Το Amazon τονίζει ξανά τη παρουσία του στον χώρο του retailing ανοίγοντας το πρώτο του non-food κατάστημα εκτός της αγοράς των ΗΠΑ. Το κατάστημα Amazon 4-star εδρεύει στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο Bluewater κοντά στο Dartford λίγο έξω από το Λονδίνο και άνοιξε επίσημα τις πόρτες του προσφέροντας περίπου 2.000 από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του. Όλη αυτή η προσέγγιση δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και ονομάζεται Amazon 4-star, αφού καθένα από τα προϊόντα έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία από τους καταναλωτές (περισσότερα από 4 αστέρια).
Το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί το πρώτο Amazon 4-star εκτός της αγοράς των ΗΠΑ όπου υπάρχουν ήδη 32 ακόμη καταστήματα μετά το ντεμπούτο τους στη Νέα Υόρκη το 2018. Επιπλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έξι convenience stores του Amazon που άνοιξαν φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχοντας την τεχνολογία checkout-free. Το νέο κατάστημα είναι περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα.
Τα προϊόντα που είναι trend στο Amazon 4-star
Η γκάμα των προϊόντων στο νέο κατάστημα περιλαμβάνει βιβλία, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, παιχνίδια καθώς και είδη οικιακής χρήσης, αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον του Amazon online. Υπάρχει το section «Most Wished For», όπου βρίσκονται τα πιο δημοφιλή προϊόντα προερχόμενα από τα διάφορα wish lists των πελατών. Στη συνέχεια υπάρχει το section «Trending in Bluewater», στο οποίο βρίσκονται αντικείμενα που έχουν αγοράσει οι τοπικοί πελάτες, ενώ στο section «Most Gifted» βρίσκονται τα top αντικείμενα που έχουν αγοραστεί ως δώρα. Η εταιρεία αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα και η ποικιλία των προϊόντων στηρίζεται αρκετά τόσο στο feedback των πελατών όσο και στις τρέχουσες τάσεις της αγοράς.
Οι ψηφιακές ετικέτες τιμών χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, ενώ οι αγοραστές δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν λογαριασμό Amazon για να το χρησιμοποιήσουν. Επίσης οι καταναλωτές μπορούν να παραλαμβάνουν αντικείμενα που έχουν παραγγείλει διαδικτυακά καθώς και να πραγματοποιούν επιστροφές χωρίς το packaging και τις ετικέτες.
Η εταιρεία δεν θέλει να αποκαλύψει πόσα ακόμη καταστήματα σκοπεύει να ανοίξει στη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο η αμεσότητα και η ευκολία είναι αυτά στα οποία θέλει να επενδύσει και στο δίκτυο των φυσικών καταστημάτων.
Το Amazon έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο τομέα των φυσικών καταστημάτων από τότε που πραγματοποίησε την αγορά της αμερικανικής αλυσίδας παντοπωλείων Whole Foods Market. Έκτοτε το Amazon ενέταξε στο δυναμικό του καταστήματα βιβλίων, convenience stores και παντοπωλεία. Το concept 4-Star καθώς και τα διάφορα pop-ups αποτελούν επιχειρηματικές ενέργειες κάπως διαφορετικές και καινοτόμες. Όλες αυτές οι νέες ιδέες της αγοράς ξεκινούν πάντα από την Αμερική και στη συνέχεια δοκιμάζονται περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο διαδικτυακός γίγαντας έχει μία ναι μεν μικρή αλλά αυξανόμενη παρουσία φυσικών καταστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς υποδέχονται με σκεπτικισμό την άφιξη των καταστημάτων του Amazon αφού λειτουργεί ανταγωνιστικά για τα υπόλοιπα καταστήματα. Ωστόσο παραμένει ένα βασικό ερώτημα.Αν τελικά μπορεί το Amazon να δημιουργήσει συνάφεια σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές. Ο κλάδος των ειδών παντοπωλείου του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα περιλαμβάνει γίγαντες όπως είναι η Tesco και η Sainsbury, καθώς και μεγάλους hard discounters όπως είναι το Lidl και το Aldi. Το Amazon Fresh δεν κατάφερε να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά την αυξανόμενη διαδικτυακή διείσδυση στην αγορά των σούπερ μάρκετ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.