22 Ιαν 2025
READING

Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

3 MIN READ

Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

Η άνοδος του διαδικτυακού εμπορίου, που ενισχύθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας, αναγκάζει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να μπαίνουν στον χώρο του online shopping, ενώ, την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα online αγορές πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ακόμα και καταναλωτές που μέχρι τώρα ψώνιζαν μόνο από φυσικά καταστήματα.

Παράλληλα λοιπόν με την ανάπτυξη του ηλεκρονικού εμπορίου και τον εμπλουτισμό των δυνατοτήτων του με νέα ψηφιακά εργαλεία, παρατηρούνται και νέες τάσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά, όσον αφορά την επαφή με το online shopping.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον διαδικτυακά ακόμα και προϊόντα που παλαιότερα δεν ήταν συνήθη αντικείμενα σε ένα online καρότσι αγορών, όπως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης – είδη δηλαδή που μέχρι τώρα προμηθεύονταν από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους. Η ευκολία του online shopping και η αμεσότητά του φαίνεται ότι δημιούργησε νέες επιθυμίες και ανάγκες στους καταναλωτές, που γίνονται πιο απαιτητικοί όσον αφορά την εμπειρία τους από τις αγορές τους. 

Σε αυτό το τοπίο, η προσέλκυση πελατών αλλά και η διατήρησή τους έχει σημαντικό κόστος για τα brands, δεδομένου ότι οι καταναλωτές είναι από τη μία πιο υποψιασμένοι απέναντι στις μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook, ενώ συγχρόνως οι νέες πολιτικές στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κάνουν πιο δύσκολη την προσέγγιση μέσα από στοχευμένο marketing. 

Γι’ αυτό, οι εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν να εδραιωθούν δίνοντας επιπλέον έμφαση στο να προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία αγορών στα διαδικτυακά τους καταστήματα, ώστε οι πελάτες τους να έχουν την προθυμία να προβούν όντως σε αγορές, αλλά και να επιστρέψουν.

Δείτε ακόμα: Πώς σχεδιάζει τα προϊόντα του το Amazon;

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία έρευνες που εξετάζουν ποια είναι τα σημεία δυσαρέσκειας των καταναλωτών – πολύ απλά, τι τους εκνευρίζει όταν κάνουν online shopping, αλλά και τι ζητάνε ή πώς θα ήθελαν να είναι ιδανικά η εμπειρία τους.

Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι «πηγή εκνευρισμού» μπορεί να είναι η έλλειψη αποθεμάτων, να μην υπάρχει δηλαδή το προϊόν που θέλουν, και, μαζί με αυτό, το να μη δηλώνεται εξαρχής με σαφήνεια ότι ένα προϊόν είναι εξαντλημένο. Ακόμα, οι περίπλοκες διαδικασίες επιστροφής κρίνονται επίσης ως ενοχλητικές, όπως και η ασάφεια στα κόστη αποστολής, αλλά και οι ελλιπείς και αόριστες περιγραφές των προϊόντων. 

Ενδιαφερόν έχει ακόμα το γεγονός ότι, παρόλο που πλέον πολύ μεγάλο ποσοστό αγορών και συναλλαγών γίνονται από το κινητό, οι καταναλωτές δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι από την εμπειρία όταν ψωνίζουν από τον υπολογιστή. Το mobile shopping έχει λοιπόν σίγουρα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην αναβάθμιση του UX, ώστε να γίνουν πιο δελεαστικά τα e-shops και οι εφαρμογές τους. Εξάλλου, ένα ποσοστό 96% δηλώνουν ότι, αν η εμπειρία τους στα e-shops ήταν καλύτερη, θα αφιέρωναν περισσότερο χρόνο online σε αυτά.

Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία που αναζητούν οι επισκέπτες ενός online store;

Εύκολη πλοήγηση στα προϊόντα, με τη χρήση καλών φίλτρων αλλά και εργαλείων αναζήτησης

– Λεπτομερείς περιγραφές προϊόντων 

– Εύκολο, seamless check-out, ώστε η διαδικασία αγοράς να ολοκληρώνεται με όσο λιγότερα κλικ γίνεται

Φυσικά, οι νέες τεχνολογίες, όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ή οι δυνατότητες που έχει το headless commerce, προς τη δημιουργία μιας omnichannel εμπειρίας, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά. Είναι στο χέρι των εταιρειών να τα αξιοποιήσουν για να διαφοροποιηθούν και να έχουν να διαχειριστούν λιγότερα εγκατελειμμένα καλάθια, και περισσότερα check-outs.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.