17 Νοέ 2024
READING

Οι μάρκες πολυτελείας μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές επανακυκλοφορώντας αποθέματα

4 MIN READ

Οι μάρκες πολυτελείας μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές επανακυκλοφορώντας αποθέματα

Οι μάρκες πολυτελείας μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές επανακυκλοφορώντας αποθέματα

Η αγορά πολυτελείας της Κίνας έχει γίνει πολύ πιο εγχώρια τα τελευταία δύο χρόνια , με τους καταναλωτές που προηγουμένως είχαν προορισμό την Ευρώπη ή την Ιαπωνία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε τοπικές μπουτίκ και να ταξιδεύουν πολύ λιγότερο στο εξωτερικό, αναγκάζοντας τις μάρκες πολυτελείας να σκεφτούν δημιουργικά για να αυξήσουν τις πωλήσεις στην Κίνα.

Η κυβέρνηση παράλληλα πιέζει κατά των διασημοτήτων και της αγοραστικής συμπεριφοράς των θαυμαστών σχετικά με άτομα από τα οποία εμπνέεται, υπάρχει μια επιβράδυνση των δαπανών και μια αύξηση ανερχόμενων τοπικών εμπορικών σημάτων και όλα αυτά διαμορφώνουν το 2022 και το καθιστούν μια περίπλοκη χρονιά για τα εμπορικά σήματα πολυτελείας στην Κίνα. 

Αυτό που δοκιμάζουν μερικές από τις πιο τολμηρές μάρκες είναι η επαναφορά παλαιότερων κομματιών τους. Η Gucci για παράδειγμα, λάνσαρε πρόσφατα την εμπειρία λιανικής πώλησης “Vault”, ένα διαδικτυακό κατάστημα που λειτουργεί προσφέροντας στους λάτρεις της Gucci την ευκαιρία να αποκτήσουν παλαιότερα προϊόντα, καθώς και νέα αντικείμενα από αναδυόμενους σχεδιαστές.Το Vault μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τις μάρκες που ελπίζουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Οι συλλογές παλιών αποθεμάτων γίνονται ένας δημοφιλής τρόπος για τις μάρκες να εκπλήξουν και να ευχαριστήσουν μια παγκόσμια βάση καταναλωτών που βαριέται εύκολα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ηλεκτρονικό εμπόριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19. Πολλές εταιρίες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να προωθούν τα αποθέματα που δεν έχουν πουληθεί ως “vintage”, μεταξύ αυτών και η Nike και πολλές άλλες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει προγράμματα ανταλλαγής για μεταχειρισμένα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια φρεσκάρονται  και πωλούνται εκ νέου.

Η βιομηχανία μεταπώλησης πολυτελών ειδών στην Κίνα θα συνεχίσει να εξελίσσεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς. Μια νέα γενιά καταναλωτών στην Κίνα διαμορφώνεται και έχει ενηλικιωθεί σε μια εποχή κατά την οποία τα εισαγόμενα είδη πολυτελείας και η παρουσία μπουτίκ υψηλής ποιότητας θα μπορούσαν να θεωρηθούν δεδομένα. Μετά από χρόνια που κατακλύζονται από διαφημίσεις που προσπαθούν να πουλήσουν τα πιο καινούργια και σύγχρονα προϊόντα, εκατομμύρια νεότεροι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται σε συλλογές παλιών προϊόντων ή πλατφόρμες μεταπώλησης για να ξεχωρίσουν. Οι νεότερες γενιές, η Γενιά Z και οι millennials, έλκονται έντονα από τη και είναι ευαισθητοποιημένοι με τη βιωσιμότητα ενδιαφέρονται για τα μεταχειρισμένα αντικείμενα και βλέπουν αυτά τα αγαθά ως κάτι εντελώς διαφορετικό και ως κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν εύκολα να αποκτήσουν, τονίζοντας την ατομικότητα τους και δίνοντας τους πρόσβαση σε είδη πολυτελείας με χαμηλότερη τιμή.

Οι ανακυκλωμένες συλλογές προσφέρουν μια άλλη οδό για τις μάρκες να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με τη χρήση των παλαιών αποθεμάτων. Επίσης, αυτή η στρατηγική αξιοποιεί την τάση του TikTok, εφαρμογή με μεγάλη πέραση στους νεαρούς κινέζους της Γενιάς Ζ , για επαναχρησιμοποίηση παλαιών αντικειμένων.

Το “άνοιγμα του θησαυροφυλακίου” για την προσφορά παλιών κομματιών και την αναζωογόνηση των πωλήσεων θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση για τις μάρκες πολυτελείας με σχετικά μεγάλη ιστορία. Αλλά πέρα από αυτό, είναι επίσης μια έξυπνη κίνηση για τις μάρκες που εξετάζουν ποιες σειρές παλιών προϊόντων θα αναβιώσουν ενδεχομένως, όπως έκαναν διάφορες μεγάλες εταιρίες συμπεριλαμβανομένης της Dior. Η συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με το ποια προϊόντα απευθύνονται περισσότερο στους καταναλωτές σε διαφορετικές αγορές θα μπορούσε να αποτελέσει την τέλεια λογική για να επαναφέρουν οι επιχειρήσεις παλιές σειρές, προωθώντας τες μέσω μιας νέας γενιάς εκπροσώπων.

Ωστόσο, ένα βασικό ερώτημα για κάθε μάρκα πολυτελείας που ενδιαφέρεται για την τάση της κυκλικής οικονομίας είναι η βιωσιμότητά της στην Κίνα. Είναι μια αγορά όπου η εστίαση ναι μεν έχει στραφεί στην μεταχειρισμένη πολυτέλεια μεταξύ των καταναλωτών της Γενιάς Z , όμως μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόση ζήτηση θα υπήρχε για παλιά κομμάτια από μάρκες πολυτελείας στην Κίνα. Οι νέοι Κινέζοι καταναλωτές παρακινούνται λιγότερο από τις πτυχές της βιωσιμότητας της μεταπώλησης πολυτελών ειδών παρά από τις προοπτικές εξοικονόμησης χρημάτων ή από την απόκτηση δυσεύρετων αντικειμένων. Το τελευταίο έχει αποτελέσει κινητήρια δύναμη στην έκρηξη της μεταπώλησης προϊόντων στην Κίνα.

Οι μάρκες που ελπίζουν να πουλήσουν αποθέματα που δεν έχουν πουληθεί  ή να προσφέρουν εσωτερική μεταπώληση θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε αυτό που έχει απήχηση αυτή τη στιγμή στην Κίνα, δηλαδή καλύτερες τιμές, αξιόπιστος έλεγχος αυθεντικότητας και, κυρίως, διαθεσιμότητα σπάνιων αντικειμένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.