19 Απρ 2024
READING

Το Asos εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επενδύοντας σε marketing 

4 MIN READ

Το Asos εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επενδύοντας σε marketing 

Το Asos εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επενδύοντας σε marketing 

Το Asos σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες του στο τομέα του marketing σε διεθνές επίπεδο μέσα στο επόμενο έτος, καθώς στοχεύει να γίνει μια επιχείρηση ύψους 7 δισεκατομμυρίων λιρών εντός των επόμενων τριών έως τεσσάρων ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα ολόκληρου του οικονομικού έτους έως και τις 31 Αυγούστου ο διαδικτυακός fashion retailer κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων (22%), έχοντας εξαιρετικά επίπεδα αύξησης (36%) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το γνωστό brand αύξησε επίσης την παγκόσμια ενεργή πελατειακή του βάση αγγίζοντας τα 26,4 εκατομμύρια, κάτι που συνέβαλε θετικά στην άνοδο της κερδοφορίας του, μία αύξηση (30%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα το Asos αύξησε και το κόστος Το Asos εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επενδύοντας σε marketing από (3,7%) το 2020 σε (5,1%). Η εταιρεία επένδυσε στο τομέα του digital marketing στοχεύοντας τόσο στην απόκτηση πελατών όσο και στη δέσμευση των social media ενισχύοντας το κομμάτι του awareness. Συγκεκριμένα η εταιρεία μόδας εργάστηκε για να αυξήσει την αφοσίωση των πελατών μέσω των TikTok και Snapchat, τα οποία ότι είναι αρκετά δημοφιλή κανάλια ειδικότερα για το κοινό-στόχο ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Μία από τις βασικότερες κινήσεις της εταιρείας αποτέλεσε η εξαγορά διαφόρων γνωστών brand όπως είναι τα Topshop, Topman και Hiit, τα οποία απέκτησε το Asos από τον πλέον διαλυμένο Arcadia Group τον Απρίλιο. Αρκετά από τα brands του χρεοκοπημένου ομίλου Arcadia εξαγοράστηκαν από το Asos έναντι 405 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του κύματος εξαγορών από διαδικτυακούς “παίκτες” κλασσικών ονομάτων του χώρου των λιανικών πωλήσεων, κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου για τις αλυσίδες, οι οποίες στηρίζονταν αρκετά στις πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων. Η ενσωμάτωση των brands όπως αυτή του Topshop ήταν αρκετά βοηθητική ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς είχε σταθερή τριψήφια αύξηση πωλήσεων. Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύοντας πλέον το (16%) των παγκόσμιων πωλήσεων του Topshop. Ακόμη το Asos σύναψε συνεργασία και με τη Nordstrom συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. 

Ανεξαρτήτως από τις πιέσεις της αλυσίδας εφοδιασμού σε όλο τον κλάδο, τα αυξημένα έξοδα μεταφοράς εμπορευμάτων καθώς και των νέων δεδομένων του Brexit, το Asos σκοπεύει να πραγματοποιήσει επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην απόκτηση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με επένδυση επιπλέον κεφαλαίων στο τομέα του μάρκετινγκ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης.

Πέντε στρατηγικοί πυλώνες

Το Asos ισχυρίζεται ότι πρόκειται να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο στοχεύοντας να καταφέρει να οδηγήσει στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια τα ετήσια έσοδα της εταιρείας. Υπάρχει μια τεράστια αγορά στην οποία ολοένα και περισσότεροι παίκτες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να κατακτήσουν και να διατηρήσουν το δικό τους μερίδιο. Αν και η πελατειακή βάση κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, η εταιρεία δεν επαναπαύεται αλλά σχεδιάζει να βελτιωθεί και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο παρέχοντας iconic brands, τα οποία θα βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην πλατφόρμα του Asos αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη της εταιρείας στην αγορά.

Η ανάπτυξη των δικών του αποκλειστικών brands είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες που έχει θέσει το Asos προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 7 δισεκατομμυρίων λιρών. Κατόπιν η εταιρεία επιδιώκει να γίνει ένας πραγματικός retailer παγκοσμίου βεληνεκούς διπλασιάζοντας το μέγεθος των δραστηριοτήτων του στις αγορές των ΗΠΑ και στης Ευρώπη. Επιπροσθέτως πρόκειται να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βελτιώσει και να εξατομικεύσει την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. 

Ακόμη εξίσου σημαντικός στρατηγικός πυλώνας αποτελεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και κυρίως βιώσιμου λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας. Ο τελευταίος πυλώνας του Asos είναι να ενισχύσει την προσφορά του ως μία πλατφόρμα πολλαπλών σημάτων πραγματοποιώντας συνεργασίες με διάφορα brands. Για παράδειγμα η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει περισσότερα third-party brands στην πλατφόρμα του, ειδικά στις κατηγορίες Face + Body και Sportswear. Το Asos παρατήρησε μία ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στην κατηγορία προϊόντων Face + Body κατά τη διάρκεια του έτους, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά (49%). Η συγκεκριμένη κατηγορία από μόνη της αποτελεί πλέον μία επιχείρηση αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών. 

Κοιτάζοντας αποκλειστικά και μόνο στο μέλλον καθώς και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόδοση της εταιρείας τους επόμενους 12 μήνες είναι πιθανό να περιοριστεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως είναι η μεταβλητότητα της ζήτησης και οι ελλείψεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, ο διάσημος retailer έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που έχουν εμφανιστεί στο δρόμο του.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Asos έχει καταφέρει να μεταμορφωθεί ουσιαστικά εξαιτίας των επενδυτικών ενεργειών σε υποδομές αλλά και στη προσέλκυση πελατών. Το Asos παρουσίασε μια ακόμη ισχυρή απόδοση μέσω της συνεχόμενης αύξησης του αριθμού των πελατών. Όλα αυτά συνδυαστικά έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή αύξηση των συνολικών εσόδων ενισχύοντας σημαντικά τα επίπεδα κερδοφορίας της εταιρείας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.