Το Netflix θα πουλάει προϊόντα εμπνευσμένα από τις σειρές του

Η Walmart και το Netflix έκαναν το ντεμπούτο τους με μια διαδικτυακή πλατφόρμα που εμπορεύεται είδη εμπνευσμένα από νέα και δημοφιλή προγράμματα στην υπηρεσία streaming, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό κατάστημα του Netflix σε συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία σαν την Walmart.

Το Netflix Hub στη Walmart προσφέρει αποκλειστικά εμπορεύματα για σειρές όπως το “Stranger Things”, το “Nailed It!” και το “Squid Game”, το τελευταίο από τα οποία έχει γίνει τεράστια επιτυχία . Πρόκειται για μια νοτιοκορεατική σειρά, η οποία απεικονίζει υπερχρεωμένους ανθρώπους να διαγωνίζονται σε ανατριχιαστικούς διαγωνισμούς και παιχνίδια για την ευκαιρία να κερδίσουν ένα χρηματικό έπαθλο, και ετοιμάζεται να γίνει ενδεχομένως η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Netflix.

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν φιγούρες βινυλίου από σειρές, μέχρι προϊόντα που προορίζονται για την προώθηση νεότερου περιεχομένου που δεν έχει γίνει ακόμα επιτυχία. Ένα banner που τρέχει στην κορυφή της σελίδας αναπαράγει αποσπάσματα από το περιεχόμενο του Netflix, ενώ η σελίδα προβάλλει επίσης διαφημίσεις της Walmart.Το portal θα διαθέτει επίσης διαδραστικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένου της λειτουργίας Netflix Fan Select που επιτρέπει στους επισκέπτες να ψηφίσουν για τα εμπορεύματα που θα ήθελαν να δουν στη συνέχεια από τις αγαπημένες τους σειρές. 

Με αυτή τη συνεργασία, το Netflix έχει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει τα έσοδά του εν μέσω εντονότερου ανταγωνισμού από αντίπαλες πλατφόρμες. Επίσης, δοκιμάζει να διαφοροποιηθεί και με άλλους τρόπους , μεταξύ άλλων μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου να εισχωρήσει και στα βιντεοπαιχνίδια. Συγκεκριμένα, το Netflix σκοπεύει να αρχίσει να προσφέρει παιχνίδια για κινητά στους συνδρομητές του χωρίς επιπλέον χρέωση για να προσθέσει αξία στην υπηρεσία και να προσελκύσει νέους πελάτες, μειώνοντας παράλληλα την επιβράδυνση συνδρομητών με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπο πρόσφατα . Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να είναι το πιο σίγουρο βήμα, καθώς είναι ένας τομέας στον οποίο το Netflix έχει ήδη κάποια εμπειρία μέσω της δικής του σελίδας εμπορευμάτων, όπου πωλεί εμπορεύματα περιορισμένης έκδοσης με βάση τις εκπομπές και το εμπορικό σήμα του και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να αγοράσουν ρούχα βασισμένα στο “Squid Game” και άλλες σειρές.

Παράλληλα, η Walmart μπορεί να φέρει το εμπορικό της σήμα πιο κοντά στην ποπ κουλτούρα, μια ολοένα και πιο σημαντική απαίτηση για τις μάρκες που προσπαθούν να παραμείνουν στην κορυφή των τάσεων στην ταχέως εξελισσόμενη εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κίνηση αυτή βρίσκεται στη διασταύρωση του εμπορίου και της κουλτούρας των θεατών, μια δυνητικά ώριμη περιοχή για επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς η πανδημία αυξάνει τόσο τα νούμερα ροής όσο και τις online αγοραστικές συνήθειες. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι μάρκες πρέπει να παραμένουν πολιτισμικά σχετικές αν θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή των αγορών-στόχων τους, ειδικά οι μάρκες που απευθύνονται σε νεότερες γενιές καταναλωτών, όπως οι Millennials και οι Generation Zers. Η Walmart στοχεύει να ενίσχυσει την μάρκα της αυξάνοντας ενδεχομένως την απήχησή της ακόμη και σε ομάδες που συνήθως δεν ψωνίζουν σε μεγάλα καταστήματα, όπως επίσης να ανταγωνιστεί ισχυρότερα το Amazon , το οποίο επίσης λειτουργεί τη δική του πλατφόρμα streaming και αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Netflix Hub στη Walmart λανσάρεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Για μια τόσο μεγάλη εταιρία η ύπαρξη μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής στρατηγικής και ενός συστήματος διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι επιτακτική ανάγκη και, όντως η Walmart βεβαιώνει ότι έχει συνεργαστεί με τους προμηθευτές για να προλάβει τυχόν προβλήματα στα αποθέματα. 

Η Walmart έχει θέσει και άλλα σχέδια για να προσδώσει στη μάρκα της μια σύγχρονη απήχηση. Ο λιανοπωλητής έχει αρχίσει να κάνει πιο συχνά marketing στο TikTok, την πιο δημοφιλή εφαρμογή της Γενιάς Z , όπου φιλοξενεί livestreams από τα οποία οι θεατές μπορούν να αγοράσουν απευθείας προϊόντα . Οι αγορές μέσω Livestreaming είναι ένας τομέας αυξανόμενου ενδιαφέροντος και επενδύσεων στις ΗΠΑ . Η τάση αυτή έχει οδηγήσει στην είσοδο στην αγορά πολλών νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ  συμμετέχουν επίσης μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας  μεταξύ άλλων σε όλο το φάσμα του βίντεο για κινητά και των αγορών με ζωντανό βίντεο.

Η συνεργασία με το TikTok έφερε 7 φορές περισσότερες προβολές από ότι αναμενόταν και την αύξηση κατά 25% των οπαδών στο TikTok μετά την πρώτη εκδήλωση. Η Walmart σχεδιάζει να φέρει περισσότερες εμπειρίες αγορών στο TikTok τους επόμενους μήνες, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με δημιουργούς για να αναδείξει διαφορετικά προϊόντα μέσω διαφορετικών μορφών.