24 Απρ 2024
READING

StudyStream | Η online κοινότητα διαβάσματος που μετρά εκατομμύρια χρήστες

4 MIN READ

StudyStream | Η online κοινότητα διαβάσματος που μετρά εκατομμύρια χρήστες

StudyStream |  Η online κοινότητα διαβάσματος που μετρά εκατομμύρια χρήστες

Το StudyStream είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα ειδικό μέρος στο διαδίκτυο όπου σπουδαστές από όλο τον κόσμο μπορούν να διαβάσουν με άλλους, να μοιραστούν συμβουλές μελέτης και πολλά άλλα. Η πλατφόρμα προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο “focus rooms” στο Zoom, όπου οι σπουδαστές δύνανται να ενεργοποιήσουν την κάμερα, να βάλουν τα ακουστικά τους και να ανοίξουν τα βιβλία τους μαζί με έως και 1.000 άλλους συναδέλφους τους ταυτόχρονα.

Επίσης υπάρχει και μία κοινότητα στο Discord για σπουδαστές που επιθυμούν να συνδεθούν εκεί μετά το διάβασμα, ή θέλουν να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους σε μικρότερες ομάδες.Τον τελευταίο καιρό, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η ιδέα της δημιουργίας μιας online κοινότητας που έχει ως αποκλειστικό στόχο τη μελέτη. Έτσι, με αφορμή και την περίοδο της πανδημίας του ιού COVID-19 κατά την οποία οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες παρέμειναν κλειστές, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους πολλά κανάλια στο YouTube με ζωντανές ροές στις οποίες παρουσιάζεται ο οικοδεσπότης να διαβάζει ένα βιβλίο ακούγωντας συνήθως χαλαρωτική μουσική.

Οι θεατές που εισέρχονται στο stream για να παρακολουθήσουν, μελετούν επίσης. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργήθηκε το StudyStream, από μία ομάδα τριών ατόμων.Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους και ήδη βιώνει άνθιση. Ο συνιδρυτής του StudyStream, Sarujan Ranjan, ανέφερε ότι οι χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ η κοινότητά τους στο Discord ξεπέρασε πρόσφατα τους 400.000 χρήστες.

Συγχρόνως, την τελευταία εβδομάδα, τα streams διαβάσματος (εκ των οποίων τα έξι εκτελούνται παράλληλα) έχουν προσελκύσει συνολικά χιλιάδες χρήστες στο διαδίκτυο. Πραγματοποιούνται επίσης ειδικά streams νωρίς τις καθημερινές μέρες, ώστε να εξηγήσουν στους χρήστες τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ακριβώς αυτά τα focus rooms.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε μία πραγματική βιβλιοθήκη, οι χρήστες της πλατφόρμας δεν επιτρέπεται να κουβεντιάζουν και να μιλούν κατά τη διάρκεια των streams. Τα μικρόφωνα όλων είναι κλειστά και η συνομιλία στο Zoom είναι απενεργοποιημένη. Παρά ταύτα, αν κάποιος θεωρήσει ότι ένα άτομο παρεκκλίνει από τους κανόνες μπορεί να το αναφέρει, μιας και το StudyStream διαθέτει live συντονιστές σε κάθε stream.

Ωστόσο, οι χρήστες έχουν τρόπους να εκφράζονται. Ορισμένοι χρήστες αλλάζουν τα ονόματά τους στο Zoom, αντικαθιστώντας τα με εκείνα που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι, κρατούν μπροστά στην κάμερα ένα φύλλο χαρτί πάνω στο οποίο υπάρχει χειρόγραφα η λέξη “hello”. 

Αρχικά, ο Sarujan Ranjan και οι υπόλοιποι συνιδρυτές του StudyStream (Erfan Soliman και Tianyou Xu) δεν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ζωντανής μελέτης. Το 2018, ίδρυσαν το Knowledge Collective, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα στην οποία φιλοξενούσαν προγράμματα εξάσκησης των ηγετικών ικανοτήτων. Ωστόσο, καθώς μιλούσαν με περισσότερους σπουδαστές, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι δεν αναζητούσαν ακόμα μία πλατφόρμα με υλικό για να παρακολουθήσουν ή να διαβάσουν. 

Ο Sarujan Ranjan επισήμανε ότι ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει κάτι καινούργιο καθώς «οι περισσότεροι σπουδαστές ένιωθαν ότι δεν είχαν κίνητρο, ότι ήταν μη παραγωγικοί και απομονωμένοι. Έλεγαν μέσα τους “Μπορώ να βρω το περιεχόμενο, αλλά δεν μπορώ να πείσω τον εαυτό μου να το διαβάσει σε βάθος”». Έτσι, οι τρεις ιδρυτές της εν λόγω πλατφόρμας άρχισαν να πειραματίζονται με τα focus rooms διαβάσματος και, εν συνεχεία, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτά τόσο TikTokers όσο και study influencers.

Έπειτα όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στο StudyStream, βρίσκοντας έτσι μία νέα κοινότητα κατά τη διάρκεια μιας τόσο απομονωμένης εποχής. Στόχος του Sarujan Ranjan είναι να μην διαβάσει μόνος του ποτέ ξανά κανένας σπουδαστής, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στον κόσμο. 

Όλα τα focus rooms που προσφέρει το StudyStream είναι προς το παρόν δωρεάν. Σύμφωνα με τον Sarujan Ranjan, έχουν δοκιμαστεί ορισμένα premium δωμάτια καθώς επίσης σχεδιάζονται άλλες ιδέες ώστε να κερδοφορήσουν από το δημιούργημά τους. Παρόλα αυτά, το μόνο μέλημά τους προς το παρόν δεν είναι άλλο από το να μένουν οι χρήστες της κοινότητας του StudyStream χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.