22 Ιαν 2025
READING

Chanel | περιορίζει τις πωλήσεις σε τσάντες και αυξάνει το exclusivity

3 MIN READ

Chanel | περιορίζει τις πωλήσεις σε τσάντες και αυξάνει το exclusivity

Chanel |  περιορίζει τις πωλήσεις σε τσάντες και αυξάνει το exclusivity

Τι μπορεί να είναι πιο exclusive από την έλλειψη; Είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από luxury brands, μέσω της οποίας περιορίζεται η διαθεσιμότητα των αγαθών και αυξάνει τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις πωλήσεις φθηνότερων προϊόντων, από κατηγορίες όπως είναι η ομορφιά και το άρωμα.  

Ο τομέας της πολυτέλειας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αγορά καθώς κατέχει σημαντικό μερίδιο.  Ένας από τους κολοσσούς luxury ειδών, η Chanel, η οποία έχει επηρεαστεί από τη συνθήκη της πανδημίας των τελευταίων μηνών όπως και άλλες εταιρείες αρχικά αύξησε τις τιμές των τσαντών της αρκετές φορές από την έναρξη της πανδημίας και όχι μόνο εξαιτίας του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και της αποστολής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία στρατηγική ελέγχου της διανομής της εταιρείας. 

Αν και τα fashion brands προσπαθούν σιγά σιγά να δείξουν με κάθε τρόπο ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία τους υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας προς όφελος του πλανήτη, φαίνεται ότι οι μεγάλοι οίκοι ποντάρουν πολύ στο να διατηρήσουν την εικόνα τους της πολυτέλειας και του prestige με το οποίο είναι ταυτισμένο το exclusivity των προϊόντων τους. Έτσι η εταιρεία έχει εφαρμόσει πρόσφατα μία σειρά από αυστηρότερες πολιτικές, καθώς η αγορά μεταπώλησης με τσάντες Chanel είναι ένα αρκετά έντονο φαινόμενο. Συγκεκριμένα  από αυτόν τον μήνα η Chanel εφαρμόζει περιορισμό στο πόσες τσάντες μπορεί να αποκτήσει κανείς, από φέτος, κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει ένα μόνο κομμάτι από κάθε συλλογή. 

Παρόλο που η Chanel έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των πιο δημοφιλών προϊόντων της τρεις φορές φέτος, οι τσάντες εξακολουθούν να αποτελούν ένα hot προϊόν για τους καταναλωτές της luxury αγοράς. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι ακόμη και σήμερα διάφοροι fans της εταιρείας από όλο τον κόσμο δημιουργούν ουρές έξω από τα καταστήματα του δημοφιλούς οίκου από πολύ νωρίς για να βεβαιωθούν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν. Η κίνηση της Chanel δεν είναι μοναδική. Με τη πάροδο των χρόνων ολοένα και περισσότερες μάρκες πολυτελείας έχουν περιορίσει τον αριθμό των τσαντών που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των μεταπωλητών σε μετοχές. Η Hermès για παράδειγμα επιτρέπει σε κάποιον καταναλωτή να αγοράσει το ίδιο σχέδιο τσάντας μόνο δύο φορές το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Chanel άγγιξαν διψήφιο ποσοστό αύξησης τους πρώτους έξι μήνες το 2021 σε σχέση με το 2020 ενώ το περιθώριο κέρδους της βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Συγκεκριμένα τα συνολικά έσοδά της ξεπέρασαν τα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αποτελώντας ανάπτυξη (35%) γυρίζοντας και πάλι σε προ-πανδημικά επίπεδα. 

Η κατηγορία αξεσουάρ υπήρξε ιστορικά η κινητήριος δύναμη των πωλήσεων πολυτελείας. Οι πωλήσεις γυναικείων τσαντών και μικρών προσωπικών αξεσουάρ έχουν σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, με τα έσοδα να μειώνονται μόλις κατά (2%) από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με το 2019 πριν από την πανδημία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.