος. Παράλληλα το (41%) των mobile-first ερωτηθέντων μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία στην εύρεση πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα ή τα μεγέθη, έναντι του (35%) του συνολικού δείγματος.
Το καταναλωτικό κοινό στηρίζεται περισσότερο από ποτέ στην ψηφιακή εμπειρία για να το βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο συνδυασμός των υψηλών προσδοκιών και των διαφόρων ζητημάτων απόδοσης του εκάστοτε site μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και κατ’ επέκταση σε μείωση των πωλήσεων για τους retailers. Ακόμη οι ελλείψεις των προϊόντων και οι καθυστερήσεις στην αποστολή των παραγγελιών είναι αναπόφευκτα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι λιανοπωλητές την συγκεκριμένη αγοραστική περίοδο πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουν στην βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.