24 Απρ 2024
READING

Η Bird λανσάρει καινοτομική δυνατότητα ανίχνευσης

4 MIN READ

Η Bird λανσάρει καινοτομική δυνατότητα ανίχνευσης

Η Bird λανσάρει καινοτομική δυνατότητα ανίχνευσης

Η γνωστή εταιρεία micromobility Bird εντάσσει στο λειτουργικό της συστήματα ADAS για ηλεκτροκίνητα σκούτερ. Μετά από τρία χρόνια έρευνας η εταιρεία λάνσαρε μία νέα τεχνολογική δυνατότητα, η οποία θα μπορεί να ανιχνεύσει πότε ένας οδηγός μετακινείται απότομα πάνω στο πεζοδρόμιο ακινητοποιώντας σιγά σιγά το όχημα. Η συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογία αυτή τη στιγμή διανύει μία πιλοτική διαδικασία σε εκατοντάδες σκούτερ στις Η.Π.Α, ενώ αναμένεται να επεκταθεί αρκετά και να φτάσει μέχρι και στη Μαδρίτη στις αρχές του επόμενου έτους καθώς και σε αρκετές πόλεις παγκοσμίως. 

Όλα τα νέα οχήματα θα κατασκευάζονται με βάση τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανίχνευσης, κάτι που πρόκειται μελλοντικά να επεκταθεί ακόμη περισσότερο σε εκατοντάδες οχήματα. Αναλυτικότερα η νέα λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις πιο επικίνδυνες και επίφοβες συνέπειες που είναι πιθανόν να συμβούν σε οποιονδήποτε οδηγό οχημάτων κατηγορίας micromobility στις αστικές πόλεις. Έτσι όλο αυτό έγινε πραγματικότητα μέσω μιας συνεργασίας με την u-blox, μιας ελβετικής εταιρείας που παράγει ασύρματους ημιαγωγούς και μονάδες εντοπισμού υψηλής ακρίβειας. Έτσι και οι δύο εταιρείες μαζί ανέπτυξαν μια ξεχωριστή έκδοση της μονάδας ZED-F9R της u-blox, προσαρμοσμένη ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες της κοινότητας της micromobility βιομηχανίας. 

Επιπλέον διαθέτει αισθητήρες GPS καθώς και ένα σύστημα που ονομάζεται RTK, το οποίο χρησιμοποιεί δυνατότητες της κινηματικής σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια συμπεριλαμβάνει ένα σύστημα αισθητήρων, το οποίο συλλέγει όλα αυτά τα δεδομένα μαζί καθώς και τα δεδομένα από το ίδιο το όχημα, όπως το πόσο έχει προχωρήσει ο τροχός ή η γωνία που κλίνει το σκούτερ και μέσω της βοήθειας του GPS αποκτά μία πραγματικά εξαιρετικά ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται το όχημα, ακόμη και σε στιγμές όπου το σήμα του GPS δεν λειτουργεί πολύ καλά. Στη περίπτωση που κάποιος οδηγός παρεκκλίνει από τη διαδρομή του και βρεθεί πάνω στο πεζοδρόμιο τότε θα λαμβάνει ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις για τις παραβάσεις του μέσω εφαρμογής στο κινητό. 

Επίσης μέσω του νέου καινοτόμου συστήματος επεξεργάζονται διάφορα δεδομένα όπως η ταχύτητα των τροχών, η επιτάχυνση, ο προσανατολισμός και η κινηματική, τα οποία συνδυαστικά μπορούν να προσφέρουν μία ακριβή τοποθεσία του εκάστοτε οχήματος. Όλες αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονται μέσω της πλακέτας του οχήματος στο Bird OS, το αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει με τι τρόπο θα διαχειριστεί τα δεδομένα που σύλλεξε. 

Η Bird αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαδικασία ανακάλυψης και αναζήτησης διαφορετικών τεχνολογικών μέσων ανίχνευσης πεζοδρομίων από το 2019 και δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ασχολείται με κάτι παρόμοιο. Στον κόσμο των micromobility συστημάτων υποστήριξης υφίστανται δύο στρατόπεδα. Από τη μία στο πρώτο στρατόπεδο συγκαταλέγονται εταιρείες που βασίζονται σε εξαιρετικά ακριβή συστήματα ανίχνευσης και αισθητήρων, τα οποία αποσκοπούν στον εντοπισμό της κακής οδικής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα η Tesla δήλωσε ότι πρόκειται να χρησιμοποιεί πλέον τα προσωπικά δεδομένα οδήγησης του εκάστοτε οδηγού, με σκοπό να εξακριβώσει εάν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων Tesla, οι οποίοι έχουν πληρώσει για την παροχή του λογισμικού «Full Self-Driving» μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τελευταία έκδοση beta, σύμφωνα με την οποία υπόσχεται να προσφέρει δυνατότητες οδήγησης ακόμη πιο αυτοματοποιημένες. Το νέο software update έγινε ευρύτερα διαθέσιμο τις 24 Σεπτεμβρίου. Επίσης η Superpedestrian εξαγόρασε πρόσφατα τη Navmatic χρησιμοποιώντας το λογισμικό εντοπισμού της εταιρείας, το οποίο θα ενσωματωθεί σε κάθε νέο σκούτερ LINK μέχρι τον Δεκέμβριο. 

Από την άλλη στο δεύτερο στρατόπεδο ανήκουν οι εταιρείες Spin, Voi και πιο πρόσφατα εντάχθηκε και η Helbiz, οι οποίες συνεργάζονται με νεοσύστατες εταιρείες όπως είναι η Drover AI και η Luna μέσω των οποίων τοποθετούνται κάμερες που μπορούν να ανιχνεύσουν πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους καθώς και πεζούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι computer vision εταιρείες υποστηρίζουν αρκετά συχνά ότι τα συγκεκριμένα location-based scooter ADAS δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιοχές χωρίς GPS. Παρόλα αυτά η εταιρεία έχει μεριμνήσει και γι’ αυτό. Μέσω της μονάδας της u-blox παρέχεται ένα σύστημα, το οποίο υπολογίζει τη τρέχουσα θέση ενός κινούμενου οχήματος χρησιμοποιώντας μια προκαθορισμένη θέση. Το GPS θα ήταν πιθανώς το σημείο εκκίνησης, οπότε εάν το όχημα χάσει εντελώς τη λήψη του δορυφόρου, μπορεί να βασιστεί σε άλλους αισθητήρες για να καθορίσει πόση απόσταση έχει διανύσει. 

Οι νέες λειτουργικές δυνατότητες εκτός από το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα των micromobility εταιρειών θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν αρκετά μέσω του ότι γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται τα οχήματα, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο που δαπανάται για την αναζήτησή τους.

Εκτός από αυτό, οι νέες λειτουργίες θεωρούνται και αρκετά προσιτές. Συγκεκριμένα οι λύσεις που βασίζονται σε κάμερα κοστίζουν στους οδηγούς περίπου 200$, οι οποίες ωστόσο με τη πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο προσιτές αγγίζοντας τα 80$ ανά όχημα, εφόσον καταφέρουν να ενταχθούν στην αγορά δυναμικά και αποκτήσουν το δικό τους μερίδιο καθώς βασική προτεραιότητα για αρχή είναι να γίνουν κερδοφόρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.