Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, η δανική εταιρεία των διάσημων παιχνιδιών Lego ανέθεσε στον οργανισμό Geena Davis Institute on Gender in Media μια έρευνα σχετικά με τα στερεότυπα των έμφυλων ρόλων κατά την παιδική ηλικία και τις συμπεριφορές ή τις επιλογές που κάνουν παιδιά και γονείς σε σχέση με τις δραστηριότητες και το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 7000 γονείς και παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Η έρευνα έδειξε ότι τα έμφυλα στερεότυπα είναι ακόμα εξαιρετικά ισχυρά, παρόλο που οι συζητήσεις και οι προσπάθειες για τον περιορισμό των προκαταλήψεων φαίνεται κάπως να προχωρούν, και με τους Millennials να θεωρούνται πιο προοδευτικοί σε σχέση με αυτά. Ωστόσο, αν και τα κορίτσια δείχνουν να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να ασχολούνται με ένα ευρύτερο φάσμα ασχολιών, φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα αγόρια.
Ειδικότερα, ένα ποσοστό 82% των κοριτσιών πιστεύουν τόσο ότι τα κορίτσια μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο, όσο και τα αγόρια να κάνουν μπαλέτο, ενώ το το ίδιο δεν ισχύει για τα αγόρια, τα οποία φαίνεται να επηρεάζονται και να τους δυσκολεύουν περισσότερο τα στερεότυπα των έμφυλων ρόλων: ένα 71% των αγοριών φοβούνται ότι θα υποστούν bullying αν παίξουν με ένα παραδοσιακά «κοριτσίστικο» παιχνίδι, ενώ για τα κορίτσια ο αντίστοιχος φόβος υπάρχει για ένα 42%. Μάλιστα, το 74% των αγοριών πιστεύουν ότι κάποιες δραστηριότητες είναι αυστηρά αντρικές και κάποιες άλλες αυστηρά γυναικείες. Ένα 62% των κοριτσιών έχει την ίδια άποψη.
Όπως σχολιάζουν υπεύθυνοι της οργάνωσης που διεξήγαγε την έρευνα, αυτό ίσως εξηγείται από μια «ασυμμετρία» ως προς τη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά. Ενώ τα κορίτσια ενθαρρύνονται να παίζουν με «αγορίστικα» παιχνίδια και να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες, τα αγόρια δεν ενθαρρύνονται αντίστοιχα για δραστηριότητες που θεωρούνται γυναικείες, ενώ, επιπλέον, κοινωνικά οι ασχολίες και τα επαγγέλματα που θεωρούνται «αντρικά» θεωρούνται πιο «σοβαρά» και αξιοσέβαστα. Αυτή είναι άποψη και των γονέων, ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά τους είναι αγόρια ή κορίτσια. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς, έναν άντρα φέρνουν στο μυαλό τους, όταν αναφέρονται σε δημιουργικά επαγγέλματα, όπως επιστήμονες, μηχανικοί και αθλητές.
Αυτή η προκατάληψη επηρεάζει, όπως είναι λογικό, και τον τρόπο που ανατρέφονται τα παιδιά, όσον αφορά τα γνωστικά πεδία και τις δραστηριότητες στις οποίες τα προτρέπουν. Τα κορίτσια, δηλαδή, ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και θεωρητικές σπουδές, ενώ τα αγόρια καθοδηγούνται προς φυσικές δραστηριότητες και τις θετικές επιστήμες. Ακόμα και τα Lego θεωρούνται περισσότερο παιχνίδια για αγόρια, αφού ένα 76% των αγοριών ενθαρρύνονται να παίζουν με αυτά, σε σχέση με ένα εντυπωσιακά χαμηλό 24% των κοριτσιών.
Πάντως, η Lego λέει ότι πλέον δε διαχωρίζει τα προϊόντα της σε παιχνίδια για αγόρια και παιχνίδια για κορίτσια, ενώ ακόμα και στο website της δεν μπορεί ο επισκέπτης να κάνει τέτοιου είδους αναζήτηση. Επιπλέον, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα απομακρύνει όλα τα στερεότυπα φύλου από τα παιχνίδια της.
Η πρωτοβουλία της εταιρείας έρχεται σε μια εποχή που έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα στερότυπα και οι διαχωρισμοί των παιχνιδιών μα βάση το φύλο επιβαρύνουν την κρίση ψυχικής υγείας που καταγράφεται στις νεαρές ηλικίες, ενώ περιορίζει τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
Εν τω μεταξύ, το brand εξακολουθεί να αποδεικνύει το καινοτόμο πνεύμα του, δημιουργώντας τουβλάκια από ανακυκλωμένο πλαστικό, στο πλαίσιο του πλάνου του να χρησιμοποιεί πλήρως βιώσιμα υλικά μέχρι το 2030. Παράλληλα, επιδεικνύει μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης ως ο κορυφαίος κατασκευαστής παιχνιδιών στον κόσμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.